ODTÜ TEKNOKENT, 20. yılında Liderliğini uluslararasına taşıyacak
ODTÜ TEKNOKENT, paydaşlarının katkısıyla hazırlanan ‘2017-2021 Stratejik Plan’ kapsamında; 20. yılını doldurduğu 2021 yılında ulusal liderliğini uluslararası arenaya taşımayı hedefliyor.
ODTÜ TEKNOKENT Genel Müdürü Serdar Alemdar, “ODTÜ TEKNOKENT’in dünya çapında başarılı bir teknoloji ekosistemi olmasına yönelik olarak çalışmalar hız kesmeden sürdürülürken, etkin ve güçlü üniversite-sanayi işbirliğiyle dünya çapında başarılı teknolojilerin çıkarılması ve milyar dolarlık teknoloji şirketlerini bu ekosistemden çıkarmak üzere faaliyetler yürütmeye devam edeceğiz” dedi. ODTÜ TEKNOKENT şirketlerinin, ODTÜ ile değer yaratan işbirliklerinin artırılması ve üniversiteden çıkan buluşların ticarileştirilmesine yönelik çalışmaların önemli bir başlık olarak yer almaya devam edeceğini dile getiren Alemdar, firmalar arası sinerjiyi artırmak ve yurtdışı açılımını desteklemek amacıyla kümelenme çalışmalarına ağırlık verilmeye devam edeceğini duyurdu.
Teknokent Savunma Sanayi Kümelenmesi (TSSK), Teknokent Bilişim ve Telekomünikasyon Kümelenmesi (T.ICT) ve Teknokent İleri Sağlık Teknolojileri Kümelenmesi (T.HEALTH) kapsamındaki faaliyetleri artarak sürdüreceklerini aktaran Alemdar, “Firmaların Ar-Ge sonuçlarının teknolojik ürünlere dönüştürülmesi ve geliştirilen teknolojilerin ticarileştirilmesi çerçevesinde özel destek programları geliştirecek, İstanbul ve yurt dışındaki girişimcilik ve ticarileştirme faaliyetleri de artarak sürecektir” dedi.
Serdar Alemdar, girişimcilik programları kapsamında önkuluçka ve kuluçka programlarını yeniden yapılandırarak Growth Circuit ile girişimcilere daha yakından dokunacak ve büyüme sürecini hızlandıracak çalışmalara ağırlık vereceklerini söyledi: “Ayrıca kurumsal müşterilere ulaşmaya çalışan girişimciler için B2B ticarileşme programı, devlet kanalına satış yapmayı destekleyen B2G ticarileşme programı ve Ar-Ge derinliği yüksek iş fikirlerinin gelişmesi ve ticarileşmesi için ise TÜBİTAK BİGG sürecini destekleyen labda kuluçka programının hayata geçirilmesi planlanmaktadır. Tüm bu çalışmalara ek olarak 2020 yılı içerisinde bina yatırımlarına ağırlık verilecek, toplam kapalı alanının arttırılmasına yönelik atılımlarda da bulunulacaktır.”
Pandemi gölgesinde 2020
2020’nin farklı bir yıl olduğunu ancak proje ve hedeflerine de devam ettiklerini kaydeden Serdar Alemdar, bu yıl hayata geçirmeyi planladıkları “ODTÜpreneur” programını duyurdu: “Bu program ile ODTÜ mezunlarının, mensuplarının ve hatta kendini bir şekilde bu ekosistemin parçası olarak gören paydaşlarımızın edindikleri maddi ve manevi birikimler ile bu ekosistemin gelişimine katkıda bulunmalarını hedefliyoruz. ‘ODTÜpreneur’ programını, Türkiye’de gelişmekte olan ‘give back’ kültürünü pekiştirerek, ODTÜ ruhunu öğrencisinden şirketlerine herkese aşılayarak birlikte başarmanın hazzını herkese yaşatacak bir program olarak kurguluyoruz.”
ODTÜ TEKNOKENT olarak pandemi sürecinde bu alana yönelik özel çalışma yürüten tüm şirketleri desteklediklerini kaydeden Alemdar, bölge firmalarından Nanografi Nano Teknoloji tarafından başlatılan aşı çalışmasının ilk kez insanlarda denenmeye başlayacağını açıkladı. Nanografi tarafından yürütülen “Anti-Covid Aşı Üretimi ve Klinik Çalışmalarının Yapılması (ANTI-COV)” projesi Gazi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Ege Üniversitesi işbirliğinde sürdürülüyor. Alemdar, “Dünyada geliştirilen muadil çalışmalar ile rekabet edebilecek bir zaman ve formülasyon ile tasarlanan ve uygulanan aşı etkin formülasyonu ile hayvan deneylerini, pre-klinik aşama olarak başarıyla gerçekleştirmiş ve klinik aşama için gerekli hazırlıklar tamamlanmış durumdadır” dedi.
ODTÜ TEKNOKENT şirketlerinden NANOBİZ tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen yüksek hassasiyetli moleküler test olan LAMP4U® kitleri ile COVİD-19 tanısı sahada ve hızlı olarak yapılabileceğini belirten Alemdar, direkt hastadan alınan örneklerle çalışacak olan sistemin testin sonucunu anlık olarak cep telefonları üzerinden kayıt altına alabileceğini söyledi. NANOBİZ’in projesi T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), Sanayi ve Ticaret Bakanlığı-TÜBİTAK-TEYDEB ve Sağlık Bakanlığı’nın destekleri ile sürüyor.