banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Türkiye ile İspanya’dan 20 milyar dolarlık ticaret hedefi

DEİK Türkiye-İspanya Sanal İş Forumu’nda konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye-İspanya ticaret hacmini 12.6 milyar dolardan dengeli bir şekilde 20 milyar dolara çıkarmak için iş insanlarını desteklemeye devam edeceklerini açıkladı.

PAZAR/ÜLKE 01.09.2020, 00:01 29.09.2020, 10:17
19638
Türkiye ile İspanya’dan 20 milyar dolarlık ticaret hedefi
banner625

DEİK Türkiye-İspanya Sanal İş Forumu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, İspanya Sanayi, Ticaret ve Turizm Bakanı Maria ReyesMarotoIllera, T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, İspanya Sanayi, Ticaret ve Turizm Bakan Yardımcısı XianaMéndez, DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün’ün katılımıyla DEİK/Türkiye-İspanya İş Konseyi Başkanı Zeynel Abidin Erdem’in ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Türkiye-İspanya ticaret hacmi artışına destek: Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Pandemi nedeniyle zor günlerden geçildiğini, normale dönüşle beraber artık yeniden ivmelenme, toparlanma döneminin yaşandığını, bu süreçte gerçekleştirdikleri JETCO toplantısının, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin derinleştirilmesine, geliştirilmesine vesile olacağını kaydetti. İspanya Sanayi, Ticaret ve Turizm Bakanı Maria ReyesMarotoIllera ile 3 ayda 3 kez görüştüklerini, I. Dönem JETCO Toplantısı Mutabakat Zaptı’nın imzalandığını anımsatan Pekcan, “İki ülkenin ticaret hacmi 12.6 milyar dolar ama bunu yeterli görmüyoruz. Ticaret hacmimizi dengeli bir şekilde 20 milyar dolara çıkarmak için iş insanlarını desteklemeye devam edeceğiz. Otomotivden demir-çelik ürünlerine, elektronikten mobilyaya, tekstilden gıda ürünlerine, çok farklı alanlarda Türk ve İspanyol firmalar arasında önemli işbirlikleri var ve daha da potansiyel bulunmaktadır” dedi. Pekcan, Gümrük Birliği’nin güncellemesi çalışmalarının 2020’de başlanılması hatta bitirilmesini öngördüklerini paylaştı.
İspanyol firmalara İhtisas Serbest Bölgeleri’nde ortak yatırım daveti: Pekcan, Türkiye’nin teknoloji odaklı, katmadeğerli ürün üretim ve ihracatını teşvik etmek için İhtisas Serbest Bölgeleri projelerinin geliştirildiğini dile getirdi: “Burada da Türk ve İspanyol firmaları ortak yatırımlar yapabilir. İspanyol firmalarını yüksek teknolojili ve yüksek katmadeğerli ürün üretmeye, Ar-Ge ve tasarıma dayalı ortak yatırımlara davet ediyoruz. Bunlarla ilgili ciddi teşviklerimiz var.” Pekcan, rekabetçi ve küresel çapta iyi konumdaki Türk müteahhitlerini, 3. ülkelerde ortak proje geliştirilmesi için desteklemeye devam edeceklerini, iki ülkenin bakanları olarak kadın girişimciliği konusuna çok önem verdiklerini anlattı.
JETCO çok taraflılığı güçlendirmek için doğru bir yol”: İspanya Sanayi, Ticaret ve Turizm Bakanı Maria ReyesMarotoIllera, “Her iki taraf olarak yatırım ve ticari ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. İki ülke olarak her düzeyde iyi ilişkilere sahibiz. Sağlık krizinin önüne geçtik. Eşgüdüm ve işbirliği, çok taraflılığın korunması bizi bütün problemlerden güçlü çıkaracaktır. Ticari ve ikili yatırım anlamında bağlarımızı güçlendirmeliyiz. Bu krizden çok daha güçlü çıkacağız. Bu iş forumu önemli sektörler içinde işbirliği bize başarıyı sağlayacaktır. İspanya olarak Türkiye’nin sunduğu güzel yatırım plan ve programları imkanlarından haberdarız. İspanyol şirketlerini de programlarınıza dahil edin. Türk devleti ve Türk şirketleri, Türkiye’deki yatırım ve ticaret ortamını iyileştirmekte, insan sermayesini de iyileştirmeye yönelik çalışıyorlar. İspanyol şirketlerinin enerji, ulaştırma, alt yapı, turizm ya da tarım gibi sektörlerinde faaliyetlerini biliyoruz. İspanyol şirketlerin Türk kalkınma projelerine ilgisi büyük.”
