banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak: Öğrenci odaklı ‘Araştırma Üniversitesi’

Ege Üniversitesi, 65 yıllık köklü bilgi birikimi, nitelikli akademisyen kadrosu, uluslararası standartlarda sunduğu eğitimi, zengin bilimsel araştırma altyapısı, hareketli kampüs yaşamı, barındırdığı sosyal ve kültürel imkânları ile öğrencilerine çağın gereklerine uygun bir eğitim- öğretim imkanı sunuyor.

ÜNİVERSİTE 01.01.2021, 00:01 29.01.2021, 09:45
27996
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak: Öğrenci odaklı ‘Araştırma Üniversitesi’
banner625

Ege Üniversitesi, Türkiye’nin dördüncü üniversitesi olarak 1955 yılında eğitim-öğretim hayatına başladı. Bugün dev bir bilim üssü konumunda bulunan üniversite bünyesinde; 17 fakülte, 9 enstitü, 4 yüksekokul, 1 devlet Türk musikisi konservatuvarı, 10 meslek yüksekokulu, 6 rektörlüğe bağlı bölüm ve 41 uygulama ve araştırma merkezinin yanı sıra toplam 59 bin öğrencisi ve 3219 akademik çalışanı bulunuyor.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Necdet Budak, “Bölgenin ilk ve en köklü üniversitesi olarak kuruluşumuzdan bu yana, nitelikli akademisyen kadromuz, uluslararası standartlarda sunduğumuz eğitim ve zengin bilimsel araştırma altyapısıyla ülkemizin en önemli yükseköğretim kurumlarından biriyiz” diyor.

Araştırma odaklı üniversitesi olma yolunda hızla ilerliyor
Üniversite, çağdaş eğitim ve hizmet anlayışı doğrultusunda, bilim dünyasında sahip olduğu konumu bir adım ileri taşıyacak tüm uygulama ve yaklaşımları yakından takip ediyor. Budak, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında başlatılan geniş çaplı değişim ve dönüşüm hareketi kapsamında, küresel eğilimler göz önüne alınarak eğitim-öğretim alanında çeşitliliği artırdıklarını, oluşturulan yeni birimler ile bu alandaki faaliyetlerin daha koordineli ve sistematik bir biçimde yürütülmesini sağladıklarını açıklıyor.
Budak, 2017-2018 döneminde ‘Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi’ kapsamında YÖK tarafından belirlenen  ‘Aday Araştırma Üniversiteleri’ arasında yer aldıklarını hatırlatarak, “Ege Üniversitesi açısından gurur verici bir ilerlemeye işaret eden bu gelişme, 2017-2018 eğitim-öğretim döneminden itibaren üniversitenin her alanında değişim ve dönüşümün kapılarını aralamıştır. Temelleri 65 yıl önce atılan, bilim dünyasında köklü bir geçmişe ve saygın bir konuma sahip olan Ege Üniversitesi’ni aday statüsünden çıkararak araştırma üniversiteleri arasına taşımak üniversitenin öncelikli hedefleri arasına yerleştirilmiştir. Ege Üniversitesinin taşıdığı potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilmesini sağlayarak bu hedefe daha kararlı adımlarla ilerlemek amacıyla güçlü birtakım stratejik hedefler belirlenmiştir” diye konuşuyor. Budak, Ege Üniversitesi’ni yüksek araştırma desteğine sahip, öncü araştırmaların yapıldığı, bilime ve teknolojiye yüksek katkı sunan, mültidisipliner çalışmaların yapıldığı seçkin bir kurum haline getirebilmek için pek çok yenilikçi uygulamalar hayata geçirdiklerini hatırlatıyor. Budak, ‘Araştırma Üniversitesi’ olma hedefinde ciddi ivme kazan üniversitenin bugün ulusal ve uluslararası arenada adından başarıyla söz ettiren araştırma altyapısı güçlü bir üniversite niteliğinde olduğunu kaydediyor.

