banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

“Türkiye ekonomisi büyüdükçe, depremin ekonomi üzerindeki riski de büyüyor”

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle kurulan Connected Business initiative (CBi) Türkiye Platformu tarafından hazırlanan ‘KOBİ’lerde Dayanıklılık: Yeni Riskler, Yeni Öncelikler’ Raporu, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 20. yıldönümünde kamuoyuyla paylaşıldı.

REEL SEKTÖR 01.09.2019, 08:00 27.09.2019, 10:15
12497
“Türkiye ekonomisi büyüdükçe, depremin ekonomi üzerindeki riski de büyüyor”
banner625

Türkiye’de özel sektörün Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na bağlılığını ve uyumunu artırmak amacıyla TÜRKONFED, TÜSİAD ve UNDP’nin paydaşlığı ile Ümit Boyner başkanlığında kurulan “Hedefler İçin İş Dünyası Platformu” ana şemsiyesi altında faaliyetlerini sürdüren CBi Türkiye Platformu, iş dünyasını değişen risk profiline hazırlıklı kılmak için faaliyetler yürütüyor. CBi Türkiye’nin ilk çalışması olan raporda, 20 yılda Türkiye ekonomisiyle aynı ölçüde potansiyel risklerin de büyüdüğü vurgulandı. Rapor, deprem başta olmak üzere iklim değişikliğine bağlı sel ve taşkın gibi afetler ile karmaşık acil durumlar olarak tarif edilen ve son yıllarda gündemde olan mülteci sorunu konularında genel durum tespiti ve çözüm yolunda yapılacaklara rehberlik ediyor.
Rapora göre 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nden büyük fabrikalar kadar ülkenin ve bölgenin bel kemiğini oluşturan KOBİ’ler etkilendi. Türkiye sanayisini kalbinden vuran depremde 30 binden fazla işletme zarar gördü ve bugünün parasıyla 200 milyar TL düzeyinde zarar oluştu. Raporda geçtiğimiz 20 yılda Türkiye ekonomisindeki büyümeye paralel olarak olası bir depremin ekonomi üzerindeki vurucu etkisinin de büyüdüğüne dikkat çekildi.
Türkiye’de doğal afet ve kriz durumlarında devletin imdada yetişeceği beklentisinin riskleri azaltma ve kendi acil durum yönetim ve toparlanma kapasitesini oluşturmada yanıltıcı bir güvence oluşturduğunun kaydedildiği raporda, “Küresel trendleri yakalamak adına ‘paylaşılan sorumluluk’ ilkesinin ülkemizde de uygulanması ve şirket yöneticilerinin kendi risklerini sahiplenmesi ve üzerine çalışması daha sağlıklı olacaktır” ifadesi yer aldı.
Hedefler İçin İş Dünyası Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, “Küresel sorunlar, çok paydaşlı işbirliği ağlarıyla özgün çözümler gerektiriyor” dedi.  TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, “Krizlerden sonra ekonominin hızlı toparlanması KOBİ’lerin dayanıklılık gücüne bağlı” diye konuştu. UNDP Türkiye Mukim Temsilci Vekili Claudio Tomasi ise “Dayanıklı bir toplumun baş aktörlerinden biri özel sektör” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)