Yükseköğretim ve akademik araştırmalar alanında Alman yükseköğretim kurumlarıyla iş birliği yapan Türk-Alman Üniversitesi, Türkiye ile Almanya arasındaki bilimsel, kültürel ve teknolojik iş birliğini geliştirmek amacıyla 2010 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesi. Üniversite; Mühendislik, Fen, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler ile Kültür ve Sosyal Bilimler Fakülteleri, Yabancı Diller Yüksekokulu, Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sosyal Bilimler Enstitüsü olmak üzere 5 fakülte, 1 yüksekokul ve 2 enstitüden oluşuyor. 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı’nda eğitime başlayan Üniversite’de, bugün 15 lisans bölümü, 23 lisansüstü programı, 353 öğretim elemanı ve 4715 öğrencisi bulunuyor.
İstanbul’un en güzel ilçelerinden Beykoz’da bulunan Türk-Alman Üniversitesi’nin öğrencilerine uluslararası ve çok dilli bir ortamda eğitim olanağı sunduğunu belirten Türk-Alman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Yıldız, Almanca ağırlıklı eğitim dili ve Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) ile birlikte 38 Alman üniversitesi ile beraber kurulan konsorsiyumun, Üniversite’yi diğer üniversitelerden farklılaştıran en önemli unsurlar olduğunu söylüyor: “Konsorsiyum, Üniversitemize özgü bir kurumsal yapı oluşturmaktadır. Federal Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı ve Alman Dışişleri Bakanlığı tarafından Türk-Alman Üniversitesi’nin kuruluşunun koordinasyonu ve bu projenin hayata geçirilmesinde DAAD görevlendirilmiştir. Üniversitemizin Alman partneri olarak kabul edilen konsorsiyum, ortak araştırma ve eğitimin kalitesi ile başarısı için Üniversitemiz ile birlikte hareket etmektedir. Fakültelerimiz, birer Alman koordinatör üniversite ile ortak çalışmaktadır. Lisans bölümlerinin ve lisansüstü programlarının eğitim-öğretim faaliyetleri Alman partner üniversitelerin bilimsel desteği ve koordinasyonuyla yürütülmektedir.”
Rektör Yıldız, akademisyenlerinin ve öğrencilerinin gösterdiği başarılara da değiniyor: “Üniversitemiz Robotik Kulübü bünyesinde bulunan TAUV Takımı, TEKNOFEST 2024 İnsansız Su Altı Sistemleri İleri Kategori Yarışması’nda Kritik Tasarım Raporu ve Görev Videosu aşamalarından başarıyla geçerek final yarışmalarına katılmaya hak kazandı. Üniversitemiz Yüzme Takımı Sporcuları Elifsu Özgül ve Nehir Aksünger, ‘İTÜ Halit AYAR Yüzme Yarışı’na katılmıştır. Elifsu Özgül 100m Sırtüstü Kategorisi’nde 1. olarak altın madalya, 200m Serbest Kategorisi’nde 2. olarak gümüş madalya, Nehir Aksünger 100m Kurbağalama Kategorisi’nde 3. olarak bronz madalya kazanmıştır. Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu (TÜSF) Basketbol İstanbul Kadınlar 2. Ligi’nde Mustafa Turhan Balkış antrenörlüğünde mücadele eden Kadın Basketbol Takımımız, 2023-2024 sezonunu şampiyon tamamlayarak TÜSF Basketbol İstanbul Kadınlar 1. Ligi’nde mücadele etmeye hak kazanmıştır. Türkiye Satranç Federasyonu’nun düzenlediği Arzum Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonası’nda Üniversitemiz Satranç Takımı ve Satranç Milli Takımı Sporcumuz WFM Sude Hereklioğlu 2. olmuştur. Üniversitemiz Fen Fakültesi Moleküler Biyoteknoloji Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi Burak Bilgin, Dubai’de düzenlenen Memoriad 2024 Dünya Mental Spor Olimpiyatları’nda çeşitli alanlarda rekor dereceleri elde etmiştir.”
