Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi
Gaziantep OSB Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Şimşek; “Gaziantep OSB; yatırımın, üretimin, ihracatın merkezidir”
Yatırım, üretim ve ihracattaki atılımlarıyla öne çıkan Gaziantep’in parlayan yıldızı Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi, 43 milyon 250 bin m2 büyüklüğüyle Türkiye’nin en büyük Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ünvanına sahip. 6 milyar 200 milyon dolara ulaşan ihracat rakamıyla dikkat çeken Gaziantep OSB’de toplamda 1020 firma faaliyet gösteriyor, 150 bin kişi istihdam ediliyor. Gaziantep OSB Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Şimşek, “Gaziantep OSB; yatırımın, üretimin, ihracatın merkezidir. Ekonominin can damarıdır” diyor ve OSB’nin marka değerini yükseltecek projelere odaklandıklarını söylüyor.Gaziantep, Türkiye’nin en büyük endüstri ve ticaret merkezlerinden biri. Gaziantep’in sanayisinin kalbinin attığı Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi ise 43 milyon 250 bin metrekare büyüklüğüyle Türkiye’nin en büyük Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ünvanına sahip. 5 adet OSB’den oluşan Gaziantep OSB’de 1., 2., 3. ve 4. Bölgeler yüzde 100 doluluk, 5. Bölge ise yüzde 35 doluluk oranına sahip. Gaziantep OSB’de toplamda 1020 firma faaliyet gösteriyor, 150 bin kişi istihdam ediliyor. Yatırım, üretim ve ihracatta öne çıkan Gaziantep OSB, doğayla dost sanayi bölgesi olma yolunda da önemli projelere imza atıyor. Çevre kirliliğinin önlenmesi ve ekolojik dengenin korunması için özel çaba gösteren Gaziantep OSB, çevreci projeleriyle de Türkiye’nin örnek OSB’lerinden biri.
Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi (GAOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Şimşek, alt ve üst yapısı büyük ölçüde tamamlanmış, çevre ile uyumlu, dünyadaki değişime ve gelişime ayak uydurabilen Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nin, yatırım ve üretim için cazip imkanlar sunduğunu söylüyor. Cengiz Şimşek, Gaziantep OSB Yönetim Kurulu ve Müteşebbis Heyet olarak, temel hedeflerinin OSB’nin marka değerini artırmak olduğunu dile getiriyor: “Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi, yatırımın, üretimin, ihracatın merkezidir. Ekonominin can damarıdır. Biz Organize Sanayi Bölgesi’ni ne kadar cazip hale getirirsek, yatırımcı açısından adeta bir çekim merkezi haline dönüştürürsek, bundan en büyük faydayı şehrimiz ve ülkemiz ekonomisi görecektir. Bu nedenle OSB’mize değer katacak, marka değerini yükseltecek projelere ağırlık vereceğiz. Türkiye’nin en cazip OSB’lerinden biri olan Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ni daha da tercih edilebilir bir hale getirmek istiyoruz. Daha güçlü bir Türkiye için daha güçlü bir sanayiye sahip olmamız gerekiyor.”
Cengiz Şimşek, “21. yüzyıla damgasını vuracak büyük Türkiye hayalimizin gerçekleşmesi ve 2023 hedeflerine ulaşmamızdaki en büyük rolü sanayimizin gözbebeği OSB’ler üstlenecektir. Gaziantep OSB olarak sorumluluğumuzun farkındayız. 2023 hedeflerimizi yakalamak için vargücümüzle çalışıyor ve ortaya konan bu vizyonun Türkiye’nin geleceği olduğu bilinciyle hız kesmeden yolumuza devam ediyoruz. Yalnızca Gaziantep’e değil, tüm Türkiye’ye örnek gösterilen müteşebbis sanayicilerimizden aldığımız güçle başarı çıtamızı daha da yukarılara taşıyacağımıza dair kimsenin kuşkusu olmasın. Yeter ki birlik ve beraberlik içerisinde üretmeye devam edelim” diye konuşuyor.
