Türkiye ile İngiltere arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalandı; “ilişkiler daha da derinleşecek”
Birleşik Krallık, Brexit sonrası Avrupa Birliği (AB) ile anlaşmasının ardından ilk serbest ticaret anlaşmasını (STA) Türkiye ile yaptı.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, anlaşmanın iki ülke ilişkilerini daha da derinleştireceğini söyledi.
Türkiye ile İngiltere (Birleşik Krallık) arasında 29 Aralık tarihinde imzalanan ve 1 Ocak 2021 itibarıyla devreye giren Serbest Ticaret Anlaşması (STA) ile iki ülke arasında önemli bir ortaklığın ilk adımları atıldı. Türkiye ile Birleşik Krallık arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalanması dolayısıyla düzenlenen tören, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Birleşik Krallık Uluslararası Ticaret Bakanı Liz Truss’ın video konferans yöntemiyle katılımıyla gerçekleştirildi.
Ticaret Bakanı Pekcan, Birleşik Krallık ve Türkiye arasındaki STA Anlaşması ile Gümrük Birliği’nin 25 yıl boyunca getirdiği kazanımları korurken Birleşik Krallık ile ilişkileri daha da derinleştirme yönünde ilk adımı attıklarını söyledi. Pekcan, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasıyla (Brexit) iki ülke arasındaki ticaret rejiminin yeniden belirlenmesi ihtiyacı doğduğunu, imzalanan anlaşmayla ülkeler arasında ikili bazda bir tercihli ticaret rejiminin tesis edileceğini, ikili ticaretin etkin ve sorunsuz bir şekilde devam edeceğini aktardı: “Bu anlaşma, önümüzdeki dönemde Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki ticaretimizin gelişiminin en büyük teminatı olacak. Firmalarımızın rekabetçi olduğumuz sektörlerde İngiltere’ye kolay ve sorunsuz bir biçimde ihracat yapabilmelerini garanti altına alacaktır.”
Pekcan, Birleşik Krallık’ın, 31 Ocak 2020 tarihi itibarıyla Avrupa Birliği’nden resmen ayrıldığını, bu yıl sonuna kadar bir geçiş süreci öngörüldüğünü, Türkiye’nin yıl boyunca AB ve Birleşik Krallık makamlarıyla yoğun bir diplomasi trafiği yürüttüğünü kaydetti: “Türkiye olarak temel amacımız, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği’nden kaynaklı ticari ilişkilerimize de halel getirmeden, Birleşik Krallık ile arzu ettiğimiz bir ticaret anlaşmasını imzalamak idi. Bugün itibarıyla amacımıza ulaşmış bulunuyoruz. Anlaşmanın imzalanmasıyla birlikte, Birleşik Krallık ile aramızdaki ticaret yapısıyla ilgili bir belirsizlik kalmayacaktır. Ticaretimiz her zamanki etkinliğiyle sürecek ve inanıyorum daha da gelişecektir. Anlaşma ile tüm belirsizlikler, hukuki ve teknik handikaplar ortadan kalktı, iş insanlarımız gönül rahatlığıyla İngiltere ile ticaretlerini sürdürebilecek. Anlaşmanın ticarete farklı bir ivme gelmesine de vesile olmasını umuyoruz. Anlaşma olmasaydı, Birleşik Krallık’a yaptığımız ihracatın yaklaşık yüzde 75’i vergi yükü ile karşı karşıya kalacak, yaklaşık 2.4 milyar dolara varan bir zararımız olacaktı. Bu risk, an itibarıyla ortadan kalkmıştır.”
“Anlaşma, tüm sanayi ve tarım ürünlerini içeriyor”: Pekcan, özellikle otomotiv, televizyon, beyaz eşya ve hazır giyim başta olmak üzere pek çok sektörde ihracatın önde gelen pazarlarından İngiltere’nin üretim, tedarik zincirleri ve yatırımlar bakımından da Türkiye için çok değerli bir ortak olduğunu dile getirdi: “Ödemeler dengesi verilerine göre, Türkiye’de Birleşik Krallık kaynaklı yatırımlar 11.6 milyar dolar düzeyinde. STA’mızın karşılıklı yatırımlara da olumlu yansıyacağını değerlendiriyorum. Taraflar olarak ‘tarifesiz’ bir STA akdetmeyi hedeflemiştik. Bu gerçekleşti. Anlaşma, tüm sanayi ve tarım ürünlerini içermektedir.” Pekcan, Türkiye ve Birleşik Krallık ilişkileri bakımından yeni ve çok özel bir kilometre taşı olan anlaşmanın yatırımlar, hizmetler gibi alanları da kapsayacak şekilde genişletilmesi için çalışmalara mümkün olan en kısa sürede başlamayı ümit ettiklerini, tarım alanında pazara giriş şartlarını nasıl geliştirebileceğimizi görüşeceklerini, bazı sektörlerde karşılıklı tanıma gibi konulara eğileceklerini, ilişkilerimizi derinleştirmek için çalışmaya ara vermeden devam edeceklerini de açıkladı.
