GOSB Teknopark, İTÜ Teknopark 1773 ile işbirliğine hazırlanıyor
GOSB Teknopark yeni bir işbirliğine hazırlanıyor. Bu işbirliğini ilk defa KobiEfor Dergisi aracılığıyla duyurduklarını belirten GOSB Teknopark Genel Müdürü Tolga Bildirici, “Yeni işbirliğimiz İTÜ Teknopark 1773 ile olacak. İTÜ Teknopark ve TTO’nun ihtiyacı olan sanayi iletişimini biz GOSB Teknopark olarak sağlayacağız” açıklamasını yapıyor.
GOSB Teknopark, Türkiye’nin ilk 5 teknoparkından biri olarak 2002’de Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nin vizyonu, Tefen Teknoloji Parkları’nın knowhow’ı ve Sabancı Üniversitesi’nin inisiyatifi ile kuruldu. GOSB Teknopark’ın öncelikli amaçlarından biri, bir üniversite bünyesinde olmadan, sanayinin kalbinde kurulu yapısı ile Türkiye’nin teknolojik dönüşümüne katkıda bulunmak, yenilikçi ve rekabetçi teknolojilerin geliştirilmesini ve ticarileştirilmesini teşvik etmek. Yabancı ortaklı yapısı, kurucu üniversitesinin bulunduğu şehrin dışında olması, sanayi bölgesinde yer alması ile Türkiye’nin en farklı ve birçok konuda öncü teknoparklarından biri olarak öne çıkıyor.
Kurucu ortaklardan Tefen Teknoloji Parkları’nın 2022 başı itibari tüm dünyadaki iştiraklerinden ayrılma kararı ve hisselerini GOSB’a devretmesi sonrasında yapı, Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB), Sabancı Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli Sanayi Odası, Gebze Ticaret Odası’ndan oluşuyor.
Hedeflerini 5 yıllık stratejik planları doğrultusunda belirlediklerini söyleyen GOSB Teknopark Genel Müdürü Tolga Bildirici, planları oluştururken sanayi firmalarının ihtiyaçları ile girişimciler arasında geniş bir yelpazede kalmaya büyük önem verdiklerini söylüyor.
Bildirici, 2020 başında Londra’da oluşturdukları Blink UK yapısı, 2022’de Ataşehir Belediyesi ortaklığı ile oluşturdukları İnovata Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi’nin halihazırda geliştirilmesi ve büyütülmesi gereken öncelikli hedefleri arasında yer aldığını ifade ediyor.
Bildirici, bu iki oluşum hakkında şu bilgileri veriyor: “Blink UK, sadece teknoparklarda değil, Türkiye’de Ar-Ge ve/veya üretim yapan firmaların global pazara açılmaları için ihtiyacı olan firma kuruluşundan marka tesciline, ofis-telefon ihtiyacından, muhasebe ve mali işlere, hukuktan depolamaya kısaca her hizmeti uçtan uca veren bir oluşum. İnovata ise Ataşehir’de bulunan girişimcilik ve kuluçka merkezimiz olup TÜBİTAK BiGG’in de dahil olduğu hızlandırma programları ve hackathonların düzenlendiği, eğitim ve seminerlerin verildiği ve girişimcilerin ortak ofis olarak kullanabileceği bir yapıdır.”
30’u kuluçka olmak üzere yaklaşık 140 firma bulunan GOSB Teknopark’ın, 4.000’in üzerinde projeyi başarıyla tamamlandığını kaydeden Bildirici, GOSB Teknopark’ın; ihracatta ‘ilk 5 teknopark’ arasında yer alması ile 120 milyon dolar üzeri direkt ve büyük bölümü dolaylı olarak ihracata giden 2 milyar dolar üzeri yurt içi satış değeri üzerinden ülkemiz için önemli bir noktadadır” açıklamasını yapıyor.
Bildirici, “Biz teknoloji transfer ofisimiz Blink üzerinden gerek kuluçka firmalarımıza gerekse de ihtiyacı olan tüm firmalarımıza Hibe Destek, AB Projeleri, Fikri Mülkiyet Hakları, Tanıtım, İletişim Danışmanlığı, Kurumsal Kimlik, İnsan Kaynakları, Eğitimler ve Mentorluklar başta olmak üzere birçok destek sağlıyoruz” diye konuşuyor.
Gerek sanayi gerek üniversite gerekse de diğer paydaşlar ile farklı konular ve dikeylerde işbirliği yaptıklarını vurgulayan Bildirici, şunları ifade ediyor; “Bununla birlikte ilk defa burada açıklıyor olduğum ve çok ses getirecek yeni işbirliğimiz İTÜ Teknopark 1773 ile olacak. İTÜ Teknopark ve TTO’nun ihtiyacı olan sanayi iletişimini biz GOSB Teknopark olarak sağlayacağız. Bu işbirliğiyle sanayicinin ihtiyacını Türkiye’nin en köklü alt yapısına sahip bir kurum ile karşılarken GOSB Teknopark olarak bizler de özellikle Maslak Levent hattındaki ekosisteme de daha yakın olacağız.”