2023 hedefi yüzde 100 doluluk, 1500 firma, 200 bin istihdam: Cengiz Şimşek 2023 yılında yüzde 100 doluluk oranına ulaşmayı hedeflediklerini paylaşıyor: “1500 firmanın faaliyet gösterdiği, 200 bin çalışanın istihdam edildiği dolayısıyla 1 milyon kişinin iş ve aş sağladığı Türkiye’nin gururu örnek bir Organize Sanayi Bölgesi olarak 2023 hedeflerimize biz de katkıda bulunacağız.”
43 milyon 250 bin m2 alanı, 1020 firması, 150 bin istihdamıyla Türkiye’nin en büyük OSB’si: Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nin 43 milyon 250 bin metrekarelik alanıyla Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesi olduğunu hatırlatan Cengiz Şimşek, OSB’nin genel durumu ile ilgili şu bilgileri paylaşıyor: “Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi, toplamda 5 bölgeden oluşuyor. 1020 sanayi tesisinin faaliyet gösterdiği OSB’de aylık ortalama; 500 milyon kilowattsaat enerji, 35 milyon metreküp doğalgaz ve 750 bin ton su tüketiliyor. Türkiye’de kullanılan enerjinin yüzde 3’ünü, sanayi bazında tüketilen enerjinin ise yüzde 5’ini Gaziantep OSB’deki tesisler tüketiyor. 150 bin civarında işçinin istihdam edildiği OSB, bu özellikleriyle üretimin lokomotifi olmaya devam ediyor.”
175 ülkeye 6 milyar 200 milyon dolar ihracat: Cengiz Şimşek, Gaziantep OSB’den dünyadaki 175 ülkeye ihracat yapıldığını, 2019 yılında ilk 10 ayda 6 milyar 200 milyon dolar ihracat rakamına ulaştıklarını ve geçen yıla göre ihracatta yüzde 7.7 artış gerçekleştirdiklerini kaydediyor.
Gaziantep OSB’nin marka değerini yükseltecek projeler Cengiz Şimşek, Gaziantep OSB’nin marka değerini artıracak projeleri de özetliyor:
“Teknopark kuruyoruz”
“Gaziantep’te güçlü bir sanayi kültürü ve altyapısı var. Buna Gazianteplilerin girişimcilik ruhunu da eklemek gerekir. Bunlar önemli avantajlarımızdır. Alt ve üst yapısı büyük ölçüde tamamlanan Gaziantep OSB’nin değerini daha da artırmak, yerli ve yabancı yatırımcıların daha fazla ilgisini çekmek için önemli projeler yürütüyoruz. Gaziantep Organize Sanayi Bölgemizin gelişimine büyük ivme kazandıracak önemli projelerimizden biri de Hasan Kalyoncu Üniversitesi işbirliğiyle hayata geçireceğimiz Gaziantep Teknopark projemiz. Kurma çalışmalarımız devam eden Teknoparkımız, 2. OSB’de 1.500 m2’si kapalı olmak üzere toplam 5 bin m2 alan üzerinde kurulacak, 92 ofis, 1 yönetim binası, 1 toplantı salonu ve sosyal alanlardan oluşacak. Proje aşaması tamamlandı. Teknoparkımız için ihale hazırlıklarına başladık.
“Çamurdan enerji üreteceğiz”
Yatırım, üretim ve ihracatta lider olmak, Türkiye’nin en büyük Organize Sanayi Bölgesi olmak aynı zamanda büyük bir sorumluluğu da beraberinde getiriyor. Biz doğayla dost sanayi bölgesi kimliğimizle ve yürüttüğümüz projelerle de Türkiye’ye örnek bir OSB olma hedefiyle çalışmalarımızı yürütüyoruz. Biz Gaziantepli sanayiciler ve Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi olarak ekolojik dengenin korunmasını gözeterek ve çevreye karşı sorumluluklarımızın bilinciyle hareket ediyoruz. Bu bağlamda yürüttüğümüz iki önemli projemiz var; biri Atıksu Arıtma Tesisimiz. Bir diğeri ise yakın zamanda hayata geçireceğimiz Çamur Yakma Tesisimiz.
Gaziantep Organize Sanayi Bölgemiz de evsel ve endüstriyel atıklardan enerji üretmek amacıyla ‘Evsel ve Endüstriyel Atık Su Arıtma Tesisi Akışkan Yataklı Çamur Yakma ve Enerji Elde Etme Tesisi’ yaptırmak amacıyla çalışmalara başlanıldı. Atık su arıtma tesisimizin işletilmesi sonucu oluşan çamurdan enerji üreteceğiz. Arıtma tesisi işletmesi sonucu oluşan çamur kekinin hacimsel azalması, bertarafının sağlanması ve enerjiye dönüştürülmesi konusunda ‘Çamur Yakma ve Enerji Elde Etme Tesisi’ işine ait Mahalli Çevre Kurul Kararı’ndan izin ve T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ‘Fizibilite Onayı’ ve ÇED Olumlu belgesi alındı, tesis inşaatı bitirildi. Montaj çalışmaları devam eden tesisimiz de iki etaptan oluşacak; toplam 240 ton/günlük çamur yakma kapasitesine sahip olacaktır. Bu tesis sayesinde hem enerji ihtiyacımızın bir kısmını karşılayacağız hem de daha temiz bir çevre oluşturacağız.
Kalitesi tescilli Atıksu Arıtma Tesisi
1. 2. 3. ve de 4. Organize Sanayi Bölgelerimizin ihtiyacını karşılayabilecek kapasite ve özellikte olan GAOSB Atıksu Arıtma Tesisimiz 2000 yılında 1.5 trilyonluk maliyetle 1. kademede 30.000 m3/gün debili olarak faaliyet gösterdi, 2. kademede 90.000 m3/gün debiye çıkartılarak tesisin büyütülme çalışmalarına tamamlandı ve devreye alındı. 5. OSB’nin de devreye girmesi ile birlikte mevcut arıtma tesisimizin yeterli gelememesi öngörülerek iyileştirme çalışmaları da yapıldı. GAOSB olarak Atık Su Arıtma Tesisi için İSO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi’ni alan ilk OSB’lerden biriyiz.
“Samözü Deresi ıslah edilecek”
Çevre ile uyumlu bir sanayi konusunda çok hassas davranıyoruz. Organize Sanayi Bölgemiz’in içerisinden geçen Samözü Deresi yoğun yağış dönemlerinde kesit yetersizliğinden dolayı taşma ile sel baskınlarına neden olmaktadır. Bu sebeple Samözü Deresi’nde dere ıslah çalışmalarına başlanmıştır.
Ulaşım ve konut avantajı
Gaziantep Büyükşehir Belediyemiz de Gaziantep Organize Sanayi ile ilgili önemli projeler yürütüyor. Gaziray ve Yüksek Hızlı Tren projeleri ile 150 bin kişinin istihdam edildiği Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ne ulaşım daha da kolaylaşıyor.
Bölgemiz içerisinden geçmekte olan TAG otoyolundan trafiği rahatlatmak ve tırların giriş-çıkışını kolaylaştırmak için görseldeki noktalardan OSB’ye giriş bağlantısı yapılacaktır.
Gaziray: Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı Gaziray üzerinde yoğun çaba sarf ediyoruz. Artık sanayicimiz bundan sonra ulaşımın belli bir oranını Gaziray ile sağlayacak. Yine OSB içinde demiryolu üzerine çarşı alanları oluşturarak yaşam alanları oluşturacağız.