Prof. Dr. Cemal Yıldız, “Üniversitemiz kendini akademik sınıflamada araştırma üniversitesi olarak tanımlamaktadır. Türk ve Alman yükseköğretim geleneklerinin en önemli başarı ve kazanımlarını, araştırma ve öğretim alanlarında birleştirerek iki ülke arasındaki bilimsel, ekonomik ve kültürel iş birliğine katkı sağlamayı misyon edinmektedir. Bu çerçevedeki faaliyetlerini çalıştay, konferans, panel, kongre, araştırma, akademik yayınlar gibi faaliyetler kapsamında yürüttüğü çalışmalarla ve Türk ve Alman öğretim üyelerinden oluşan seçkin akademik kadrosuyla desteklemektedir” diyor.
Kariyer Merkezi ile sanayi iş birlikleri
Prof. Dr. Cemal Yıldız, bünyesinde Kariyer Merkezi’ni de barındıran Endüstri İlişkileri Koordinatörlüğü’nün çoğunluğunun Allianz, Bosch, B/S/H, Mercedes-Benz, SAP, Siemens gibi Alman kökenli kuruluşlar olmak üzere pek çok kuruluşla iş birliği anlaşması bulunduğunu belirtiyor: “Bu kapsamda öğrencilerimizin sanayi ortaklıklarıyla; yurt içi ve yurt dışında staj imkânları ve eğitim gezilerinden yararlanma olanağı vardır. Üniversitemizde kurulan İşletmede Mesleki Eğitim Koordinatörlüğü sayesinde öğrencilerimiz eğitim hayatlarının başından itibaren sektörel deneyim kazanabilmektedir. Diğer yandan her yıl düzenlediğimiz TAÜ Kariyer Zirvesi ile öğrencilerimizle iş dünyasının önde gelen şirketlerini ve uzmanlarını buluşturmaktayız.”
Almanya’daki partner üniversite ile çift diploma ile mezun olma fırsatı
Prof. Dr. Cemal Yıldız, “Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) ve 38 Alman üniversitesi ile partnerlik anlaşmaları, 7 ülkede 49 üniversite ile 72 Erasmus anlaşması, Üniversitemiz diplomasıyla Almanya’da lisansüstü eğitimde öncelik avantajı, Almanya’daki partner üniversitelerde yaz okulu, staj, proje ve eğitim gezileriyle uluslararası deneyim, ileri düzeyde Almanca ve İngilizce eğitim ile çok dilli kurumsal yapı bu kapsamda öğrencilerimize sunduğumuz ayrıcalıklardır. Almanya’daki partner üniversitede iki dönem eğitim alarak çift diploma ile mezun olma fırsatı da sunmuş olduğumuz önemli bir fırsattır” diye konuşuyor.
Bu programın şu an için İşletme, Endüstri Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği lisans bölümlerinde ve İşletme Yönetimi, Kültürlerarası Yönetim ve Yabancı Dil Olarak Almanca Öğretimi yüksek lisans programlarında bulunduğunu paylaşan Yıldız, diğer bölümler için hazırlık çalışmalarının devam ettiğini aktarıyor: “Ayrıca DAAD-YÖK Uluslararası Öğrenci Burs Programımız da önemli bir ayrıcalık sunmaktadır. Bunlarla birlikte Üniversitemizde uygulama ağırlıklı yaratıcı eğitim-öğretim planları dahilinde az kişilik sınıflarda interaktif bir eğitim sağlanmaktadır. Araştırma Laboratuvarları Uygulama ve Araştırma Merkezimizde bulunan laboratuvarlar ile de lisans ve lisansüstü öğrencilerimizin eğitim ve öğretimlerinin eksiksiz gerçekleştirilmesi, araştırma imkânlarının sağlanması hedeflenmektedir.”
