Sanayi Şurası’nın Yarattığı Umut ve Beklentiler…
III’üncü Sanayi Şurası; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca Ankara Ticaret Odası Kongre Merkezi’nde 20-22 Kasım günlerinde, “2023’e 10 Kala Orta ve Yüksek Teknolojili Ürünlerde Avrasya’nın Üretim Üssü Türkiye” teması ile gerçekleştirildi. İlk Sanayi Şurası 1987 yılında, 2.’si ise 1995 yılı 15-16 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilmişti. Sanayi Şuraları’nın temel amacı sanayi stratejileri belirleyip bu bağlamda yol haritaları çıkarmak olmuştu.
“Geliştirme yenilemede yetkinlik” ana temalı II’nci Sanayi Şurası’nı KOSGEB Başkanı olarak Şura’ya hazırlık amacıyla düzenlenen arama konferanslarını ve panellerini birebir izleme olanağını bulmuştum. Gümrük Birliği görüşmeleri sürecinde gerçekleştirilen Şura’dan sanayicilerin, KOBİ’lerin öncelikli beklentisi; 1996 yılında yürürlüğe girecek olan Gümrük Birliği Sözleşmesi’yle yeni bir dönemin başlayacağı; bu sözleşmeyle üretimden-pazara değin karşılaşılacak zorluklarının nasıl aşılabileceği konusunda yeni sanayi stratejilerini öğrenmek olmuştu.
Reel sektörü, KOBİ’leri, girişimciliği geliştirerek destekleme amacıyla kurulmuş bir kurumun başkanı olarak Şura’yı bu bağlamda da çok önemsemiştim. Keza ekonomide ve sanayi de mutlaka yapısal değişikliklerin başlatılması gerekiyordu, herkesin de beklentisi de bu yöndeydi.. Kaldı ki 5 Nisan kararlarının başarılı olabilmesi için öngörülen yapısal reformlardaki gecikmeler sanayicide, KOBİ’lerde tedirginlik yaratmıştı. 1995 yılında erken seçime gidilmesi, seçim sonrası kurulan koalisyon hükümetlerinin kısa ömürlü olması gibi faktörler belirlenen sanayi stratejilerinin ve çıkarılan yol haritalarının uygulanmasında başarılı olduğu söylenemezdi…
Yeterince yaşama geçirilemediği sürece belirlenen stratejiler, çıkarılan yol haritaları iyi niyetle yapılan çalışmalar olarak kalıyordu. Hedef 2023 Türkiye olarak öngörülen hedeflere ulaşılabilmesi konusunda belirlenen stratejilerde bazı revizelerin yapılması gerektiğinin dile getirildiği bir süreçte III. Sanayi Şurası yapılması zamanlama açısından da isabetli bir karardı.
Önceki Şura’larda olduğu gibi yeni Şura’ya hazırlık amacıyla bir dizi çalışmaların yapıldığını biliyordum. Temmuz ayında bu amaçla; İstanbul’da “Bilimsel ve Teknolojik Gelişim–Ar-Ge&İnovasyon, Kamu Destekleri, Etkileri, İzlenmesi ve Değerlendirilmesi, Sanayide Sürdürülebilir Üretim, Sanayide İnsan Kaynakları ve İstihdam, Sanayi Yatırım Bölgeleri ve Kümelenme, Sanayi Politikaları ve Uluslararası Rekabet” gibi başlıklarda oluşturulan komisyonlara Bakanlıklar, ilgili kuruluşlar, üniversiteler, STK’ların katılımıyla oluşturulan raporlar Şura’da tartışılan başlıklar konumuna getirilmişti. Ana teması “Avrasya’nın Orta ve Yüksek Teknolojili Ürünlerde Üretim Üssü Olması” olarak belirlenen Şura’da açılış konuşmalarından sonra paralel oturumlarda (Özel Teknik oturum eklenmesiyle) hazırlık sürecinde belirlenen başlıklarda konuşmacılar ve bilimsel tebliğ sunan akademisyenler ve uzmanlar görüşlerini, önerilerini sundular.
Bakanların katıldığı oturumlarda da değerlendirme ve geleceğe ilişkin öngörülerin konuşulması ilgi ile izlenmişti. Son gün, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Şura’da belirlenen tavsiye kararlarını açıkladı. Kararlar arasında, Hedef 2023’te yer alan “Avrasya’nın Orta ve Yüksek Teknolojili Ürünlerde Üretim Üssü Olması” hedefi, “Avrasya’nın Orta ve Yüksek Teknolojili Ürünlerde Tasarım ve Üretim Üssü Olması” benimsenmesi, yatırım teşviklerindeki alt sınır KOBİ’ler lehine düşürülecek, ifadesi nin yer alması dikkatimi çeken kararlardan...
Tavsiye niteliğindeki kararlara bakıldığında hepsi olumlu, hepsi hedef kitleyi heyecanlandıran, beklentileri umutlandıran içerik taşıyordu. Şura kararları tavsiye niteliğinde. Zaman geçirmeden yapılabilirliği, uygunabilirliği bilindiği gibi yasaların çıkarılmasına, Bakanlar Kurulu kararlarının alınmasına bağlı… Şura tavsiye kararlarını yaşama geçirecek olan bakanlıklar ise Maliye, Milli Eğitim, Ekonomi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme, Kalkınma, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ve Çevre ve Şehircilik Bakanlıkları (YÖK de dahil) olarak görülüyor.
Şimdi bütün kesimlerin dileği ve beklentisi tavsiye kararlarının hızla yaşama geçirilmesi..
III. Şura kararlarının ülkemiz ekonomisine, sanayicisine, KOBİ’lerine, genç girişimcilerine, üniversitelerine yararlar getirmesini umut ediyorum…