banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Ticaretteki yeni hedefi 30 milyar dolar

Hazine ve Maliye Bakanlığı ev sahipliğinde, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonuyla İstanbul’da gerçekleştirilen Türkiye-Suudi Arabistan İş ve Yatırım Forumu, 10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi kapsamında iki ülke iş dünyasının zirvesindeki isimleri bir araya getirdi.

PAZAR/ÜLKE 01.01.2023, 00:02 25.01.2023, 12:06
28728
Ticaretteki yeni hedefi 30 milyar dolar
banner625

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Khalid A. Al Falih, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK/Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Fatih Gürsoy ve iki ülkenin önde gelen 500’ü aşkın iş insanının katılımıyla gerçekleşen Forumda, Suudi 2030 Vizyonu kapsamındaki mega projeler ile Türkiye’deki yatırım fırsatları ele alındı.
Bakan Dr. Nureddin Nebati, “2021 yılında 3.7 milyar dolar olan ticaret hacmimiz, 2022 yılı Ocak-Ekim döneminde 4.3 milyar dolara yükseldi. 2030’a kadar 30 milyar dolara ulaşmamız lazım. Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ikili ilişkilerin en önemli gelişim alanlarından birisinin finans sektörü olduğuna inanıyorum. Dünyanın dört bir yanından Türk finansal piyasalarına yatırım yapan uluslararası yatırımcılar gibi Suudi yatırımcıları da piyasalarımızdaki fırsatlardan yararlanmaya davet ediyorum” diye konuştu.
Bakan Khalid A. Al Falih, “İleriye dönük olarak sürdürülebilir şehir örneği bağlamında çok büyük bir potansiyel var. Türkiye’den de katılım görmek istiyoruz. Sadece inşaat değil, aynı zamanda gıda ve tarım, enerji, teknoloji, sağlık, inovasyon, turizm, havacılık ve savunma alanlarında da bunu bekliyoruz. 2030 vizyonu çerçevesinde 3.3 trilyon dolarlık bir yatırım potansiyeli sunuyoruz” dedi.
Dağlıoğlu, “Küresel tedarik zincirindeki kırılımlar başta olmak üzere pek çok sebepten dolayı uluslararası şirketler güvenli liman olarak ülkemize yönelmekte Ar-Ge’den tasarım merkezlerine, ürün ticarileştirmeden, üretime, bölgesel lojistik faaliyetlerine kadar birçok faaliyetlerini Türkiye’ye taşımakta. Umarım Suudi Arabistanlı dostlarımız da bu alanlarda önemli yatırım fırsatları bulacaklardır” açıklamasını yaptı.
Olpak, “Bu yıl önce 5 milyar dolarlık ticaret hacminin üzerine çıkarak, 2023’te ise ikili ticaret hacmimizi 10 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” mesajını verdi.

ASEAN, Türk işletmeleri için büyük bir pazar fırsatı sunuyor”
DEİK, Türkiye-ASEAN Ülkeleri Ekonomik ve Ticari İlişkilerinde Yeni Perspektifler Konferansı’nı, 2022 yılı Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN)’nin kuruluşunun 55., Türkiye-ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklığının ise 5. yılında gerçekleştirdi.
2030 yılında dünyanın ekonomi merkezi olması beklenen ASEAN Bölgesinde e-ticaret ve dengeli ticaretin önemine değinilen Konferans, Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, Dışişleri Bakanlığı Yeniden Asya Koordinatörü ve Büyükelçi Kezban Nilvana Darama, Tayland Ankara Büyükelçisi Apirat Sugondhabhirom, Bölge ve Türk Büyükelçiler ve iş insanlarının katılımlarıyla DEİK Başkanı Nail Olpak ve DEİK/Türkiye-Asya Pasifik İş Konseyleri Koordinatör Başkanı, DEİK/ASEAN Çalışma Grubu Başkanı Murat Kolbaşı ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirildi.
Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, ASEAN’ın artan ekonomik ve jeopolitik önemi ile Türkiye’nin ASEAN’ı bölgedeki en önemli işbirliği çerçevesi olarak gördüğünü belirtti.
Tayland Ankara Büyükelçisi Apirat Sugondhabhirom, ASEAN’ın, Türk işletmeleri için büyük bir pazar fırsatı sunduğunu kaydetti.
DEİK Başkanı Nail Olpak, “DEİK bünyesindeki ASEAN Çalışma Grubumuz, müteahhitlik, dijitalleşme ve enerji sektörlerindeki şirketlerimizle ASEAN’ın doğrudan ortağı olarak görülmeyi ve Türk özel sektörünün ASEAN bölgesi ve en hızlı şehirleşen bölgelerinde etkinliğini artırma hedefiyle çalışmalarını gerçekleştiriyor” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)