İki ülkenin 3. ülkelerle ortak iş yapma potansiyeline işaret eden Illera, İspanya’daki iş yapma kolaylığı ve doğrudan yatırım yapabilme gücü hakkında bilgiler vererek, “Türkiye-İspanya Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (JETCO) çok taraflılığı güçlendirmek için doğru bir yol. Ülkelerimizin uluslararası ticarete ihtiyacı var. Buradaki görevimizi, rolümüzü güçlendirmeliyiz. Dünya ticaretini modernleştirmeliyiz” dedi.
“İki ülke işbirliğinin üçüncü ülkelere taşınması önemli”: DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak, yeni normal döneminin kazananının tedarik zincirini bozmadan sürdürebilenler ve dönemin anahtar kelimesinin de güven olacağını söyledi.
Türk ve İspanyol iş dünyalarının altyapı ve müteahhitlik gibi birçok alanda güçlü işbirliklerinin bulunduğunu,  bunun 3. ülkelere taşınmasının önemli olduğunu vurgulayan Olpak, salgın sonrasında Çin’den açılacak alanlarda eğitimli işgücünden daha çok yararlanılarak, sadece tekstil değil, sağlık ve benzeri alanlarda yeni işbirliklerinin yapılabileceğini, gıda ve turizm sektörlerinin de işbirliği potansiyeli taşıdığını kaydetti. Olpak, Gümrük Birliği Anlaşması’nın modernize edilmesi ve kapsamının genişletilmesinin daha da önem kazandığını, sınırların açılmasının sadece turizm açısından değil, ekonomik ilişkilerin artmasına ivme kazandıracağına inandığını paylaştı.
“İspanyol yatırımcılarımız 1.8 milyar lira civarında teşvikten istifade etti”: Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Işık Yılmaz Batur, Dünya Bankası’nın İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde Türkiye’nin 2020’de 33. sırada olduğunu belirterek, “İspanyol firmalarla müteahhitlik, teknik müşavirlik, turizm, finans gibi farklı sektörlerde de ortaklaşa yatırım ortamının iyileştirilmesine önem vermeliyiz” dedi.
Batur, bugüne kadar 86 İspanya sermayeli şirketin “yatırımcı dostu” teşviklerden faydalandığını, İspanyol yatırımcıların 62 teşvik belgesiyle 1.8 milyar lira civarında teşvikten istifade ettiğini, 2002-2020 Mayıs döneminde İspanyol firmaların Türkiye’de gerçekleştirdikleri yatırımların yaklaşık 9.5 milyar dolar değerinde olduğunu aktardı: “Türkiye’ye yatırım yapmış ülkeler arasında İspanya, 7. sırada. Bu da bizim için çok önemli işbirliği ve entegrasyon göstergesi. Türkiye’de İspanya sermayesine ait 708 şirketimiz var ama biz onlara İspanyol firması demiyoruz artık Türk firması diyoruz.”
“Mükemmel işbirliğimiz var”: İspanya Sanayi, Ticaret ve Turizm Bakan Yardımcısı XianaMendez, Türkiye’nin İspanya için öncelikli ve stratejik bir pazar olduğunu söyledi: “İspanya için Türkiye, fırsat anlamında en önemli ülkeler listesinde yer alıyor. Farklı sektörlerde işbirliği yapıyoruz. Bizim için özellikle Türk hükümetiyle uyumlu çalışmamız çok önemli. 2019’da 12 milyar dolardan fazla ticaret hacmimiz oldu. Bizim için Avrupa Birliği dışındaki işbirliklerimizin arasında Türkiye 6. sırada. İspanya’nın dünya çapında en büyük 9. tedarikçisi Türkiye. Bu anlamda, Türkiye bizim için çok önemli bir ülke.”
Mendez, iki ülke arasında ticaretin arttırılması için fırsatların bulunduğunu dile getirdi: “İspanyol şirketleri aktif olarak iletişim, çevre, enerji, ulaşım gibi alanlarda yer alıyor. Bu alanlardaki mevcut durumu geliştirebiliriz. Özellikle raylı sistemlerde yaptığımız işbirliklerini artırabiliriz. İspanyol şirketleri mevcut faaliyetlere devam ederken iş hacimlerini de artırmak istiyor. Ticaret Bakanlığı olarak yeni işbirliklerini mümkün kılmak adına tüm hukuki zemini hazırlamak için varız. Çeşitlilik arz eden mükemmel bir işbirliğimiz var ve hala geliştirilebilecek işbirliği alanlarımız da var.”
“Altyapı Sektöründe İş Birliği Fırsatları” oturumu: İspanya Müteahhitler Birliği (SEOPAN) Başkanı JulianNunez, İspanya’nın her türlü proje geliştirme, kapasite artımı konusunda deneyimlerini paylaşma konusunda yardımcı olabileceklerini söyledi. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün, birçok ülkeyle işbirliği protokolü gerçekleştirdiklerini belirterek, İspanya Müteahhitler Birliği ile işbirliği protokolü yapmayı önerdi.

Yorumlar (0)