Şirketlerde İnsan Kaynakları Yönetiminde İnovasyon ve Ar-Ge
Şirketlerde inovasyon yapılırken kurumun misyon ve vizyonuna uygun inovasyon yapılmalıdır. Bir kurumun misyonu, varoluş amacının ne olduğunu anlatır. Buradaki amaç devamlılık ve sonuçta ne elde etmek istediğimiz şey olmalıdır.
Vizyon ise misyonu yol haritası olarak alıp 10 yıl sonra kurumumuzu ne hale getireceğimiz, resmedeceğimiz halini gösterir. Kurumumuzda ne olmasını, neler olmasını, neler yapılmasını istiyoruzun yanıtına karşılık gelir.
Misyon ve vizyonu “Kutup Yıldızı” gibi yönümüzü gösteren araçlar olarak alıp her yıl kurumumuzu belirleyeceğimiz kriterlere göre değerlendirerek, oluşacak yeni ihtiyaçlara göre revize etmeliyiz.
Şirket çalışanlarının bu stratejiyi benimsemesi, hatta katkıları ile paydaş olması için insan kaynakları departmanı hedef ve misyonu kullanarak kurum içinde tüm çalışanlar tarafından benimsenmesi ve kullanması için yöntemler geliştirmelidir. Kurumunuzun vizyon ve misyonu nedir diye sorulduğunda herhangi bir yerde yazılı değil, her bir çalışanın rahatlıkla söylediği cümlelerden oluşmalıdır. Örneğin bizim şirketin;
Vizyonu: İnsan kaynağının yönetimine fark yaratan ve yaşam kalitesine değer katan evrensel bir güç olmak.
Misyonu: Hizmet kalitesine önem verenler için sürdürülebilir müşteri sadakatini sağlamayı ilke edinen yetkin ve yenilikçi çalışanları ile ileri teknolojiyi kullanarak insana ve topluma duyarlı yazılım çözümleri gerçekleştirmek.
Şirketimizde vizyon ve misyonu kurum kültüründen başlayarak çalışanların gelişim planlarına dahil ederek, eğitimler ile bu süreci destekleyecek şekilde çalışanlarımızın paydaş olmasını sağlamalıyız.
Şirket Ar-Ge yapan bir şirket ise stratejisinde şirket vizyon ve misyonuna uygun olarak Ar-Ge stratejisi oluşturmalıdır. Bu stratejileri oluştururken bulunduğu pazarın dünü, bugünü ve geleceğini incelemeli, analiz etmelidir. Kendi sektöründeki rakipleri, mevcut oyuncuları ve potansiyel oyuncuları sürekli olarak takip edilmelidir. Bulunduğumuz IT sektörü çok hızlı gelişmektedir. Geliştirilen ürün ve yazılımların teknolojik ömrü maksimum 2 yıl olduğunu hesaba katarak Ar-Ge çalışmaları yapılmalıdır. İyi bir şey yaptığınız zaman 6 ay içinde ciddi rakipleriniz olacağını hesap ederek hareket edilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Sürekli sektör ile ilgili pazar araştırmaları takip etmeli ve analizler yapmalıyız. Sonuçlar kendi firmamız ile sektörü karşılaştırmamızı sağlayacak ve gidilecek yönün belirlenmesinde yol gösterecektir.
İnsan kaynakları yönetiminin inovasyon ve Ar-Ge süreçlerini operasyonel, yönetimsel ve stratejik olmak üzere 3 başlıkta toplayabiliriz. Bu süreçlerde insan kaynaklarının operasyonel süreçlere çok fazla, stratejik süreçlere çok daha az zaman ve kaynak ayırmaktadır. Hedefimiz tüm süreçleri otomasyona geçirmek olmalıdır. Böylece etkin ve verimli insan kaynakları yönetimi ile günlük operasyon işlemlerinin azaldığı, stratejik insan kaynakları yönetiminin maksimum olduğu bir süreçler hedeflenmelidir.