İnovatif eğitim anlayışıyla bilgi üretimi
İlerleyen dönemde Psikoloji, Alman Dili ve Edebiyatı ve Türk Dili ve Edebiyatı gibi bölümlere öğrenci alımları gerçekleştirmeyi planladıklarını da kaydeden Yıldız, şu bilgileri veriyor: “Türk-Alman iş birliğinin gücünden beslenen Üniversitemiz, ‘Ayrıcalıklı bir devlet üniversitesi’ olma vizyonuyla ilerlemeye ve adını daha fazla duyurmaya devam edecektir. Üniversitemiz, seçkin uluslararası akademik kadrosu, çok kültürlü kurumsal yapısı ve sanayi iş birliğindeki öncü misyonuyla İstanbul Kalkınma Ajansı, TÜBİTAK gibi kurumların fonladığı projeler sürdürmüş, tamamlamış; AB Projelerine katılım göstermiştir ve bu alandaki çalışmalarına devam edecektir. Yapay zekâ, yeni nesil teknolojiler, girişimcilik, sürdürülebilirlik gibi alanlarda sektörle iş birliğinde projeler üretilmektedir. İnovatif eğitim anlayışıyla bilgi üretiminin yanı sıra kültür, sanat ve spor faaliyetlerini güncel konularda farkındalığı yüksek bir bakış açısıyla yürüten Üniversitemiz, özgün imkânlarıyla yükseköğretimde fark yaratan bir potansiyelin simgesi haline gelecektir. Bu kapsamda gelecek dönemde kurumsal iş birlikleri, protokoller, ziyaretler, akademik birimlerimizin düzenlediği konferans ve seminerler, akademisyenlerimizin katkı sağladığı paneller, idari birimlerimiz ve öğrenci kulüpleri tarafından organize edilen mesleki ve sosyal etkinlikler ve tanıtım faaliyetlerinin gerçekleştirilmesine devam edilmesi planlanmaktadır. Ayrıca uluslararası olanaklar bakımından çift diploma, Erasmus ve Mevlana gibi hareketlilik programlarıyla uluslararası iş birliklerinin artarak sürdürülmesi hedeflenmektedir.”
Türkiye’nin en büyük üniversite teknoparkı olacak
Prof. Dr. Cemal Yıldız, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ile Türk-Alman Üniversitesi’nin ortak projesi olan Dijitalpark Teknokent’in temel atma töreninin Temmuz 2021’de gerçekleştirildiğini, İstanbul Çekmeköy’de bulunan yerleşkenin ilk bloğunun tamamlandığını, ikinci bloğun inşaatının devam ettiğini ifade ediyor: “4000 Ar-Ge personeli ve tesiste yer alacak 300 teknoloji girişimcisiyle tesisin, Türkiye’nin en büyük Üniversite Teknoparkı ve Laboratuvar Merkezi olması hedeflenmektedir. Dijitalpark Teknokent’in Ataşehir Yerleşkesi ise 24 Şubat 2024’te düzenlenen törenle açılmıştır. Üniversitemizde yakın zamanda Teknoloji Transfer Ofisi açılarak gerekli yapılanma tamamlanmıştır. Ayrıca fiziki yapılanma çerçevesinde Üniversitemizin hemen yanında 650 kişilik bir yurt yapılmıştır. Ocak ayında açılışını yapacağımız yerleşkede FIBA Standartlarında bir spor kompleksi de bulunmaktadır.”
Türk-Alman Üniversitesi
Türk-Alman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Yıldız, “Yapay zekâ, yeni nesil teknolojiler, girişimcilik, sürdürülebilirlik gibi alanlarda sektörle iş birliğinde projeler üretilmektedir. İnovatif eğitim anlayışıyla bilgi üretiminin yanı sıra kültür, sanat ve spor faaliyetlerini güncel konularda farkındalığı yüksek bir bakış açısıyla yürüten Üniversitemiz, özgün imkânlarıyla yükseköğretimde fark yaratan bir potansiyelin simgesi haline gelecektir. Uluslararası olanaklar bakımından çift diploma,
Bunlar da ilginizi çekebilir