Uluslararası ve Sürdürülebilir Teknoloji Merkezi: Kapadokya Teknopark ekosistemini güçlendiriyor
Kapadokya Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Semih Aktekin, toplam iki bölgede hizmet üreten Kapadokya Teknopark’ın yakın zamanda ilan ettiği ek alanda hızla yapılaşma çalışmalarına başladığını söyledi. Kuluçka Merkezi, TEKNOKOP ve girişimcileriyle Kapadokya Teknopark, ekosistemini güçlendiriyor.
Kapadokya Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Kapadokya Teknopark) 2018 yılında ilan edildi. Aynı yıl Kapadokya Teknopark Yönetici Şirketi olarak görev yapan Kapadokya Teknopark A.Ş. de kuruldu. Kapadokya Teknokent’in yönetici şirket ortakları arasında; Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası, Nevşehir Ticaret Borsası, Nevşehir Acıgöl Organize Sanayi Bölgesi yer alıyor.
Kapadokya Teknopark bugün 80.250 metrekare alan üzerinde teknoloji tabanlı girişimcilik faaliyetlerine nitelikli altyapı sağlıyor.
Kapadokya Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Semih Aktekin, toplam iki bölgede hizmet üreten Kapadokya Teknopark’ın yakın zamanda ilan ettiği ek alanda hızla yapılaşma çalışmalarına başladığını duyuruyor. Bu yeni bölgede başta sıcak hava balonu üretimi olmak üzere özellikle Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nin ‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ alanında ihtisas üniversitesi olması nedeniyle turizm sektörü ile ilişkili faaliyetlere ağırlık verilmesi planlanıyor.
Kuluçka Merkezi, 3. dönem başvurularını alıyor
Kapadokya Teknopark tarafından Ar-Ge firmalarına tahsis edilen bina, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kampüsü içerisinde yer alıyor. Binada yaklaşık 40 firma faaliyetlerini sürdürüyor. Binada doluluk oranı ise yüzde 90’lar seviyesinde. Semih Aktekin, yıl sonuna kadar binanın tamamen dolacağını öngördüklerini söylüyor.
Kapadokya Teknopark tarafından 2021 yılında markalaştırılan ve hizmete açılan CAPPIN2C Kuluçka Merkezi üçüncü dönem başvurularını KOSGEB destekli İş Fikri ve Girişimcilik Yarışması ile almaya devam ediyor. CAPPIN2C’de sürdürülebilir tarım, sağlıklı yaşam ve tarımda otomasyon konularında girişimciler faaliyetlerini sürdürüyor. Aktekin, yürüttükleri faaliyetler hakkında şu bilgileri veriyor: “CAPPIN2C girişimcileri başta olmak üzere bölgedeki tüm girişimcilere hizmet vermek üzere Labadokya markası altında Hızlı Prototipleme Atölyesi yine 2021 yılında kuruldu. Bu atölyede 3 boyutlu Prototipleme, Mekanik Atölyesi, Sanal Gerçeklik Atölyesi gibi alt birimlerde hizmet verilmektedir.”
TEKNOKOP, bölge için çalışıyor
Konya, Nevşehir, Karaman, Niğde, Kırşehir, Kırıkkale, Aksaray ve Yozgat’ın bulunduğu bölgedeki tüm TTO, üniversite ve teknoparklar Kapadokya Teknopark liderliğinde kümelenerek 2021 yılında TEKNOKOP markası altında biraraya geldi. Türkiye’de ilk defa bölgesel teknopark ve teknoloji transfer ofisi birliği olan TEKNOKOP, kurumlar arası işbirliğinin sağlanmasıyla bölgenin girişimcilik, Ar-Ge, inovasyon, üniversite-sanayi işbirliğinde kalkınmasına aracılık ediyor. Öte yandan Kapadokya Teknopark içerisinde yer alan Teknoloji Transfer Ofisi’nde gerçekleştirilen eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden tüm firmalar ücretsiz olarak faydalanabiliyor. Üniversite ve sanayiciyi buluşturan TTO, bünyesindeki firmaları ihtiyaç duymaları halinde, projeleri ile ilgili olan akademisyenlere yönlendirebiliyor.
Aktekin, şunları aktarıyor: “TTO tarafından geçtiğimiz dönem MEY Nevşehir Fabrikası ile ‘Karbon Nötr’ konusunda önemli çalışmalar başlatılmıştır. Kapadokya Teknopark, sürdürülebilir bir Dünya ve turizm için gerçekleştirilen Ar-Ge çalışmalarını önceliklendirmekte, Nevşehir ilinin önemli bir değeri olan Ponza’nın üretim ve kullanım alanlarına yönelik yüksek teknoloji içeren projeler için çalışmalar yürütmektedir. Bunlara ilave olarak bölgede halihazırda var olan sıcak hava balonu üretimi ile ilgili çalışmaları ‘Sıcak Hava Balonu Üretimi’ başlığı altında kümeleme faaliyetlerini sürdürmektedir.”