Mevcut sosyal tesislerimiz bölgemizin ihtiyacına cevap vermekte yetersiz kalmaktadır. Bu kapsamda Bölge Müdürlüğümüz tarafından Aktoprak’ta yapımı tamamlanan İlçe Jandarma Komutanlığı’nın taşınması ve 5. Bölge içerisinde kendisine Bölge Müdürlüğümüzce tahsis edilen alana taşınacak olan T.S.E. binasının yer aldığı alana Sosyal Tesis projesi uygulanarak, bölge içerisinde ihtiyaçları karşılamak amacı ile çok amaçlı çarşı yapılması planlanmaktadır. Yine Büyükşehir Belediyemizin, Organize Sanayi Bölgemize yakın bir bölgede kurduğu Kuzey Şehir Projesi ile bölgemizde çalışanlar için cazip fırsatlarla ev sahibi olma imkanı sunuluyor.
OFM (Ortadoğu Fuar Merkezi)
Gaziantep gibi sanayisi ve ticaretiyle ülke ekonomisine büyük değerler katan bir kente hareket sağlayan önemli bir yatırım da Ortadoğu’nun en büyük fuar merkezlerinden birisi olan Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi’dir. Gaziantepli üreticiyi dünyayla buluşturan Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi, 30 bin m2 kapalı, 90 bin m2 açık sergi alanı, 10 bin araç kapasiteli otoparkı ile Bölgemizin en büyük fuar merkezdir.”
Özel Gaziantep OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Kreş
Türkiye sanayisinin olduğu gibi Gaziantep OSB’nin de en büyük sorunlarından biri; kalifiye eleman sorunu. Bu sorunu çözmek, sanayi ve okul işbirliğini geliştirerek yerinde eğitimle fabrikalara okuldan mezun olmuş tecrübeli elemanlar verilmesini amaçladıklarını ifade eden Cengiz Şimşek, Gaziantep OSB’nin marka değerini yükselten eğitim projelerine de değiniyor:
“Gaziantep OSB tarafından kurulan Özel Gaziantep OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 1200 öğrenci kapasitesiyle eğitim ve öğretime devam etmektedir. Sanayicimize kalifiye eleman yetiştirmek amacıyla açtığımız, Özel Gaziantep OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne ek bina olarak Gaziantep Mesleki Eğitim Kompleksi Binası’nı hizmete açtık. Teorik ve pratikte öğrencilerimiz bu yeni tesis ile mesleki anlamda bir adım daha önde olacaklar.
Çalışan anne ve babaları düşünen Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü açmış olduğu Kreş ile hizmet vermektedir. 2. Bölge sınırları içerisindeki Kreşimiz, 140 öğrenci kapasitelidir.
Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu
Bölgemiz firmalarının en büyük sıkıntısı olan kalifiye eleman sorununu çözmek ve üniversite-sanayi işbirliğini arttırmak amacıyla yapılan Naci Topçuoğlu Meslek Yüksek Okulu tamamlanmış olup; 2008-2009 eğitim yılında hizmet vermeye başlamıştır.
Okulda; metal, makine, gıda, tekstil ve kimya üzerine eğitim verilmektedir. 8 yıllık temel eğitimle desteklenmiş olan okulda; 4+2 yani 4 dönem teorik 2 dönem fabrikalarda pratik eğitim verilmektedir.”
Alt yapı ve üst yapı çalışmalarıyla örnek OSB
Gaziantep OSB Bölge Müdürü M. Özer Özcan, Gaziantep OSB’nin alt yapı ve üst yapı çalışmalarıyla da örnek bir OSB olduğunu vurguluyor. Özcan, Gaziantep OSB’nin sanayicilerine sunduğu hizmetler hakkında şu bilgileri veriyor:
“SCADA Otomasyon Sistemi: 4. Bölge elektrik altyapı dağıtım şebekesi kapsamındaki SCADA sistemi bünyesinde; 4. ve 2. kısım için fiber optik üzerinden haberleşen sayaç otomasyonu devrede, 4. Bölge elektrik altyapı dağıtım şebekesi kapsamındaki SCADA sistemi bünyesindeki 3. Bölge’nin altyapı çalışması tamamlandı, devreye alma çalışmaları devam etmektedir. 3. Bölge sonrasında 1. Bölge’nin altyapı çalışmasına başlanılacaktır. 4.,2. ve 3. kısımda tüm parselleri müstakil bağlantı noktası ile ayrı ayrı besleyecek şekilde sistem kurulmuştur.
