banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

01.11.2022, 00:00 13215

Sayın Patronlar! Çalışmayın, Yönetin!

Yaptıkları işi çok iyi bilen patronlarımız başarıyı ne yazık ki, yönetmekte değil, çok çalışmakta aramaktadır. Tükenmişlik sendromu sınırına kadar çalışan birçok şirket patronu hayal ettiği başarıyı yakalayamayınca bu sonucu genellikle dış konjonktürel gelişmeler veya rakiplerinin kendisine göre çok da rasyonel olmayan davranışları ile açıklar. Oysa bir kurucu patron için başarı, şirketi makul bir büyüklüğe ulaştıktan sonra çok çalışmaktan, mevcut yöneticilerini yönetme becerisine geçmesine bağlıdır.

Bilindiği gibi ülkemiz coğrafyasına yayılmış on binlerce başarılı aile şirketimiz vardır. Bu şirketlerimiz genelde işini yapmasını çok iyi bilen girişimciler tarafından kurulmuşlardır. Başarılı bir şekilde kurulan ve faaliyet gösteren bu aile şirketlerimizin büyük çoğunluğu ne yazık ki olması gereken büyümesini sürdüremez ve ülkelerin orta gelir tuzağına benzer şekilde belli bir ölçeğe geldikten sonra orada sıkışır kalır.
Bu durumun kök nedeni; bir işin yapılışını iyi bilmenin, aynı faaliyet alanında kurulan şirketin de başarılı olarak yönetilebileceği anlamına gelmediğini kurucu patronlarımızın yeterince fark etmemesinden kaynaklanmaktadır.
Yaptıkları işi çok iyi bilen patronlarımız başarıyı ne yazık ki, yönetmekte değil, çok çalışmakta aramaktadır. Tükenmişlik sendromu sınırına kadar çalışan birçok şirket patronu hayal ettiği başarıyı yakalayamayınca bu sonucu genellikle dış konjonktürel gelişmeler veya rakiplerinin kendisine göre çok da rasyonel olmayan davranışları ile açıklar.
Oysa bir kurucu patron için başarı, şirketi makul bir büyüklüğe ulaştıktan sonra çok çalışmaktan, mevcut yöneticilerini yönetme becerisine geçmesine bağlıdır.
Birkaç örnek vereyim.
Şirketinde kullandığı üretim tezgahında ortaya çıkan arızaya servis sorumlusu ile beraber tezgah başında müdahale eden patron çalışıyor, tezgahın tamir sürecini üretim müdürü üzerinden takip eden patron yönetiyor demektir.
İhtiyaç duyduğu işletme veya yatırım kredisini alabilmek için banka temsilcileri ile görüşmeler yapan patron çalışıyor, görüşmeleri finans müdürü üzerinden yürüten ve önüne gelen alternatifler arasından karar veren patron yönetiyor demektir.
Rakipleri ve içinde bulunduğu pazar ile ilgili olarak bilgi almak üzere akşamları bilgisayarda araştırmalar yapan patron çalışıyor, ihtiyaç duyduğu sektör ve rakip bilgilerini eksiksiz olarak pazarlama müdüründen alabilen patron yönetiyor demektir.
İhtiyaç duyduğu personeli işe almak üzere adaylar ile görüşmeler yapan patron çalışıyor, en uygun adayı insan kaynakları müdürüne seçtirebilen patron yönetiyor demektir.
Şirketin her mal sevkiyatında ürünlerin son kontrolünü fiilen yapan patron çalışıyor, ürünlerin kalite kontrolünü kurmuş olduğu sistem tarafından kalite kontrol müdürü üzerinden gerçekleştiren ve sonuçları kontrol eden patron yönetiyor demektir.
Şirketin bütün satın almasını kendisi gerçekleştiren ve bürokratik işlemleri konu ile ilgili sorumlusuna bırakan patron çalışıyor, bütün tedarik sürecini satın alma müdürü tarafından yürüten ve şirketin bu konudaki performansını kontrol eden patron yönetiyor demektir.
Şirketinin günlük operasyonel işlerine sürekli müdahale eden patron çalışıyor, şirketin yıllık hedeflerine yönelik günlük operasyonları profesyonel genel müdürü üzerinden yürüten ve kendisi sadece periyodik olarak kontrol eden patron yönetiyor demektir.
Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta; yönetme ve bunun akademik tabanı olan yönetim bilimi sağduyu ile elde edilemeyecek birçok bilgi seti içerir ve bu bilgi setine sahip olmak için patronların hem zaman, hem enerji, hem de inanç olarak çok ciddi bir kişisel yatırım yapmaları gerekir.
Çalışan bir patronun, her gün sürdürülebilir olarak sekiz saati vardır. Yönetme yetkinliğine sahip bir patronun ise her gün yönetebildiği yönetici sayısı kadar sekiz saati vardır, mesai saatleri de bonus olur!

Yorumlar (0)
banner557