banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Ukrayna ile ‘stratejik’ anlaşma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna ziyareti sırasında ‘Türkiye Cumhuriyeti ve Ukrayna Arasında İleri Teknolojiler, Havacılık Ve Uzay Alanında İşbirliği Çerçeve Anlaşması’ hayata geçirildi. Ayrıca iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması da (STA) imzalandı.

PAZAR/ÜLKE 01.03.2022, 00:01 28.03.2022, 10:22
22817
Ukrayna ile ‘stratejik’ anlaşma
banner637

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Ukrayna arasındaki ‘Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey’in 10’uncu Toplantısı’ dolayısıyla Ukrayna’ya resmi ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret kapsamında stratejik ortak olan iki ülke arasında ‘Türkiye Cumhuriyeti ve Ukrayna Arasında İleri Teknolojiler, Havacılık ve Uzay Alanında İşbirliği Çerçeve Anlaşması’ imzalandı. Anlaşma ile Türk firmalarının ileri teknoloji, havacılık ve uzay alanında Ukrayna’da yapacakları yatırımlara özel teşvikler sağlanacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın imzaladığı anlaşma çerçevesinde 2035 yılına kadar Türk firmalarına çeşitli vergi istisnaları getirilecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin nezaretinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov anlaşmayı imza altına aldı. Anlaşma ile iki ülke arasındaki ilişkiler bir üst seviyeye çıkacak.
Önemli teşvikler: Anlaşma sayesinde yüksek teknoloji, havacılık ve uzay alanlarında Ukrayna’ya yatırım yapacak Türk firmalarına önemli teşvikler sağlanacak. İki ülke arasındaki ortak çalışma alanları genişletilecek. Üretim, bilimsel ve teknik potansiyelin verimli kullanılması için uygun koşullar yaratılacak. Yüksek teknoloji ve havacılık endüstrisinde Türk şirketlerinin yatırım ortamının iyileştirilmesine olanak sağlanacak.
Yüksek teknoloji ve ticaret hacmi gelişecek: SAHA İstanbul Başkanı Haluk Bayraktar, bu anlaşmanın stratejik ortak olan iki ülkenin ekonomik ilişkilerini, ticaret hacmini ve yüksek teknoloji geliştirmeye yönelik çalışmalarını çok daha ileri bir noktaya taşıyacağını söyledi.
Serbest Ticaret Anlaşması da imzalandı: Türkiye-Ukrayna Serbest Ticaret Anlaşması da (STA) Ukrayna’da imzalandı. Ticaret Bakanı Muş, Twitter hesabından, imzaladıkları STA’ya ilişkin bilgi verdi: “Mal ve hizmet ticaretini konu edinen ve ikili ticaretimizin dengeli bir biçimde artırılmasını hedefliyor. Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Yulia Sviridenko ve Altyapı Bakanı Olesandr Kubrakov ile verimli bir görüşme gerçekleştirdik. İkili ticaretimizi ve yatırımları ele aldık.”

Yazılım bilişim sektörü tanıtım atağına Dubai ile başladı
Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) yazılım bilişim sektörü ihracatını geliştirmek amacıyla ilk yurt dışı pazarlama faaliyetini Dubai’de gerçekleştirdi.
Ticaret Bakanlığı desteği ile yürütülen HİSER kapsamında düzenlenen Dubai Ticaret Heyeti’nde; Dubai Başkonsolosu Mustafa İlker Kılıç, Dubai Ticaret Ataşesi Ersoy Erbay, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Ahmet Güneş ve HİB Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Keskin ile HİSER Projesi’ne katılan 7 firma ve sektör temsilcileri yer aldı.
Sektör açısından büyük potansiyel taşıyan Dubai, aynı zamanda farklı ülkelere de ihracat yapılabilecek bir üs niteliği taşıyor.
2019’da yaklaşık 1.5 milyar dolar ihracat hacmine ulaşan sektör, 2020’de yüzde 40’tan fazla artışla 2 milyar dolar ihracat geçekleştirdi. Sektörün 5 yıl içerisinde 10 milyar dolar ihracat rakamına ulaşacağı ve birçok sektöre de katkı sağlamayı sürdüreceği belirtiliyor.

