ATAP, girişimciler için cazibe merkezi olacak
Eskişehir Teknoloji Araştırma Park A.Ş. (ATAP) Genel Müdür Dr. Sedat Telçeken, 2021’in proje ve yatırım yılı olduğunu belirterek, “ATAP’taki yatırım planlarını teknopark binaları ve yeni projeler olarak iki ana başlıkta topladık.
ATAP, bu yeni teknoparklar ile birlikte bulundukları bölgede ihtiyaç olan talebe karşılık vererek girişimciler için bir cazibe merkezi haline gelecek” dedi.
Kuruluşunun 30. yıl dönümünü geçtiğimiz yıl kutlayan Eskişehir Teknoloji Araştırma Park A.Ş., (ATAP) için yeni bir dönem başladı. Bu yılın ilk çeyreğinde tüm yönetim yapısı değişen ATAP’ın Yönetim Kurulu Başkanı Metin Saraç, Genel Müdürlük görevini ise Dr. Sedat Telçeken üstlendi. Dr. Telçeken, 2020 yılını başarı ile sonlandıran ATAP A.Ş.’nin en önemli faaliyetinden birinin Avrupa Birliği katılım öncesi desteklerinden, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan, Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında hibe almaya hak kazanan Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi (ETİM) projesi olduğunu belirtti. Projenin 19 Ağustos 2020 tarihinde Teknik Destek Bileşeni ihalesini kazanan İKADA Danışmanlık firması ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rekabetçi Sektörler Programı uzmanları ile yapılan başlangıç toplantısı ile fiilen başladığını hatırlattı.
ETİM bölgenin rekabetçiliğini artıracak
ETİM, AB ve T.C. Sanayi Bakanlığı tarafından yaklaşık 3.9 milyon Euro bütçe ile destekleniyor. Telçeken, Merkezin amacını şöyle açıkladı: “Eskişehir ve çevresinde, öncelikle havacılık, raylı sistemler, makine imalatı, otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin, inovatif ürünlerle dünya piyasalarında rekabet gücünü artırıp, mühendislik, tasarım ve prototipleme kabiliyetlerinin geliştirilmesine destek sağlayarak, ülkemizin dış ticaret açığını azaltmak ve bölgenin rekabetçilik seviyesini arttırmaktır. Merkezde; 3B Lazer Metal Yazıcı, 3B Plastik Yazıcı, CNC 5 Eksen İşleme, CNC Torna Tezgâhı, Tel Erozyon Tezgâhı, Yüzey Taşlama Tezgâhı, Optik 3B Tarama Cihazı, Isıl İşlem Fırını makine ve tezgahlarının yanı sıra Mühendislik-Tasarım-Prototipleme alanlarında ihtiyaç olan bilgisayar donanım ve yazılımları olacaktır.”
ATAP’a yeni teknoparklar eklenecek
ATAP’taki yatırım planlarını teknopark binaları ve yeni projeler olarak iki ana başlıkta toplayan Dr. Telçeken, öncelikle bir süredir Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nde hizmet verilen binanın yerine 17.400 m2 alan üzerine 2100 m2 kapalı alana sahip teknopark binası yapımına bu yıl içerisinde başlanacağını açıkladı. Eskişehir Teknik Üniversitesi yanında 23.340 m2’lik alana ise 6660 m2’lik kapalı alana sahip teknopark ile Eskişehir OSB’de 1300 m2 Atölye ve Üretim Binası’na da yine bu yıl başlanacağını kaydeden Telçeken, ATAP’ın bu yeni teknoparklar ile birlikte bulundukları bölgede ihtiyaç olan talebe karşılık vererek girişimciler için bir cazibe merkezi haline geleceğini ekledi.
Dr. Telçeken; ATAP A.Ş. tarafından Yaratıcı Endüstriler Serbest Bölgesi (YESB) kurularak Eskişehir’e kazandırılması için Ticaret Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü ile bir görüşme yapıldığını açıkladı: “Kurulacak bölgenin yerinin ve Eskişehir’in yaratıcı endüstriler olarak isimlendirilen; Oyun, Animasyon, Çizgi Film, Reklam, Sinema, Reklamcılık ve Endüstriyel Tasarım alanlarında hizmet üreten firmaların tanıtılması için bakanlık yetkilileri şehrimize davet edilmiştir.”
Yine bu yıl içerisinde Endüstri 4.0 ile birlikte sanayinin dijitalleşme hedeflerine destek ve vizyon oluşturmak adına Eskişehir OSB sınırları içerisinde üretim odaklı “Akıllı Fabrika” (Smart Factory) kurmayı planladıklarını belirten Dr. Telçeken “Bir fabrikanın mevcut yöntemleri ile üretimini yaptığını birkaç parçayı; doğrudan karanlık fabrika mantığıyla baştan sona Endüstri 4.0 bileşenleri kullanılarak üretimini hedefliyoruz. Bu fabrikanın OSB’de bulunan fabrikalar için Endüstri 4.0 eğitimi ve uygulamasının görülebileceği bir model olması itibariyle şehrimizin dijital üretim kabiliyetini arttıracağını düşünüyoruz” diye konuştu.