banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Gazi Teknopark, Covid’le mücadeleyi ekosistemiyle yürüttü

Faaliyete geçtiği 2008 yılından bu yana hızlı bir gelişim sürecinden geçen Gazi Teknopark, Covid-19 sürecinde Daysoft, Biokido (Medlnnovate Koonsorsiyumu) ve İkol Bilişim firmalarıyla önemli projelere imza attı.

TEKNOPARKLAR 01.08.2020, 00:01 28.08.2020, 10:09
19673
Gazi Teknopark, Covid’le mücadeleyi ekosistemiyle yürüttü
banner625

Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden Gazi Üniversitesi’nin desteği ve büyük ortaklığı ile 2007 yılında kurulan Gazi Teknopark, 2008 yılında faaliyetine başladı. Gazi Üniversitesi Gölbaşı Yerleşkesindeki yaklaşık 20 bin metrekare kapalı alanda faaliyet gösteren Gazi Teknopark’ta, halen 120 firma ve 800’ün üzerinde personel ile 200’e yakın Ar-Ge projesi yürütülüyor.
Anahtar Ön Kuluçka Merkezi, Bigg Anahtar Programı ve Anahtar Kuluçka Merkezi gibi yaratıcılık, yenilikçilik ve girişimcilik kültürünün gelişmesini sağlayacak mekanizmaları geliştiren Gazi Teknopark, sadece Bigg Anahtar programı ile son 3 yılda 50 girişimcinin TÜBİTAK’tan toplam 8.700.000 hibe alarak şirketleşmesine destek oldu. Gazi Teknopark ayrıca Gazi ICT Bilişim Kümesi ve G-Tech Partner programlarıyla girişimcilere hem ulusal hem de uluslararası pazarda ticarileşmeye uzanan süreçte önemli bir katkıda bulunuyor.
Gazi Teknopark, tecrübeli ve dinamik ekibi ile üniversite öğrencileri, akademisyenler ve şirketlerle kurduğu etkin diyalog sayesinde yaptığı faaliyetlerle, bir yandan öğrenci ve akademisyenlerin ekosistem hakkında bilinçlenmesine katkı sağlarken diğer yandan akademik bilginin katmadeğere dönüşmesi için gerekli tüm desteği sağlayarak teknoloji girişimlerinin fikirden ihracata uzanmasına destek oluyor.
Gazi Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi İşletme Direktörü Elif Başak Teksin, pandemi sürecinde teknoparkların ekosistemiyle topyekûn mücadele verdiğini belirterek, “Gazi Teknopark firmalarından Daysoft ekibi Covid-19 hastalığını tanıma, hastalığın yayılmasını önleme ve bu hastalığı tedavi etmede kullanılan ekipmanların eğitimi için sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik platformlarında eğitim materyali oluşturarak sağlık personellerini hastalığın tedavisinde donanımlı hale getirdi” dedi. Daysoft VR ayrıca doktorların fiziksel olarak aynı ortamda bulunmadan tecrübelerini sanal ortamda birbirlerine aktarabilmelerini de sağlıyor.
Gazi Teknopark firmalarından Biokido ise Türkiye'nin önde gelen teknogirişim firmalarının işbirliğiyle kurulan MedInnovate Konsorsiyumu ile yeni tip koronavirüs (Kovid-19) gibi salgın hastalıkların etkin yönetimiyle ilgili önemli bir adım attı. Bu kapsamda, sosyal izolasyon nedeniyle evde kalması gereken 65 yaş üstü bireylerin ve kronik hastaların sağlık takiplerini yapabilecek bir çözüm hayata geçirildi. Yerli teknoloji ile geliştirilen program sayesinde, söz konusu kişilerin yakınları virüs bulaşma riski nedeniyle görüşemedikleri sevdiklerinin sağlığını 7 gün 24 saat uzaktan takip edebilecekler. MedInnovate ismi verilen yerli uygulama için takip edilecek kişinin taktığı akıllı bileklik yeterli oluyor. Kişinin nabız, oksijen satürasyonu, tansiyon, vücut sıcaklığı ve EKG ölçümlerine ek olarak hareket, uyku ve beslenme alışkanlıkları, düşme, hareketsiz kalma, güvenli alan dışına çıkma, yardım isteği gibi acil durum bilgileri sağlık uzmanlarına tamamen yerli imkanlarla üretilen akıllı bileklik yardımıyla iletilip sürekli izlenebiliyor.
Acıbadem Mobil Sağlık uzmanları da kullanıcılara akıllı bileklik ve görüntülü iletişim aracılığıyla destek veriyor, ölçüm değerlerinin eşik değerleri aştığı durumlarda haberdar olup müdahale edebiliyor.
Teksin, Gazi Teknopark’ta yer alan İkol Bilişim tarafından, COVID-19 sebebiyle karantinada olan, test sonucu pozitif tespit edilen, yakını yoğun bakımda takip edilen, COVID-19 servis ve yoğun bakımlarında aktif görev alan, kaygı düzeyi yüksek ve ruh sağlığı desteğine ihtiyacı olduğunu düşünen sağlık personelinin kendisi ve çocukları için gönüllü erişkin ve çocuk ergen ruh sağlığı ve hastalıkları uzman hekimleri ile güvenli ve resmi bir kanalla görüntülü görüşme imkânı tanıyan bir mobil uygulama geliştirdiğini açıkladı. Ruh Sağlığı Destekleme Sistemi (RUHSAD) isimli uygulama ile özel-kamu ayrımı olmaksızın sağlık çalışanlarına online terapi sağlanıyor.

Yorumlar (0)