TEKNOFEST heyecanı Azerbaycan’da başladı
Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2022 Azerbaycan’ın lansmanı Bakü’de gerçekleşti. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Azerbaycan Cumhuriyeti Dijital Gelişim ve Ulaştırma Bakanlığı yürütücülüğünde düzenlenen TEKNOFEST Azerbaycan ile ilgili detayların paylaşıldığı toplantıya Azerbaycan Cumhuriyeti Dijital Gelişim ve Ulaştırma Bakanı Rashad Nabiyev evsahipliği yaptı. Lansmana Türkiye’den TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı & Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, TEKNOFEST İcra Kurulu Başkanı & T.C Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar ve T3 Vakfı Yöneticileri katıldı.
Festival, 26-29 Mayıs 2022’de Bakü Kristal Salon ve Sahil Bulvarı’nda gerçekleştirilecek; 10 farklı kategorideki teknoloji yarışmalarının finallerinde, sergiler, Azerbaycan ve Türk uçaklarının gösterileri, konserler ve uluslararası girişim zirvesi düzenlenecek.
Azerbaycan Cumhuriyeti Dijital Gelişim ve Ulaştırma Bakanı Rashad Nabiyev, “TEKNOFEST Azerbaycan çerçevesinde düzenlenecek teknoloji yarışmalarının belirlenmesinde ülkemizin ulusal öncelikleri ve gelecek hedeflerinin ana kriter olarak alındığını belirtmek isterim. Her şeyden önce TEKNOFEST, genç neslin teknolojiye olan ilgisini çekecektir. TEKNOFEST, Azerbaycanlı startuplar için yeni fırsatlar yaratacak. TEKNOFEST kapsamında gerçekleştirilecek ‘TAKE OFF Startup Summit’ bu rolü oynayacak” diye konuştu.
Selçuk Bayraktar, “TEKNOFEST bir dönüşüm rüzgârı. Yüksek teknoloji geliştiren bir ülkeye dönüşebilmek için toplumumuzun her kesimiyle birlikte yürüttüğümüz bir seferberlik. TEKNOFEST’in kalbi geleceğin trendlerini içeren teknoloji yarışmaları. TEKNOFEST, adına milli teknoloji hamlesi dediğimiz bir hareket” dedi.

TİM’den Dubai’ye ihracat çıkarması
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2022’nin ilk fiziki heyetini Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Dubai şehrinde gerçekleştirdi. TİM Başkanı İsmail Gülle, Pandemi’nin başından bu yana 73 ülkede 105 ticaret heyeti gerçekleştirildiğini belirterek, “2022 yılı için hedef olan 250 milyar dolar ihracatı gerçekleştirmek amacıyla çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor.  Ülke ticaret hedefleri bu bakımdan son derece önemli. Türk ihracatcısı olarak dünyada gidilmedik ülke, ayak basılmadık toprak bırakmayacağız” dedi.
22 sektörden 39 birlik temsilcisi ve 50 firma temsilcinin bulunduğu Dubai Ticaret Heyeti programında açılış konuşmasını yapan TİM Başkan Vekili Kutlu Karavelioğlu, “Bölgenin iki önemli aktörü olarak Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri, son dönemde ekonomi başta olmak üzere ikili ilişkilerde önemli gelişmeler kaydetti. İlişkilerin gelişmesi; ihracat ailesi olarak bizler adına da oldukça memnuniyet verici” diye konuştu.
Dubai’de yapılan Türkiye Birleşik Arap Emirlikleri Ticaret Heyeti ve ikili görüşmeler toplantısı 50 Türk şirketi ile 300’ü aşkın BAE firması arasında gerçekleştirildi. Açılışa Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, TİM Yönetim Kurulu, Birlik Başkanları ile BAE Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu Genel Sekreteri Humaid Mohamed Ben Salem, Dubai Ticaret Odası Başkanı Hamad Buamim, Dubai Başkonsolosu Mustafa İlker Kılıç katıldı.
Geçtiğimiz Kasım’da Türkiye ile BAE arasında 10 ayrı anlaşma imzalandı. Bu bağlamda iki ülke enerji, petrokimya, teknoloji, ulaşım, altyapı, sağlık, finansal hizmetler, gıda ve tarım gibi çeşitli alanlarda işbirlikleri geliştirilebilecek. 2021’de, Türkiye’nin BAE’ye ihracatı, yüzde 94 artışla 5.5 milyar dolara ulaştı. TİM’in çalışmasına göre, BAE’nin Türkiye’den mevcut durumda ithal etmediği ancak ithal edebileceği 317 ürün tespit edildi. BAE’nin bu ürünlerde 10.5 milyar doları aşkın ithalatı bulunuyor. Bu 317 ürün içerisinde 45 üründe Türkiye ciddi bir rekabet avantajına sahip.

Yorumlar (0)