Plastik Sektöründe İhracatın Yıldızları Ödüllerini Aldılar
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (İKMİB) bu yıl 6.’sı düzenlenen 2020 İKMİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde, plastik sektörünün ihracatı ödül kategorilerine yansıdı. PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün, ihracatta miktara değil katmadeğere odaklanmamız gerektiğini belirterek, “İKMİB tarafından çalışmaları başlatılan Kimya Teknoloji Merkezi projesinin hayata geçirilmesi ihtiyaçların karşılanması anlamında önemli bir adım olacaktır” dedi.
Ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlayan ve Türkiye’nin en çok ihracat yapan ikinci sektörü olan ‘Kimya-Plastik’ sektöründe 2020 yılının ihracat yıldızları belli oldu.
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (İKMİB) üye firmalarını başarılı ihracatlarından dolayı onurlandırmak ve teşvik etmek amacıyla bu yıl altıncısı düzenlenen 2020 İKMİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni, 18 Haziran 2021 tarihinde hibrit olarak gerçekleştirildi.
İKMİB’in youtube kanalından da canlı olarak yayınlanan törene TC. Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister ve ödül alan firma temsilcileri katıldı.
2020 İKMİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde 35 kategoride ilk 5’e giren 175 firma ödül almaya hak kazandı.
Törende ödülleri; Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Sayın İsmail Gülle ve İKMİB Başkanı Sayın Adil Pelister takdim ettiler.
Pandemi sürecinde hayati önemi bir kez daha anlaşılan kimya sektörü, 27 sektöre girdi sağlayarak ülke ekonomisi için büyük bir katmadeğer oluşturuyor.
Plastik sektörünün artan ihracatı ödül kategorilerine yansıdı
Plastik sektörünün sivil toplum kuruluşu ‘Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER)’ Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün’den 2020 İKMİB İhracatın Yıldızları ödüllerini değerlendirmesini rica ettim.
Gülsün, “Sektörümüzün pandemiye rağmen artış trendini devam ettiren ihracatı 2020 yılında yeni kategorilerin de oluşmasına sebebiyet verdi. İnanıyoruz ki ihracatımızda yaşanan bu hızlı artışın meyvelerini 2020 yılı ilk 1.000 ihracatçı çalışmasında da göreceğiz. Zira bu süreç içerisinde sektörümüzün ihracatını 6.97 milyar dolara çıkardığını görüyoruz. Ayrıca Avrupa ve Orta Doğu ülkeleri gibi geleneksel pazarımızı oluşturan ülkelerin dışında ABD ve Afrika gibi farklı pazarlarda yaşanan hareketlilik de bizleri mutlu eder nitelikte” sözleriyle başladığı değerlendirmesinde;
İhracatta miktara değil katmadeğere odaklanmalıyız!
Plastik sektörünün ihracatını arttırmasının yolunun katmadeğerli üretime geçiş olduğunun altını çizen Gülsün, “2020 yılında ihracatta yaşanan artış bizleri sevindirmiş olsa da bu artışın kalıcı olmasının yolu üretim kompozisyonumuzun değişerek katmadeğeri yüksek üretime odaklanmamızdan geçiyor. Ülkemizin plastik mamul ihracatı birim fiyatı 2.408 $/ton ile rekabet ettiğimiz ülkelerin çok altında. Örnek vermek gerekirse dünyanın ucuz üretim merkezi olarak gösterilen Çin’in plastik mamul ihracat birim bedelinin 3.636 $/ton, Avrupa’da ülkemizden fazla plastik işleyen tek ülke olan Almanya’nın ise 5.874 $/ton olduğunu görüyoruz. Tabii ki Japonya gibi 17.620 $/ton bedelle ihracat yapan çok daha uç örnekler de söz konusu olmakla birlikte sektörümüzün birinci önceliği orta vadede ihracat birim bedelimizi en azından 4.000 $/ton’a çıkarmak olmalıdır. Unutulmamalı ki ülkemiz miktar bazında en fazla plastik mamul ihraç eden 5. ülke konumundayken; değer bazında 16. sırada yer almaktadır” dedi.
Ar-Ge ve Ür-Ge faaliyetleri hızlanmalı
Sözlerine devam eden Selçuk Gülsün, “Katmadeğerli üretime geçiş için ise sektörümüzdeki Ar-Ge ve Ür-Ge faaliyetlerinin hızlandırılması gerekiyor. Halihazırda kamunun verdiği destekler bu alanda bir doping etkisi yaratmış olsa da ülkemizin GSYİH’ya oranla Ar-Ge bütçesi hala çok düşüktür.
Ülkemizde bu oran yüzde 1.1 dolayındayken teknoloji üreten ülkelerin tamamında bu oran yüzde 3’ün üzerindedir. Bu sebeple bu alana yatırımların da artması gerekiyor. Tabii ülkemiz sanayicisinin uzun süredir Ar-Ge çalışmalarında önünü tıkayan akredite laboratuvar ve test merkezi ihtiyacı da devam ediyor. Bu noktada İKMİB tarafından çalışmaları başlatılan Kimya Teknoloji Merkezi projesinin hayata geçirilmesi ihtiyaçların karşılanması anlamında önemli bir adım olacaktır” dedi.
2020 İKMİB İhracatın Yıldızları töreninde ödüle layık görülen firmalar arasında 18 üyelerinin bulunduğunu belirten Selçuk Gülsün: “Listede yer alan tüm üyelerimizi tebrik ediyoruz. İnanıyoruz ki onların da katkıları ile sektörümüz gelecek dönemde de ihracatını arttırmaya devam edecek” dedi.
PAGDER’in değerli Başkanı Selçuk Gülsün’ün ‘İhracatın Yıldızları’ listesinde yer alan üye firmalarını değerlendirmesi özetle bunlar.
Kişisel olarak da ödül alan tüm firmalarımızı kutluyor başarılarının devamlı olmasını diliyorum.