DESTEK-TEŞVİK

Ticaret Bakanlığı’ndan Hizmet ihracatçılarına müjde

Ticaret Bakanlığı tarafından hizmet ihracatçılarına sunulan hizmetlere bir yenisi daha eklendi. Ticaret Bakanlığı tarafından ihracat desteklerine ilişkin ihtiyaç duyulan tüm bilgilerin sade ve anlaşılır bir şekilde kullanıcılara sunulduğu Kolay Destek web sitesi (kolaydestek.gov.tr) üzerinden artık hizmet ihracatçılarına yönelik Genel Destek programı ve Markalaşma desteklerine ilişkin detaylara da ulaşılabilecek.

“Kolay Destek”, hizmet ihracatçılarına da kapılarını açtı
Mal ve hizmet ihracatçılarının ihtiyaç duyabileceği tüm bilgi, belge ve destek programlarına kolayca erişmelerini sağlayan bu web sitesi, aynı zamanda ihracat yapan kurumların potansiyel müşterilerine ulaşmasından, yurt dışında reklam vermeye, fuar katılımlarından, kredi fırsatlarına kadar ihracatçılara pek çok bilgi sunuyor.
Aracısız ve ücretsiz olarak danışmanlık hizmeti sunan kolaydestek.gov.tr, Hizmet İhracatçıları Birliği’nin (HİB) girişimleriyle, hizmet sektörlerine de yön gösteren bir içerik kazandı.
HİB Yönetim Kurulu Başkanı M. İlker Aycı, Türkiye’nin en önemli gelir kalemlerinden birisi olan hizmet ihracatı alanında faaliyet gösteren firmaları geliştirmek ve yeni pazarlara açılmalarında yönlendirici olmak bakımından Kolay Destek web sitesinin çok yararlı olacağına inandıklarını belirtti: “Türkiye’nin ihracat odaklı büyüme modeli ile uzun dönemli kalkınma hedeflerine ilerlemesi yolunda önemli bir adım olan ‘Kolay Destek’ web sitesi, son derece yenilikçi ve faydalı bir adım. Hizmet ihracatı dünya ticaretindeki payını genişletirken ülkemizin ihracat kalemleri içinde de her geçen yıl daha geniş bir yer alıyor. Bu nedenle dış ticaret dengesine önemli katkı yapan, ekonomimize katmadeğer sağlayan hizmet ihracatının bu projede de göz önünde bulundurulması için Bakanlığımızla yakın temaslarda bulunduk. Yapılan kapsamlı çalışma için Ticaret Bakanlığımıza tüm hizmet ihracatçıları adına teşekkür borçluyuz.”