Rakamlarla Birleşik Krallık-Türkiye ticaret hacmi
• Türkiye ile İngiltere toplam dış ticaret hacmi (2019): 16.8 milyar dolar
• Türkiye’nin İngiltere’ye ihracatı: 11.2 milyar dolar
• Türkiye’nin İngiltere’den ithalatı: 5.6 milyar dolar.
• İngiltere, Türkiye’nin ihracatında Almanya’nın ardından 2. sırada.
• Türkiye’nin en fazla ticaret fazlası verdiği ülkelerden biri İngiltere.
• STA ile sanayi ürünlerinde gümrük vergileri sıfırlandı.
• Tarım ve işlenmiş tarım ürünlerinde AB ile mevcut tavizler ölçeklendirilerek yeni ticari ilişkilere yansıtıldı.
• Anlaşmaya eklenen bir hükümle STA kapsamının hizmetler, yatırımlar, ileri tarım tavizleri gibi alanları da içerecek şekilde yakın zamanda genişletilmesi üzerinde mutabık kalındı.
• 1 Ocak’ta yürürlüğe giren anlaşma, Meclis’in (Türkiye Büyük Millet Meclisi-TBBM) onayına gönderildi. STA, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un imzasıyla yasa teklifi olarak Meclise geldi.
DEİK / Türkiye-Birleşik Krallık İş Konseyi Başkanı Osman Okyay: “İki ülke arasında 20 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmak kolaylaşacak”
DEİK Türkiye-Birleşik Krallık İş Konseyi Başkanı Osman Okyay, “Türkiye ile Birleşik Krallık arasında imzalanan bu STA, iki ülkenin ticaret hacmi hedefi olan 20 milyar dolara ulaşılmasını kolaylaştıracak” dedi. Yakın gelecekte, yakın gelecekte Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki işbirliğinin hizmetler sektörünü de içerecek şekilde derinleştirilmesini arzu ettiklerini aktardı: “Türkiye açısından anlaşmanın geneline bakıldığında, mal ticaretinde Gümrük Birliği koşullarının devam ettirilmesinin önünün açılması özellikle mevcut ve planlanan işbirliklerinin sekteye uğramaması bakımından son derece olumlu.”
Okyay, Brexit’in yıl bitmeden onaylanmasının Türkiye açısından kötü senaryonun ortadan kalkmasını sağladığını belirterek, bunun çok sevindirici bir gelişme olduğunu ve Brexit geçiş sürecinin aynı zamanda, Gümrük Birliği’nin de acilen güncellenmesi ihtiyacını bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi: “Bu süreçte AB’nin Birleşik Krallık ile yaptığı müzakerelerin bir parçası olamayışımız, Gümrük Birliği anlaşmasının revizyonunu zorunlu kılıyor. Yeni dönemin ilk işlerinden biri bu konu olmalı.”
DEİK Başkanı Nail Olpak: “İş dünyası olarak Birleşik Krallık’la imzalanan STA’yı büyük memnuniyetle karşılıyoruz”
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, değerlendirmesinde şunları söyledi: “Türkiye ile Birleşik Krallık, Serbest Ticaret Anlaşması imzalayarak çok önemli bir adım attı. Birleşik Krallık, AB ile varılan Gümrük Birliği Anlaşması’nın hemen ardından ilk ikili anlaşmasını Türkiye ile gerçekleştirdi, bu da çok önemli. Her iki taraf da anlaşma metni üzerinde 2017’den bu zamana çalışarak uzlaşmaya varmışlardı. Sürecin bugüne kadar gelmesinde emeği geçen herkese ve gecikme olmadan tam zamanında bu anlaşmayı imzalayan Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan’a teşekkür ederiz. Biz de DEİK olarak, bu sürecin iş dünyası perspektifiyle bir parçası olduk. Birleşik Krallık’ın AB’den anlaşmalı ayrılmasının ardından bu anlaşma, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi için de bir zemin oluşturur diye bekliyoruz. Anlaşmayı, iş dünyası olarak büyük memnuniyetle karşılıyoruz. Birleşik Krallık, en büyük üçüncü ticaret ortağımız, düzenli olarak dış ticaret fazlası verdiğimiz ve ülkemizdeki en önemli yatırımcı ülkelerden biri konumunda. Tarımın dahil edildiği anlaşmanın, öncelikle Brexit sonrası ticari ilişkilerimizi korumamız ve sonrasında da ticaret hacmimizi önümüzdeki yıllarda arttırmamız yolunda zemin oluşturacağına inanıyoruz. Ayrıca, ikili ilişkilerimizin derinleştirilip güçlendirilerek önümüzdeki dönemde, hizmetleri de kapsayan daha kapsamlı bir anlaşmayla daha güçlü bir iş birliği modeli geliştirilebileceğini umuyoruz. Başta destekleri için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan olmak üzere emeği geçen tüm Türk ve İngiliz yetkililerine iş dünyası adına teşekkür ediyor ve hayırlı olmasını diliyorum.”