Tüm sayaçların uzaktan takibi yapılmakta, sayaçlar SCADA merkezinden okunmaktadır. Ayrıca sisteme bağlı tüm müşterilerimiz sayaç değerlerini internet ortamından izleme imkânına sahiplerdir.
Ayrıca SCADA sistemi ile; tüm elektrik şebekesini merkezden izlemek, kontrol ve kumanda etmek, koruma rölelerine bağlanarak set değerlerini ayarlamak, arıza analizi yapmak, arıza noktasını tespit etmek, yük profilleri ve olay kayıtları sayesinde şebekenin karakteristiğini belirlemek, değişik senaryolar üreterek arıza durumunda sistemin nasıl davranacağını belirleyebilmek, mümkün olmaktadır.
Doğalgaz: Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nin enerji konusundaki bir diğer büyük yatırımı da yine doğalgaz altyapısıdır. Yıllık 360 milyon m3 doğalgaz tüketimimizi olanaklı kılan bu modern ve son derece güvenilir sistemi 500’ün üzerinde firmamız kullanmakta. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ndeki sanayicilerimiz doğalgazı Gaziantep şehir merkezinden 2 yıl önce kullanmaya başladılar.
Enerji Santrali: Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesislerin enerji ihtiyaçlarını daha kolay ve ekonomik olarak karşılamak amacıyla 110 megavat gücünde enerji santrali kuruldu ve GOREN A.Ş. olarak hizmet vermektedir.
İtfaiye: Gaziantep Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü bünyesindeki İtfaiye teşkilatımız sürekli modernize ediliyor. 50 personeli ve 13 modern aracı ile İtfaiye Teşkilatı, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ne hizmet veriyor. 5. Organize Sanayi Bölgesi sınırları içerisine yeni bir itfaiye teşkilatı için binamız inşaat aşamasında, tamamlandığı takdirde olası olaylarda daha hızlı müdahale edilebilecek."
Gaziantepli sanayicilerden emniyet hizmetlerine 100 yeni araç
Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi ev sahipliğinde, Gaziantep İl Emniyet Teşkilatı ve İl Jandarma Teşkilatı’na, hayırseverler ve sanayici iş insanlarının destekleriyle ile temin edilen 100 yeni aracın hibesi nedeniyle tören düzenlendi. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü’nde, Gaziantep Valiliği himayesinde düzenlenen Emniyet Hizmetlerine 100 Araç Teslim Töreni’ne, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Şimşek, Gaziantep OSB Bölge Müdürü M. Özer Özcan, sanayiciler ve iş insanları katıldı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, konuşmasında, Gaziantep’in Suriye’deki iç savaştan kaçarak gelen sığınmacılara yaptığı ev sahipliğini anlattı. Soylu, “Bugün Gaziantep’te hangi huzur ve güven varsa Diyarbakır’da Şırnak’ta Hakkari’de aynı huzur ve güven var. Ülkemiz bambaşka bir noktaya ilerliyor. Bizim devlet olarak yapmamız gereken altayıpı hazırlamak. Huzuru güveni oluşturmak ulaşımı sağlamak. Bunun için çaba sarfediyoruz” dedi. Soylu güvenlikte çok önemli adımlar attıklarını ifade etti.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, konuşmasında, Gaziantep’in nerede bir ihtiyaç varsa genç, yaşlı, iş adamı demeden sorunu çözmek için güçbirliği oluşturduğunu söyledi ve ülkedeki emniyet ve adaletin artmasıyla istihdam ve yatırımın da artacağını vurguladı.
