Sanayiciler, İş İnsanları; Yaşadığı, Karnını Doyurduğu Şehire Sahip Çıkıyorlar
Gebze nüfusuyla ülkemiz ekonomisine, sanayisine katkısıyla deyim yerindeyse devasa bir ilçemiz. Gebze OSB, TOSB Otomotiv Yan Sanayi İhtisas OSB (TOSB), GEBKİM OSB, Gebze Plastikçiler OSB, Kocaeli Dilovası OSB, İMES OSB, Kocaeli Gebze Kömürcüler İhtisas OSB, Gebze Güzeller OSB, Makine İhtisas OSB olmak üzere toplam 9 OSB’nin burada kurulu olması ülkemizde en çok OSB barındıran ilçe konumunu kazandırıyor.
Gebze Ticaret Odası, Kocaeli Sanayi Odası başkanları, Gebze, Darıca ve Çayırova ilçelerinin Kaymakamları ve belediye başkanları, Gebze Teknik Üniversitesi, ilçenin OSB’lerinin başkan ve yöneticileri özellikle burada üretim yapan işletmelerin sahip ve yöneticileri, Gebze’yi, Türkiye’nin parlayan yıldızı, dünyada tanınırlığı giderek artan marka şehir olması konusunda geliştirdikleri projelerle yarattıkları ürünlerle değer katıyorlar.
21 Eylül’de Gebze Güzeller OSB ve Gebze Ticaret Odası’nın (GTO) evsahipliğinde düzenlenen OSBÜK (Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu) Marmara Bölgesi’ndeki OSB’lerin katılımıyla gerçekleşen toplantının konuğu olarak ülkemizin şehirlerine örnek olmasını dilediğim bu güzelliklere bir kez daha tanık oldum.
OSBÜK Marmara Bölge Toplantısı’nda, 1 Temmuz 2017’de yürürlüğe giren Üretim Reform Paketi’nin getirdiği yenilikler ele alındı, OSB’lerin ülkenin geleceği için önemi vurgulandı.
Toplantıya katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’nün gerek yasanın hazırlık, gerekse Meclis’teki görüşme süreçlerindeki katılımcılığı, ortak aklı önemseyen ve değer veren pozitif tutumunun takdirle karşılanması gerektiğini özellikle belirtmek isterim.
Gebze’yi, “Türkiye’nin parlayan yıldızı, dünyada tanınırlığı artan marka şehir” projesinin mimarlarından Gebze Ticaret Odası’nın çalışkan Başkanı, değerli insan Nail Çiler ile bu projeye her zaman katkı sunan Gebze Güzeller OSB Yönetim Kurulu Başkanı Adem Ceylan’ın açılıştaki konuşmalarından önemli gördüğüm bölümlerini sizlere aktarmak istiyorum.
Konuşmasına “Üretim Yasası’nın değerlendirilmesi ve Uygulama Yönetmeliği hazırlanma sürecine görüş sunulacağı toplantıya katkı sunmaktan mutluluk duyuyorum. Kocaeli’nin köklü sanayi geçmişiyle Cumhuriyet sonrası ekonomik yapılanmanın, Türkiye sanayisinin tohumlarının atıldığı Türkiye’nin ikinci büyük sanayi metropolüdür” diye başlayan Ceylan, TÜİK Aralık 2016 verilerine göre; 593bin SGK’lı çalışan bulunan ilin Türkiye imalat sanayisine sağladığı katkı yüzde 10’un üzerinde olduğunu aktararak, Türkiye araç üretiminin yüzde 38’ini, kimya sanayisinin yüzde 27’sini, metal sanayisinin yüzde 20’sini karşılayan Kocaeli’nin yabancı sermayeli ve büyük ölçekli işletmeler tarafından tercih edildiğini kaydetti.
“Türkiye’nin en büyük 500 firmasının 80’i Kocaeli’de faaliyet göstermektedir. Türkiye’nin büyük işletmelerinin yüzde 13’ünü Kocaeli firmalarının oluşturması, kentin imalat sanayi ve vergi oranlarıyla da örtüşmektedir. Yine Kocaeli’miz, Türkiye’nin dış ticaretinin yüzde 17’sini gerçekleştiren bir kent olmuş, imalat sanayisindeki ağırlığını artırmaya devam etmektedir” sözleriyle konuşmasını sürdüren Adem Ceylan’ın “Biz sanayicilerin amacı; huzur, güven ve istikrardır” sözleri alkışlarla karşılandı.
GTO Başkanı Nail Çiler, Gebze’yi tüm paydaşlarla birlikte düşünce üretiminden markalaşmış ve pazar payına ulaşmış ürün üretimine kadar tüm döngüyü ve ekosistemi içine ‘Üretim Şehri’ modeli üzerinde geliştirmek için çaba sarf ettiklerini dile getirerek başladığı konuşmasını “Fikriyle, projesiyle, Ar-Ge’siyle, teknolojisiyle, inovasyonuyla, markalaşmış ve pazarlaşmış ürünüyle özgün bir model hayal ediyoruz. Kocaeli bölgesi sanayinin kalbi olarak nitelendirilirken bizler Gebzemiz’i bir adım daha ileriye taşıyıp Ar-Ge, üretim ve ekonomi politikalarını belirleyen, katmadeğer oluşturan, dünyaya yön veren, ‘Sanayinin Beyni’ teması altında yeniden yapılandırmayı hedefliyoruz” sözleriyle başladığı konuşmasını, “Oda olarak, Türkiye ekonomisine can veren bir bölgede, 3500’e yakın sanayici olmak üzere 16 binin üzerinde üyemize, bölgemize, ülkemiz ticari hayatına, azami katkıyı sunma gayretindeyiz.
TEPAV verilerine göre, istihdamın en çok arttığı il de Kocaeli’dir. Bölgemiz ise; 9 adet OSB, 2 adet Teknopark, 1 adet Serbest Bölge ve TÜBİTAK, MAM, TÜSSİDE, TSE gibi bilime öncülük eden kurumları bünyesinde bulundurmaktadır. OSB’lerde, 1100’e yaklaşan firmada, 91 binin üstünde çalışan istihdam edilmekte olup, bunlar arasında Odamıza kayıtlı 350 civarında yabancı sermayeli firma bulunmaktadır. Küçük Sanayi Siteleri’ndeki faaliyet gösteren binin üzerinde firmada yaklaşık istihdam sayımız ise 10 binin üzerindedir. Ülkemizde azınlıkta olan ihtisas OSB sayısına rağmen övünerek söyleyebiliriz ki bölgemizde 4 adet İhtisas OSB bulunmaktadır” diye sürdürdü.
Bakan Özlü’den Bilişim Vadisi’ne nitelikli eleman yetiştirmek üzere Bilişim Vadisi bünyesinde bir Bilişim Lisesi kurulması için destek isteyen Nail Çiler, “Dijital değişime ayak uydurmak, yazılıma, bilişime yatırım yapmak artık tercihimiz değil, zorunluluğumuzdur. Taşıdığı tüm potansiyel ile bölgemiz ve özellikle Gebze’nin, Sanayi 4.0 devriminde de ‘öncü’ olacağına inancımız ve motivasyonumuz tamdır” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
İki güzel konuşmadan aktaracağım özetle bu kadar...