Karacadağ Kalkınma Ajansı (Diyarbakır-Şanlıurfa) 2020 Yılı Teknik Destek Programı
Son başvuru tarihi:
Eylül-Ekim KAYS son başvuru tarihi: 31 Ekim 2020
Kasım-Aralık KAYS son başvuru tarihi: 25 Aralık 2020
Amaç: Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından sağlanacak teknik desteğin amacı, Bölgedeki yerel aktörlerin bölgesel kalkınma açısından önem arz eden, ancak kurumsal kapasite eksikliği nedeniyle hazırlık ve uygulama aşamalarında sıkıntı ile karşılaşılan çalışmalarına eğitim verme, program ve proje hazırlanmasına katkı sağlama, geçici uzman personel görevlendirme, danışmanlık sağlama, lobi faaliyetleri ve uluslararası ilişkiler kurma gibi konularda destek sağlamaktır.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2018 yılından itibaren Ajansların yürüttüğü çalışmaların bölge ölçeğinde uzun vadeye yayılması, sistemli yürütülmesi ve çıktı odaklı olmasını teminen Sonuç Odaklı Programlama yaklaşımını geliştirdi. Bu çerçevede Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından üç adet Sonuç Odaklı Program (SOP) geliştirildi. Bunlar; Stratejik İmalat Sektörlerinde Rekabetçiliğin Artırılması Sonuç Odaklı Programı, Toplumsal Dönüşüm İçin Çocuklar ve Gençler Sonuç Odaklı Programı ve Mezopotamya Tanıtım ve Markalaşma Sonuç Odaklı Programı. Bu teknik destek programı kapsamında yapılacak başvurularda SOP’ların işaret ettiği öncelikler gözetilerek ilgili referans kodlu programa başvuru yapılmalı.
1) Stratejik İmalat Sektörlerinde Rekabetçiliğin Artırılması Sonuç Odaklı Programı ile TRC2 Bölgesinde stratejik imalat sanayi sektörlerine odaklanarak istihdamın ve katmadeğerin artırılması ve bu yolla ekonomik büyümenin hızlandırılmasını amaçlanıyor.
2) Toplumsal Dönüşüm İçin Çocuklar ve Gençler Sonuç Odaklı Programı ile Bölge illerinde beşerî sermayenin güçlendirilmesi suretiyle ekonomik ve sosyal kalkınmanın hızlandırılması amaçlanıyor.
3) Mezopotamya Tanıtım ve Markalaşma Sonuç Odaklı Programı ile Bölge’nin stratejik sektörleri arasında yer alan, hızlı büyüme potansiyeline sahip, aynı zamanda hızlı istihdam artışı sağlayabilecek turizmin bölgesel ölçekte markalaşma, tanıtım ve pazarlanması ile bölgesel kalkınmanın hızlandırılması amaçlanıyor.
Programın bütçesi ve azami destek tutarı:
1. Öncelik: Stratejik İmalat Sektörlerinde Rekabetçiliğin Artırılması Sonuç Odaklı Programı 250.000 TL-20.000 TL
2. Öncelik: Toplumsal Dönüşüm İçin Çocuklar ve Gençler Sonuç Odaklı Program 200.000 TL-20.000 TL
3. Öncelik: Mezopotamya Tanıtım ve Markalaşma Sonuç Odaklı Programı 200.000 TL-20.000 TL
Programın toplam bütçesi: 650.000 TL
Uygun başvuru sahipleri: Valilikler, Kaymakamlıklar, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları, yerel yönetimler (Büyükşehir Belediyeleri ve İlçe Belediyeleri), üniversiteler, Bakanlıklara bağlı Bölge Müdürlükleri, il, ilçe müdürlükleri ve enstitüler, diğer kamu kurum ve kuruluşları, (RAM, okul, hastane, halk eğitim, gibi kurumların bağlı oldukları il/ilçe/bölge müdürlükleri adına başvuru yapmaları gerekiyor.) Kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları (Odalar, Borsalar, vb.), Organize Sanayi Bölgeleri, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Sanayi Siteleri, kâr amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşları, Birlik ve Kooperatifler, kâr amacı güden diğer gerçek ve tüzel kişiler ile sayılan tüm kurum ve kuruluşların kurduğu veya ortağı olduğu işletmeler.

BEBKA (Bursa-Eskişehir-Bilecik Kalkınma Ajansı) Çocuklara ücretsiz çevrimiçi kodlama eğitimleri
BEBKA, çocuklar için ücretsiz çevrimiçi kodlama eğitimleri düzenliyor. Türkiye’nin her yerinden çocuklar ve gençler https://makersoftomorrow.online/ adresini ziyaret ederek kodlamaya eğlenceli bir giriş yapabilirler.
BSH Türkiye ve Kodluyoruz Jr. ile hayata geçirilen Makers of Tomorrow-Geleceği Kodlayanlar projesi kapsamında online bir eğitim sitesi oluşturuldu. Bu site ile çocukların ve gençlerin evde yapabileceği kodlama, elektronik, algoritma etkinlikleri tüm Türkiye’deki öğrencilerin erişimine açıldı. Çocuklar ve gençler yaş gruplarına uygun olarak Scratch, mBlock, Arduino IDE ve App Inventor programları ile algoritmik düşünce ve kodlamaya giriş yaparken kendi uygulamalarını da geliştirebilecek.
Tüm eğitimler online ve ücretsiz olacak. Çocuklar ve gençler isterlerse kendileri öğrenebilir, öğretmenler ve veliler ise kendi çocukları ve öğrencileri ile beraber bu etkinlikleri yapabilir.
Ekim 2020’de ise Türkiye’nin 14 farklı ilinden kardeş okullar ile atölyeler başlıyor. TR41 bölgesinde BEBKA ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri koordinasyonunda seçilen 6 okul projeye katılım sağlayacak: Bursa’dan; Zuhal (Dörtçelik) Şenipek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, İsmail Kadriye Solakoğulları Ortaokulu, Eskişehir’den Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi,  Gülay Kanatlı Ortaokulu, Bilecik’ten Bilecik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Bozüyük Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu.