TSE Başkanı Şahin’den KobiEfor’a Özel Açıklama

Güvenli üretim ve güvenli hizmette olumlu geri dönüşler aldık
Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı, alınan önlemler ve uygulanan etkin politikalar sayesinde başarıyla mücadele edildiğini kaydetti. Şahin, Enstitü olarak bez maskeye standart getirdiklerini, sanayi kuruluşları ve hizmet sektörü için hazırladıkları “COVID-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu” ile de salgın ortamında güven kavramını ön plana çıkardıklarını ifade etti. Güvenli üretim ve güvenli hizmet belgelendirmesinde olumlu geri dönüşler aldıklarını belirten Şahin, Güvenli Turizm Belgelendirme Programı kapsamında da belgelendirme yaptıklarınısöyledi. Çalışmalarının kamuoyunda ilgi gördüğünü kaydeden Şahin,KobiEfor Dergisi’ne yaptığı açıklamada şöyle dedi:
“Salgının ilk günlerinden itibaren, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde hükümetimizin uyguladığı etkin politikalar sayesinde virüse karşı başarıyla mücadele ettik. Kamu yönetiminin her alanında dinamik bir yaklaşım sergilendi. TSE olarak bizler de paydaşlarımızla yakın işbirliği yaparak olası mağduriyetlerin önüne geçmek için çalışmalar başlattık.

“Bez maskeler alternatif oldu”

Covid-19 ile mücadele etmek için ilk olarak ücretli olarak verdiğimiz standartları Enstitümüzün internet sitesine yükleyerek erişime açtık. Salgın süresince hayatımızın bir parçası haline gelen ve vatandaşlarımızın günlük hayattaki maske ihtiyacının karşılanması adına önemli bir adım attık. Enstitümüz yıkanabilir bez maskeler için kriterleri belirledi. Maskenin özellikleri, üretimi, tasarımı, temizleme, yıkama, kurutma ve bağlantı durumlarının nasıl olması gerektiğini TSE K 599 kriteriile yazılı hale getirdik. Böylece tasarımından üretimine, filtrasyon etkinliğinden kullanım sonrası imhasına kadar tüm aşamalar ortaya konuldu. Kriteri Enstitümüzün internet sitesine yükleyerek erişime açtık. TSE K 599 kriteri ile yıkanabilir bez maskeler günlük hayatta kullandığımız kullan-at maskelerinin alternatifi konumuna geldi. Böylece Türkiye, dünyada bu alanda standart oluşturan üçüncü ülke oldu.

“Güvenli üretimi belgelendirdik”
Ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanımız sayın Mustafa Varank’ın direktifleri doğrultusunda, sanayi kuruluşları ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren kuruluşlarda salgının üretime etkisini azaltmak, pandemi öncesindeki kazanımlarına geri dönmesini sağlamak üzere harekete geçtik. TSE COVID-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzunu hazırladık.  Kılavuzla; kuruluşların enfeksiyon önleme ve kontrol prosedürleri hakkında bilgi sahibi olmasını amaçladık. Çalışanların, ziyaretçilerin, tedarikçilerin, tüm paydaşların sağlığını gözettik. Firmalara yüksek maliyetler yüklemedik. Etkili tedbirler alınmasını önerdik. Kılavuzda, işletmelerin kolaylıkla uygulayabileceği bir çerçeve çizdik, tutarlı ve esnek bir yaklaşım sunduk.
Kılavuz, firmalara salgınla mücadele ederken yol göstermekle kalmadı. Aynı zamanda salgın sonrası dönemin ihtiyacı olan, firmaların güvenilir ve hijyenik üretim standartlarına uygunluğunun belgelendirilmesini de sağladı. İşletmeleri kılavuza göre denetledik. Süreci tamamlayan firmalarımıza ‘Güvenli Üretim Belgesi’ verdik. TSE COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi kapsamında kısa sürede 400 kadar kuruluştan başvuru aldık. Yaklaşık 230 kuruluşun belgelendirme sürecini de tamamladık.


“Çalışmalarımız ilgi gördü”
Sanayi kuruluşları için hazırladığımız kılavuz ve TSE COVID-19 Güvenli Üretim Belgemiz ülke çapında büyük ilgi ve takdir gördü. Sanayi kuruluşları başta olmak üzere, her ölçekte faaliyet gösteren sanayiciden sunduğumuz bu hizmetten ötürü teşekkür mesajları aldık.
Sanayi tesisleriyle başladığımız bu belgelendirme faaliyeti hizmet sektörlerinde de ses getirdi. Hizmet sektöründe faaliyet gösteren pek çok kuruluş TSE’ye başvurup belgelendirme için müracaat etmek istediklerini bildirdiler. Karşılaştığımız yoğun ilgi üzerine ülkemizin dört bir yanındaki hizmet sektörü temsilcileriyle toplantılar gerçekleştirdik.
TSE COVID-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzumuza hizmet alanlarını ekledik, düzenlemeler yaptık. Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan ‘COVID-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nden de yararlandık. Böylece hizmet sektörümüz için ‘TSE COVID-19 Güvenli Hizmet’ kılavuzumuzu hazırladık. TSE COVID-19 Güvenli Hizmet kılavuzumuz; sunulanhizmetlerin;  temiz,  özenli,  estetikdeğerlereuygun,  konforsağlayıcıbirşekildeüretilmesi ve sürdürülmesindekolaylıksağlayacak. İnsan sağlığı ve güvenli hizmet sürekliliğinin sağlanması ile sağlıklı iş ortamında çalışılabilmesi konularında yol gösterecek. Hijyen koşullarının oluşturulması ve sürdürülmesi, ilgili tarafların hijyen ve güvenlik beklentilerinin karşılanması, hizmet süresince bulaş riskini elimine ederek güvenli alan oluşturulması, ilgili taraflarda oluşan virüs bulaşma endişesinin giderilmesi konularında işletmelerimize rehberlik edecek.

“Geri dönüşler olumlu”
Sanayi ve hizmet sektörümüz için hazırladığımız kılavuz ile verdiğimiz güvenli üretim ve güvenli hizmet belgelerimiz firmalarımıza önemli avantajlar getirdi. İnsan sağlığına uygun üretimi teşvik ettik, tüketicinin hijyen konusundaki kafalarındaki soru işaretlerini giderdik. Kılavuzlarımız, güvenli üretim ve hizmet belgemiz ile ‘güven’ kavramının her türlü ekonomik faaliyetin merkezine yerleştiği haberlerini alıyoruz.

“Güvenli TurizmBelgelendirmesinde de varız”

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayınlanan ‘Güvenli Turizm Belgelendirme Programı’ kapsamında tatilini Türkiye’de geçirecek Türk vatandaşları ve yabancı ziyaretçilere, ulaşımdan konaklamaya, tesis çalışanlarından yolcuların kendi sağlık durumuna uzanan geniş bir yelpazede bir dizi alınması önerilen tedbirleri içeren kriterler kapsamında da belgelendirme faaliyeti yürütüyoruz. Enstitümüz, Kültür ve Turizm Bakanlığı adına;hijyen, sağlık denetimi ve uygunluk değerlendirmesi yapmaktadır. Değerlendirmelere ilişkin raporların hazırlanmasıyla Güvenli Turizm Belgesi kapsamında belgelendirme faaliyetini gerçekleştirmekteyiz. Güvenli Turizm Belgesi kapsamında kısa sürede 150’den fazla kuruluştan başvuru alındı ve yaklaşık 80 kuruluşun belgelendirme sürecini tamamladık. Konaklama tesisleri, yeme içme tesisleri vb. kuruluşlardan da Enstitümüze başvurular gelmektedir.”