banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

01.12.2014, 08:30 6405

Türkiye’nin Rekabet ve Risk Endeksi

Büyük resme bakacak olursak; WEF ülkelerin Küresel Rekabet Endeksi’ni her yıl yayınlamaktadır. 2014 verilerine göre 148 ülke arasında 45. sırada yeralmaktayız. KalDer ülkemiz kurum ve kuruluşlarının uluslararası rekabete hazırlanması sürecinde üstlendiği önemli görev nedeniyle bu  endeksi her zaman çalışmalarının odağında tutmaktadır. 12 parametreden oluşan endekste bir çok parametrede ortalama düzeyinde seyir izlerken “emek piyasalarının etkinliği”nde ortalamanın çok altında yeralmaktayız. Sadece iç pazardaki dinamikler sonucu “pazar büyüklüğü”nde ortalamanın üstünde bir performans göstermekteyiz.
Yine WEF’in araştırmalarına göre iş dünyasının önündeki engeller sıralamasında 1. sırada ‘Bürokrasi’, 2. sırada ‘Politikalardaki İstikrarsızlık’, 3. sırada ise ‘Eğitimli İşgücü Yetersizliği’ yeralmaktadır.

Bu veriler aslında Türkiye’nin yol haritasının ipuçlarını veren göstergelerdir. İyileştirme alanları bellidir.

Bir diğer önemli gösterge ise küresel riskler konusundaki yine WEF’in hazırladığı Küresel Risk Raporu’dur. Burada 5 küresel risk tanımlanmaktadır:

1- Ekonomik Riskler,
2- Çevresel Riskler,
3- Jeopolitik Riskler,
4- Toplumsal Riskler,
5- Teknolojik Riskler.

Bu başlıklara baktığımız zaman ülkemizin, kurumlarımızın ve toplumumuzun nasıl bir risk ortamı ile karşı karşıya olduğunu daha çıplak gözle görebiliyoruz. WEF bu riskler arasında alt açılımlarını da değerlendiriyor ve yılın önemli 10 riskini belirliyor.

10 Önemli Küresel Risk
1- Mali Krizler 2- İşsizlik 3- Su Krizi 4- Gelir dağılımı eşitsizliği 5- İklim değişikliğine uyum sorunu   6. Atmosfer olaylarının artması 7- Küresel yönetişim hataları  8- Gıda krizi 9- Mali büyük bir kurumun çökmesi 10. Derin politik ve sosyal istikrarsızlık.
Türkiye’nin bu riskler karşısında ki en önemlilerini içeren yaşam desteklerine dayalı Endeks’te yeri 178 ülke arasında 51. sıradadır (Notre Dame Ünv. Küresel Adaptasyon Endeksi).
Bu büyük resmin gösterdikleri kaygılarımızı arttırabilir. Sorunları nasıl çözüp varlığımızı sürdüreceğimiz önemli yönetim sorunlarından biridir. Bu sorunlar yalnızca bize ait değildir. Dünya bu risklerle karşı karşıyadır. Bir yandan Türkiye G 20 ülkeleri arasında yeralan 17. büyük ekonomiye sahip bir ülke ve daha yukarıları hedefliyor. Hiçbirimiz bulunduğumuz bu sıraları beğenmiyoruz. İyileştirmek arzusu, değişimin başlangıcıdır.
Gerek rekabet gücünü arttırma, gerek riskleri karşılama konusunda bir ‘Ulusal Kalite Seferberliği’ne ihtiyaç vardır. Kamu, yerel idareler, özel sektör, STK’lar ister büyük, ister küçük işletmelerde, yurdun her noktasında, TBMM’de de statlarda da aynı dili konuşan ve hedefe yönelen kurum ve işletmeler, toplum gönüllüleri yaratmalıyız. Bu tektip olmak değildir. Farklılıklarımızın renkleri modelin gelişme sürecinin sıçrayış kaldıraçlarıdır. ‘İnovasyon’un temel taşıdır.
Bunun için aynı yönde hareket etmek yani ‘Toplam Kalite’ anlayışı gereklidir. İşte KalDer 24 yıldır ülkemizde bunun öncülüğünü yapıyor. KalDer’in vizyonu “Yaşam Kalitesini Yükseltmek” tüm toplumun kabulleneceği ortak bir çağrının özlemini yansıtır ve karşılar.

Sorun bir ‘Yönetim Sorunu’dur. Önerimiz;
“Sorunları Belirle, Önceliklendir, Planla, Uygula, Ölç, Kontrol Et, Önlem Al.”
En önemlisi: “Uzun Vadeli Düşünme Kültürünü Geliştir.”
Bu sorunlar ve yaklaşımlar sanırım sizlere hepinizin bildiği bir modeli ve bu modelin temel kavramlarını hatırlatıyor. Küresel rekabet ve risklere dayanıklı olma konusunda doğru yolda olduğumuzu ancak daha hızlı yol almamız gereğini paylaşacaksınız.

Mükemmellik modeli 8 ana kavramdan oluşuyor. Sadece başlıklarına değineceğim:

1- Müşteriler, Toplum İçin Değer Katma,
2- Sürdürülebilir Bir Gelecek Yaratma,
3- Kurumsal Yetenekleri Geliştirme,
4- Yaratıcılık ve Yenileşimden Yararlanma,
5- Vizyoner ve Esin Veren Bütünsel Liderlik,
6- Çeviklikle Yönetme,
7- Çalışanların Yetenekleriyle Başarma,
8- Mükemmel Sonuçları Sürdürme.

KalDer 4 Şubesi, 6 Temsilciliği ile bu “Yönetim Modeli”ni ülkemizde özel sektör, kamu ve STK’larda sürdürüyor. Başarı örnekleri artıyor. Her sektörden rol modeller çıkmaktadır.

Yorumlar (0)