banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Teknopark İstanbul’da girişimciler ve yatırımcılar buluştu

Teknopark İstanbul’un Kuluçka Merkezi Cube Incubation’da yer alan derin teknoloji girişimcileri ile iş dünyasından önemli firma temsilcilerinin bir araya geldiği ‘Açık Kapı: İş Dünyası ile Buluşma’ etkinliklerinin üçüncüsü gerçekleşti.

TEKNOPARKLAR 01.04.2022, 00:00 25.04.2022, 09:29
21728
Teknopark İstanbul’da girişimciler ve yatırımcılar buluştu
banner625

Derin teknoloji girişimcileri, Ar-Ge mühendisleri, kurumsal şirketler ve üniversitelere ev sahipliği yapan Teknopark İstanbul, Kuluçka Merkezi: Cube Incubation aracılığı ile hem girişimcilerin projelerini hayata geçirmelerine destek veriyor hem de sermaye desteği bulmaları için yatırımcılar ile köprü görevi görüyor. PTT, TUSAŞ, TCDD, Güleryüz Otomotiv, Fakir gibi 20’in üzerinde kamu ve özel firmaların, üniversitelerin katılım gösterdiği üçüncü Açık Kapı: İş Dünyası ile Buluşma etkinliğinde 0 derin teknoloji girişimi proje ve ürünlerini içeren sunumlar gerçekleştirdi. Etkinliğinin ardından yetkililer ve girişimciler B2B alanlarında birebir görüştüler.
Etkinliğe, KobiEfor Sahibi-Editörü ve Kocaeli Alikahya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sönmez, Kocaeli Alikahya OSB Müteşebbis Heyet Başkan Vekili Sultan Hamit Velioğlu, Marmara Grubu Vakfı Mütevelli Heyet Üyeleri ve İş İnsanları; Öncücan Sönmez, Oğuzhan Ceylan, Mahmut Saklı, İş İnsanı Fahrettin Tanınmış da katıldı.
Teknopark İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Metin Yerebakan, Teknopark İstanbul’un dünyayla konuşan, büyük bir cüsseye sahip, özel sektörle bütünleşik yeni nesil bir teknopark olan Teknopark İstanbul’un 2032’te Ar-Ge kapasitesi 43 bin Ar-Ge mühendisinin bulunduğu bir yer olacağını söyledi. Bu etkinliklerini sürekli hale getireceklerini bildiren Yerebakan, bugün bilimin teknolojinin tarlası olduğunu, yalnızca ABD’de bile milyar doları aşmış 500’ün üzerinde girişimci bulunduğunu, zenginliğin arttığını söyledi. 10 sene sonra Teknopark İstanbul Kampüsü’nden 2 tane dolar milyarderi çıkacağını öngören Yerebakan, iş insanlarını bu muazzam değişimi görmeleri için davet ettiklerini ifade etti. Fikir avcılığının sürek avına benzediğini vurgulayan Yerebakan, “Burası sizin, amacımız; iş dünyasıyla teknolojiyi birleştirmektir” dedi.
Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, Türk savunma sanayinin yüksek teknoloji merkezi konumundaki Teknopark İstanbul’da; Teknopark İstanbul Global denilen daha uluslararası şirketleri alacakları uzun vadeli bir proje ve bir de sanayiye, üretime yakın ofislerin olacağı bir C bölgesi olmak üzere 2 genişleme bölgesiyle birlikte toplam 1.5 milyon m2’lik alanları bulunduğunu paylaşarak şu bilgileri verdi: “65 bin m2’lik binanın inşaat faaliyetlerine devam ediyoruz. Burada 4. Etap, 100 bin m2’lik vizyoner projemiz en büyük etabımız olacak. Biz diğer teknoparklara nazaran daha çok savunma sanayisine temas eden, derin teknoloji odaklı firmalara evsahipliği yapıyoruz. Yüksek teknoloji odak alanlarımız; ‘ulaştırma, enerji, ileri malzeme, yaşam bilimleri, savunma, optronik, mekatronik&sensör, anten, siber güvenlik, yapay zeka, biyoteknoloji.’ Teknopark İstanbul’da ASELSAN; Roketsan, TUSAŞ gibi büyük savunma sanayi şirketlerimiz olduğu gibi SAP, BASF gibi şirketlere ve birçok irili ufaklı firmaya evsahipliği yapıyoruz. Diğer teknoparklardan farklıyız, bizim kendi kampüsümüz var, bir üniversite kampüsünde değiliz, İstanbul Ticaret Üniversitesi bizim kurucu ortağımız ama birçok üniversiteyle beraber hareket edebiliyoruz. Sabancı, Yeditepe, Maltepe gibi üniversiteler kampüsümüz içerisinde kendi binalarını yaptı, eğitim, araştırma faaliyetlerini yürütüyorlar. 7800’ün üzerinde Ar-Ge mühendisi ve personeline evsahipliği yapıyoruz, bugüne kadar tamamlanmış 2600’ün üzerinde yerli milli proje ve devam eden proje sayımız, 260 tane marka ve patente sahibiz. Bu kuluçkadan mezun olan 300’ün üzerinde firmadan şu anda 100’den fazlası Ar-Ge firması haline geldi. MİLGEM savaş gemilerimizin tüm tasarım ve mühendislik çalışmaları, ALPAY Tankı’nın motorunun ateşlemesi, uzay çalışmaları yapılan Teknopark İstanbul yüzde 100 dolu olduğu için burada Ar-Ge yapacak birçok firmaya yer açmak için yeni inşaatlar yapıyoruz. 5. Etap’ta havalimanıyla entegre bir yapıda proje yürütüyoruz.” Connectto Teknoloji Transfer Ofisi’nin çalışmalarını aktaran Topçu, Kuluçka Merkezi’nde bir siber güvenlik laboratuvarı kurduklarını, biyoteknoloji kuluçka ve hızlandırma faaliyetlerini yürüttüklerini kaydetti: “Burada kuluçka merkezinde bir girişimci veya yeni bir şirketin spin-off’u olarak yer alabilirsiniz. Ar-Ge firmaları ofis tahsisi veya büyük ölçekli firmalar arazi tahsisi için başvuruyor.”
Etkinlikte girişimlerini anlatan start-uplar ise şöyle:
Gene-İst: Kanserli dokularda ilaç yanıtını değiştiren ve sağ kalımı etkileyen genetik faktörleri belirleyerek kişiye özel akılcı ilaç tedavilerinin uygulanabilirliğini sağlayan ‘Farmakogenetik Test Kitleri’ geliştiriyor.
B2Metric: Yapılandırılmış ve yapılandırılmamış dağınık büyük veri ortamlarında yapay zeka tabanlı aktif öğrenen adaptif büyük veri analitiği sistemleri üzerine uzmanlaşmış platformlar sunuyor.
Co-Print: Çok filamentli 3D baskı modulü ile tek baskı ucuna sahip 3D yazıcıda çok renkli-malzemeli 3D baskılar oluşturulması üzerine çalışıyor.
Blitz System: İnsanlı ve insansız hava, kara ve deniz araçlarının yanı sıra bölge ve sınır gözetlemede kullanıma uygun görüntüleme sistem çözümleri üretiyor.
Binamod: Deprem tehlikesini hesaplayıp, binaların deprem performansını belirliyor ve binaları güçlendirmek için projeler sunan yazılım ve yapı teknolojileri geliştiriyor.
Scopes.ai: Farklı sektörlere internetten sanal gerçeklikte iç mekan turları yapabilme olanağı sunuyor.
Truekey: Masraf ve fatura süreçlerini dokümanlardan kurtarıp tamamen dijital ortamda yöneten bir otomasyon geliştiriyor.
Buz Proje: Yenilenebilir enerji ve çevre alanında teknolojik ve yerli çözümler üretiyor.  Termal hidroliz, biyolojik kurutma, yakma ve gazifikasyon alanlarına yönelik çözümler sunuyor.
Heevi: İnşaat sektöründe ihtiyaç duyulan her çeşit operatörlü iş makinası ya da şoförlü ticari araç arayanlar için mobil uygulama geliştiriyor.
Üretimpark: Yüksek tonajdaki yükleri kaldırıp taşıyabilen makinalar ve hidrolik mobil vinç kategorisindeki birçok üründe ithal ikamesi sağlıyor.

Yorumlar (0)