banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

30.04.2023, 23:59 17218

Robotik Kodlama, Robotik Sistemler, Endüstriyel Robotlar...

Robotik kodlama, yaratıcılığın bir yansıması olarak da bilinir. Robotik sistemler kullanım amaçlarına göre değişkenlik gösterseler de aynı yapı standartlarına sahiptir. Endüstriyel robotlar, ISO 8373 standardına göre endüstriyel uygulamalarda kullanılan, üç veya daha fazla programlanabilir ekseni olan, otomatik kontrollü, yeniden programlanabilir ve çoklu görevleri yerine getirebilir bir manipülatördür. Robotlar günümüzde binlerce fabrikada üretime yardımcı olarak faaliyet göstermektedir.
Kodlama temel olarak bir dilden diğerine kod yazma işlemidir. Kodlamanın temel amacı, insan ve makineler arasındaki iletişimi kolaylaştırmaktır. Kodlama, programlamaya başlamanın ilk adımıdır. Algoritma kodlamanın başlangıç felsefesinde yer alır. Algoritma, herhangi bir sorunun çözülmesi ya da belirli bir amaca ulaşılması için adım adım takip edilecek bir yol tasarlanmasına verilen isimdir. Algoritma en kısa tanımıyla; bir işin hangi aşamalardan geçilerek yapılacağının tasarlanmasıdır.
Bir programlama dili olmayan algoritma, programlama dillerine yol gösteren yöntemler dizisi olarak da bilinir. Algoritma, her dilde yazılabilir ve uygulanabilir. Algoritmada, sonuca giden adımlar açık bir şekilde ifade edilir. Kodlama, basitçe bir algoritmanın bir programlama dilinde (C++, Python veya Java gibi) uygulanmasıdır.
Mantığın insanlar ve makineler tarafından okunabilen gerçek koda çevrilmesidir. Mekanizma tasarımlarını kontrol altında tutmak için yapı sistemlerine elektronik donanım ilave edilmesi, dijital bir ortam yerinde kontrol edebilme ve belirli ortam alanında birtakım koşullara göre çalışma sağlamak için gerekli olan kodlar bulunur.
Robotik Kodlama
Robotik kodlama, yaratıcılığın bir yansıması olarak da bilinir. Genellikle makine ve kontrol sistemi, elektronik, bilgisayar ve uzay bilimlerinin her birini içerisinde barındıran ortak çalışma yerinde bütün gerekli olan yazılım kodları sayesinde makinelerin iletişim halde olmasını sağlamasıdır. Robotik teknoloji ise daha çok bilgisayar, yazılım, mekatronik, kontrol ve otomasyon, uzay ve havacılık, elektrik ve elektronik gibi pek çok mühendislik disiplinini bir nokta da barındıran bir bilim dalı olarak bilinir.
Robotik Sistemler Nelerdir?
Genel olarak robot, otonom veya önceden programlanmış görevleri yerine getirebilen elektronik cihazlar olarak tanımlanabilir. Robotik sistemler, çok uzun süredir hayatımızın bir parçasıdır. Robotik kodlama olarak öncelikli olarak 1905’te ilk eklemli kol geliştirilmiştir. Bugün, günlük hayatımızda kullandığımız elektronik aletlerin her birinde robotik sistemler yer alır. Bunların arasında en popüler olanı ise endüstriyel robotlardır. Günümüzde robotik sistemler oldukça geniş kullanım alanına sahiptir. Robotik kodlama ile oluşturulan robotlar tipik olarak yapı bileşenlerine (yazılım, donanım), hizmet türüne (endüstriyel, sivil, askeri) ve endüstrisine (savunma, sağlık, üretim, lojistik, eğlence vb.) göre sınıflandırılır. Robotik sistemler kullanım amaçlarına göre değişkenlik gösterseler de aynı yapı standartlarına sahiptir.
Endüstriyel robotlar, tanım itibari ile ISO 8373 standardına göre endüstriyel uygulamalarda kullanılan, üç veya daha fazla programlanabilir ekseni olan, otomatik kontrollü, yeniden programlanabilir ve çoklu görevleri yerine getirebilir bir manipülatördür. İlk endüstriyel robot uygulaması ABD’de otomotiv endüstrisinde punta kaynağı yaparak olmuştur. Bu bağlamda robotların, sonraki aşamalarda daha karmaşık işlere uygulanması için belli prosedürler oluşturulmuştur. Servo motor, servo sürücüler, hareket kontrolcüler (motion controller), ölçüm ve üretim teknolojisi, işlemci, disk depolama ve veri işleme teknolojisinde gelinen noktada günümüzde; onlarca robot üreticisi kendi tasarımları olan robot manipülatörleri ve bunların denetleyicilerini üretmiştir. Robot üreticileri geliştirdikleri robot mekaniğine ve kontrol birimine yardımcı olarak, robotlara özgü programlama dilleri geliştirerek kontrol yapısını oluşturmuşlardır. Robotik teknolojisi insanın yerine geçebilecek ya da insanın eylemlerini kontrol edilebilir şekilde taklit edebilecek makineler yapmayı amaçlar.
Buna göre robotlar;
-Kartezyen tip robotlar
-Masfallı Robotlar
-Scara Robotlar

olarak 3 başlık altında tanımlanır.

Endüstriyel Robotlar Hangi Alanlarda Kullanılır?
Robotlar günümüzde binlerce fabrikada üretime yardımcı olarak faaliyet göstermektedir. Endüstriyel robotların en sık kullanıldığı sektörleri belirtmek gerekir ise; otomotiv, beyaz eşya, kimya, cam, mobilya, gıda, elektronik, metal, seramik, kâğıt gibi birçok endüstriyel sektörde kullanıma uygundur. Değerli okurlarımız, ‘Robotik Kodlama, Robotik Sistemler, Endüstriyel Robotlar’a ilişkin açık kaynaklardan derlediğim ilginizi çekeceğine inandığım bilgiler özetle bunlar…

Yorumlar (0)