banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

30.06.2017, 09:00 12147

Üretim Reform Paketi: Her Şey Üretim İçin…

Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı, Tasarı Taslağı hazırlık sürecini 2016 yılı Ocak ayında gerçekleştirdiği çalıştay ile başlatmıştı. TOBB, TÜSİAD, OSBÜK, MÜSİAD gibi kuruluşlardan görüşler istenilerek tasarıya dönüşen “Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” TBMM İhtisas Komisyonları’ndaki görüşmelerde tasarının en çok tartışılan “zeytinlik ve meralara” ilişkin maddeler tasarıdan çıkarılarak, Tasarı Genel Kurul’da kabul edilerek yasalaştı.
Uygulamaya yönelik de yönetmelik sanırım kısa sürede çıkarılır.
Öncelikle Bakan Faruk Özlü’yü yasa tasarısının hazırlanması ve TBMM Komisyonları’ndaki görüşmeler sürecinde katılımcılık anlayışı nedeniyle kutlamak istiyorum. Yasanın sadece hazırlanış sürecinde izlenen metodolojiyi benimsememin ötesinde sanayicinin, yeni yatırımcının önünün açılması yönüyle de yeni fırsatlar, yeni olanaklar bir başka ifade ile bazı alanlarda devrim niteliğini taşıması nedeniyle de benimsiyor ve destekliyorum.
Yasanın detaylarını Dergimiz’in bu sayısında bulabileceksiniz.
Üretim Reform Paketi’nde bu bağlamda önemsediğim konulardan yaptığım derlemelerden bir bölümünü sizlere sunmak istiyorum.
Nitelikli eleman yetiştirilmesi amacıyla yapılan yeni uygulamalar bağlamında şu düzenlemeler yapılıyor:
- Yasa ile 
OSB içinde meslek liselerinin kurulması krediyle teşvik ediliyor.
OSB içindeki meslek yüksekokullarına öğrenci başına eğitim desteği veriliyor.
- Meslek yüksekokullarında yetişen insan kaynağı profili daha fazla sanayi ve iş dünyası odaklı olmasına karşın bu okulların iş dünyası ile ilişkileri zayıf. Yasa ile devlete veya vakıf üniversitelerinin 
OSB’lerde meslek yüksekokulları açması teşvik ediliyor, kurulacak meslek yüksekokullarına teknik kolejlerde olduğu gibi öğrenci başına yıllık 4 ila 6 bin TL eğitim desteği veriliyor.
- Yapılacak düzenleme ile fen ve mühendislik programlarında 1 yarıyıl süresince öğrencilerimizin işyerinde eğitim yapması teşvik edilecek. Bu şekilde beceri yetkinliği yüksek mezunlar iş dünyasına kazandırılacak, aynı zamanda da üniversitelerin iş dünyası ile işbirlikleri geliştirilebilecek.
- Mesleki Eğitim Kanunu’ndaki “staj” tanımı değiştirilerek, yükseköğretim kurumlarında verilen her düzeydeki alana özgü olarak belirlenen teorik ve uygulamalı ders staj kapsamında sayılmayacak. Yükseköğretim kurumlarında staj yapan öğrencilere de staj ücreti ödenecek.
- Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde yer alan her firmada istihdam edilen personelin yüzde 10’u kadar temel bilimler mezununun aylık asgari brüt ücret kadarlık kısmının iki yıl boyunca desteklenmesine yönelik düzenleme yapılmakta.
- Yükseköğretim kurumlarının matematik, fizik, kimya ve biyoloji bölümleri temel bilimler mezunları, teknoloji geliştirme bölgelerinde destek kapsamına alınıyor.
- Temel bilimler alanlarında en az lisans derecesine sahip Ar-Ge personeli istihdam eden Teknoloji Geliştirme Bölgeleri firmalarının, bu personele ödedikleri aylık ücretin o yıl için uygulanan asgari ücretin aylık brüt tutarı kadarlık kısmı, iki yıl süreyle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanacak. Destek, ilgili ayda Teknoloji Geliştirme Bölgesi firmasında istihdam edilen toplam personel sayısının yüzde 10’unu geçemeyecek. Bu destek, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri yönetici şirketlerinde istihdam edilen temel bilimler mezunu Ar-Ge personeline de aynen uygulanacak.
- Yükseköğretim kurumları, Ar-Ge ve yenilikçilikle ilgili olarak kamu, özel sektör ile işbirliği yapmak, üretilen bilgi, yapılan buluşları fikri mülkiyet kapsamında koruma altına almak, uygulamaya aktarmak üzere sermaye şirketi statüsünde teknoloji transfer ofisi kurabilecek.
- Devlet üniversitelerinde fiilen 6 yıl çalışan öğretim üyelerine, yurtiçi ve yurtdışında alanıyla ilgili Ar-Ge niteliğinde çalışmak üzere 1 yıl süreyle ücretli izin verilebilecek.
- Devlet üniversitelerinin uygulama ve araştırma merkezlerinde, araştırma enstitülerinde sadece Ar-Ge faaliyetlerinde bulunmak veya öğretim üyelerinin yürüttükleri Ar-Ge kapsamındaki projelere yardımcı olmak üzere doktora ile tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık veya sanatta yeterlik eğitimi sonrasındaki 7 yıl içinde kalmak kaydıyla en fazla 3 yıl süreyle sözleşmeli olarak doktora sonrası araştırmacı istihdam edilecek.
- YÖK, 1 Ocak 2023’e kadar, devlet üniversiteleri fen ve mühendislik bilimleri lisans öğrencilerinin, öğrenimlerinin son yılında bir yarıyılı özel sektör işletmelerinde, teknoparklarda, araştırma altyapılarında, Ar-Ge merkezlerinde ya da sanayi kuruluşlarında uygulamalı eğitimle tamamlamalarını zorunlu kılmaya yetkili olacak. Öğrencilere, uygulamalı eğitimleri sırasında asgari ücretin net tutarının yüzde 35’i ücret olarak ödenecek.

Yorumlar (0)
banner557