banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

ATAP A.Ş. pandemide projelere odaklandı

Anadolu Teknoloji Araştırma Parkı A.Ş. (ATAP A.Ş.), 1990 yılından bu yana Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin yönetici şirketi olarak idareciliğini ve işletmeciliğini yürütüyor.

TEKNOPARKLAR 01.09.2020, 00:01 29.09.2020, 10:06
19572
ATAP A.Ş. pandemide projelere odaklandı
banner625

Eskişehir ve Bilecik’in kaynaklarından beslenen ATAP A.Ş.’nin ekosisteminde; Eskişehir Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, Eskişehir Sanayi Odası; Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Arinkom, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ETTOM, Havacılık Kümelenmesi, Raylı Sistemler Kümesi ve Seramik Kümesi bulunuyor.
Tüm bu kuruluşların yanısıra bünyesinde dört teknopark bulunan ATAP A.Ş., toplam 127 firma ile faaliyet yürütüyor. Bunların 34’ü, yönetici şirketin de ikamet ettiği Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde, 40’ı Anadolu Üniversitesi’nde, 50’si Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde ve geriye kalan 3’ü ise Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ek alanlarında faaliyetlerine devam ediyor.
ATAP A.Ş. Genel Müdürü Ali İhsan Karamanlı, ATAP A.Ş.’nin tüm çalışmaları hızla ilerlerken tüm dünya genelinde yaşanan Covid-19 salgını sebebi ile diğer tüm sektörlerde olduğu gibi çalışmalarda istenmeyen bir yavaşlama söz konusu olduğunu söylüyor. Bu dönemi aynı zamanda fırsata çeviren girişimcileri bulunduğunu dile getiren Karamanlı, “Tanı kitleri üretilmesi, uzun ömürlü ve performansı yüksek maske üretimi, yapılan dezenfeksiyon hizmetinin kalitesinin ölçülmesi, işletmelerin risk haritasının çıkartılması, hijyenik koşullarda çalışan maske otomatı gibi çalışmalar yapıldı” diyor. Karamanlı, ATAP A.Ş. olarak teknopark binalarında her türlü tedbir alarak çalışmalarına devam ettiklerini TSE Covid-19 Güvenli Hizmet Belgesi için gerekli düzenlemeleri yaparak ön onayı aldıklarını açıklıyor.

Eskişehir’in potansiyelini gün yüzüne çıkarıyor
ATAP A.Ş.’nin son yıllarda pek çok projeye imza attığını hatırlatan Karamanlı, yürüttükleri çalışmalara ilişkin ise şu bilgileri veriyor: “Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından yayınlanan fizibilite desteğine hak kazanarak Eskişehir’de ihtisaslaşmış bir serbest bölge kurulması için fizibilite raporu yaptırdık. Rapora göre kurulacak serbest bölgenin; yaratıcı endüstriler alanında faaliyet yürütmesi sonucuna ulaştık. Eskişehir’de üç üniversitenin de bu alana yönelik bölümlerinin olması, öğrencilerin bu alana ilgi göstermesi ve uygulamalar için de sektörün öncü firmalarının Eskişehir’i tercih etmesi bu alanda bölgenin potansiyel taşıdığını gösteriyor.”
Karamanlı, ayrıca ATAP A.Ş.’nin Eskişehir Sanayi Odası ile ortaklaşa yürüttüğü Eskişehir İnovasyon, Yazılım ve Ar-Ge Kümelenmesi (ESİYAK) için T.C. Ticaret Bakanlığı Hizmet Sektörü Rekabet Gücünün Artırılması Projesi Desteği’ne (HİSER) başvurulduğunu ve 2020 yılı Temmuz ayında ihtiyaç analizi çalışmalarıyla programın başlatıldığını söylüyor.
Karamanlı, ESİYAK projesi dışında HİSER ile Eskişehir Sanayi Odası’nın ortaklaşa yürüteceği Eskişehir’de; Endüstri 4.0’a yönelik “Dijital Dönüşüm Platformu” adı altında sektör temsilcilerinin biraraya geleceği bir kümelenme çalışması daha gerçekleşeceğini belirtiyor: “Özellikle yazılım, mühendislik, teknoloji ve dijitalleşme sektörlerine yönelik kümelenmenin asıl hedefi; döviz artırıcı hizmet ticaretinin artırılmasıdır. HİSER kapsamında firmalara ihtiyaç analizleri yaptırılarak; eğitim, danışmanlık, istihdam, yurtdışı ve yurtiçi pazarlama desteği alanlarında fayda sağlanacaktır.”
Ali İhsan Karamanlı, bu projelerin yanı sıra ATAP A.Ş.’nin gelecek hedeflerinde ek alanlarda ihtisaslaşma bulunduğunu açıklıyor: “Yönetici Şirkete ait yerleşkelerin üniversitelerde konumlanması sebebi ile her ek alanda farklı yetkinliklere haiz girişimciler gruplanmaktadır. Anadolu Üniversitesi’nde; oyun, çizgi film, animasyon, tasarım. Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde; ileri malzeme, seramik, mühendislik uygulamaları. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde; tıp, bioteknoloji, yazılım. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nde; seramik, motor ve kimya. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde; makine, imalat, tasarım, üretim alanlarında ihtisaslaşma planlanıyor. Ayrıca, Yönetici Şirketin öncelik verdiği konulardan biri de ETGB OSB yerleşkesinde alanların teknoloji üretimi için değerlendirilmesini sağlamaktır. Bu sebeple önümüzdeki dönemde Yönetici Şirket, ETGB OSB yerleşkesinde Teknolojik Ürün Yatırım İzin Belgesi alan girişimcilere yönelik teknolojik ürün üretimi yapabilecek fiziki alanların oluşturulması için çalışmalar yapacaktır.”

Yorumlar (0)