Ege Üniversitesi, ‘Ege Modeli’ ile bölge sanayicisine can suyu oldu
Ege Üniversitesi, bölge ve ülke ekonomisine toplumsal gelişim ve değişim süreçlerinde yürüttüğü işbirliği projeleri ile ciddi katkı sunuyor. Bölge sanayiinin ihtiyaçlarına uygun olarak geliştirilen bilgi ve teknolojinin reel sektörle buluşturulması üiversitesinin öncelikli hedefleri arasında. Necdet Budak, sanayi sektörünün temsilcileri ile her fırsatta bir araya gelinerek ülke tarihi acısından örnek teşkil eden projelere imza attıklarını duyuruyor. Budak, “Bundan biri de: Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (EBİLTEM) tarafından geliştirilen Ege Modeli Projesi’dir. Sanayicilerin Egeli akademisyenlerle iş birliğinde geliştirecekleri projelerin yüzde 75’ine kadar üniversitenin öz kaynaklarından destek sağlanması temeline dayanan Ege Modeli, üniversite-sanayi iş birliğine yeni bir boyut kazandırmıştır” bilgisini veriyor. Budak ayrıca Ege Üniversitesi’nin araştırma olanakları ve akademisyenlerinin gerçekleştirdiği nitelikli çalışmalardan olan EGE- LAPSİS ve AVESİS yazılım programlarının bölge sanayicilerinin kullanımına açıldığını belirterek, “Ege Üniversitesi ile sanayi kuruluşları arasında 2017 yılından günümüze kadar toplamda 74 iş birliği protokolü ve 278 danışmanlık sözleşmesi imzalanmıştır” açıklamasını yapıyor.

Öğrenci adaklı yaklaşım
Özellikle geçtiğimiz 3 yıl içerisinde üniversite bünyesinde öğrenci odaklı bir yaklaşımla çok kıymetli çalışmalara imza atıldığının altını çizen Budak, “Öğrenci ve akademisyen, öğrenci ve yönetim arasındaki tüm duvarlar yıkılmış, aile sıcaklığını yansıtan bir iletişim ağı oluşturulmuştur. Bugün Ege Üniversitesi, öğrencilerin seslerini, ihtiyaçlarını, görüş ve önerilerini rahatlıkla duyurabildikleri; umutlarını, hayallerini ve başarılarını inşa etme süreçlerinde ihtiyaç duydukları her türlü desteği bulabildikleri bir bilim yuvası haline gelmiştir” diyor. Nezih bir çalışma ortamının, başarının tetikleyicisi olduğu inancıyla Ege Üniversitesi bünyesindeki tüm fiziki unsurların bilime daha iyi hizmet verecek şekilde iyileştirilmesi, yeniden yapılandırılması ve mevcut olanakların genişletilmesine yönelik olarak kapsamlı alt yapı çalışmaları hayata geçirildi. Budak, alan ziyaretleri ile öğrenci ve personelden alınan görüşler doğrultusunda kampüs içerisindeki en önemli sorunların alt yapı, çevre, trafik ve otopark konularında olduğu tespit edilerek peyzaj ve sosyal alan çalışmalarına ivedilikle başlandığını açıkladı. Budak, “Son 3 yılda hayata geçirilen çalışmalar sonucunda Ege Üniversitesi kampüsü; 65 yıllık köklü tarihine, bilim dünyasında sahip olduğu saygın konuma, nitelikli akademik kadrosuna ve öğrencilerine yakışır şekilde çok daha modern bir yapıya bürünmüştür. Öncelikli hedefimiz, bölge için hayatı önem taşıyan Üniversite Hastanemizin yerinde yenilenmesi” diye konuşuyor.

Ege Teknopark’ta ticarileşmeye önem veren projeler destekleniyor
Ege Üniversitesi’nin yüzde 100 yerli sermayesi ile kurulan Ege Teknopark’ta 2020 yılı Haziran ayı itibariyle, 83 firma faaliyet gösteriyor. 359 kişiye istihdam sağlanan bu firmalardan 34 tanesi kuluçka firması, 28 tanesi ise Ege Üniversitesi akademisyenlerine ait firmalardan oluşuyor.
Ege Teknoparkta faaliyet gösteren firmaların yaptığı Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarının üniversite-sanayi iş birliğine, dolayısıyla ülke ekonomisine katkı sağlamasına büyük önem veriliyor. Ege Teknopark’ta bilgiyi sanayi ile buluşturan, ticarileşmeye önem veren projeler ile yüksek teknoloji odaklı iş fikirlerinin peşinden giden girişimciler öncelikli olarak destekleniyor.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Necdet Budak, şu bilgileri veriyor: “Başarılı çalışmalarıyla hızlı ilerleyişini sürdüren Ege Teknopark, 2019 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının düzenlediği ‘7. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Ar-Ge Merkezleri’ ödül töreninde, ‘Erken Aşama Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Arasında En Hızlı Büyüme Kaydeden 2. Teknopark’ ödülüne layık görülmüştü. 3 yıl boyunca sürdürülen çalışmalar doğrultusunda; 2020 yılının ilk 6 ayı itibariyle, Ege Teknoparkta faaliyet gösteren firmaların yıllık toplam satış hasılatı 2017 yılına kıyasla 22 kat artış gösterdi. Bölge ve ülke ihtiyaçlarına yönelik olarak Ege Teknoparka yapılan yatırımların ilerleyen dönemlerde sürdürülmesi planlanıyor.”

Yorumlar (0)