Vali Davut Gül ise Gaziantep’in en büyük sermayesinin huzuru ve insan kalitesi olduğunu söyleyerek, “Huzuru hiç şüphesiz geçmişte olduğu gibi hem vatandaşlarımızın sağduyusuna hem de devletin burada güvenlik ve asayişle ilgili yaptığı çalışmalarına borçluyuz. İnsan kalitesi anlamında da beşeri sermayesi anlamında da bu şehir dualı, hayırsever bir şehir. Geçmişte 200’ün üzerinde okul, 200’ün üzerinde de cami yapan bir şehir. Bu şehir 103 aracı emniyet hizmetlerine hibe eden bir şehir. Buna katkısı olan herkese teşekkür ederim” dedi.
Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Şimşek, “Gaziantep, gerek üretim, gerek istihdam gerekse hayırseverlikte Türkiye’ye örnektir. Enerjiden doğalgaza ulaşımdan atıksu ve çevreye duyarlı Türkiye’ye örnek bir organize sanayi bölgesiyiz. OSB’nin marka değerini artıracak projelere ağırlık vermek temel hedefimizdir. 2023 hedefimiz 1500 sanayici, 200 bin istihdam sayısına ulaşmaktır. Gaziantep devletinin ve milletinin yanında yer almaya devam edecektir” dedi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep’in birlik ve beraberlik modeliyle hareket ettiğini vurgulayarak, “Yaptığımız kampanya ile emniyet hizmetlerinin elini güçlendirmek, hizmetlerini kolaylaştırmak için biraraya geldiğimizde Gaziantep modelinin ne kadar doğru bir model olduğunu gördük. Her bir holdingimiz, her bir hayırsever, her bir sanayicimiz bir taraftan üretmeye devam ederken bir taraftan da şehrin emniyeti için şehrin huzuru için, iç barışı için bütün gücüyle destek olmaya devam ediyor. Ben Türkiye’de böyle bir şehir olduğunu bilmiyorum. Bu topraklarda doğduğum için Gazi şehirdeki bu güzel ruhu bize bağışlayan Allahıma hamdediyorum, herbirinize çok teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmalar sonrasında Bakanlar Soylu ve Gül, protokol üyeleri ile bazı araçların anahtarlarını polis memurlarına teslim edip hatıra fotoğrafı çektirdi.Müşteri memnuniyetinde kalite standardı sunan firma;
Metapanel A.Ş. Metapanel Yapı Elemanları San. ve Tic. A.Ş. , 20 Haziran 2011’de Gaziantep 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde 7 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 10 bin metrekare alanda kuruldu.
Faaliyet alanı Poliüretan(PUR) & Poliizosiyanurat (PIR) ve Taşyünü izolasyonlu sandviç panel üretimi, satışı ve ihracatı olan Metapanel A.Ş.; 2016 yılında ikinci continue hattının da devreye girmesi ile birlikte, Gaziantep 5. Organize Sanayi Bölgesi’nde 17 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 50 bin metrekare alanda üretimine devam ediyor.
Metapanel A.Ş. üst düzey yetkilileri, “Metapanel Ailesi olarak müşterilerimizin memnuniyetini sağlamak amacı ile üretim, pazarlama ve satış sonrası hizmetlere kadar tüm süreci kapsayan ISO 9001:2008 Kalite Sistemi’ni uygulamakta ve etkinliğini sürekli iyileştirmek için çalışmalarımız devam etmektedir. Tüm ürünlerimiz TS EN 14509:2014-04 standardına uygun olarak imal edilmektedir” açıklamasını yapıyor.
Metapanel A.Ş.’nin standart kalite testleri ise şöyle:
• Renk Tonu Tespiti
• Metal Darbe Dayanımı Testi
• Çekme Dayanımı Testi
• Panel Basma Dayanımı Testi
• Metal Dik Çekme Testi.