Bakan Varank, Irak’ta ortak OSB’ler kurmak istediklerini söyledi: “Irak’la yatırımlarımızı artırmak istiyoruz”
Irak Cumhuriyeti Sanayi ve Madenler Bakanı Menhel Aziz El-Habbaz ve heyetiyle bakanlıkta görüşen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Irak bizim 4. büyük ihracat ve 5. büyük ithalat ortağımız. Bugün 17.3 milyar dolarlık ticaret hacmimiz var. Karşılıklı ekonomik ilişkilerimizi gözeterek ve yatırımlarımızı artırarak Türkiye ile Irak arasında daha güzel sayfalar açmak istiyoruz” dedi.
Türkiye gibi stratejik bir ortağa ihtiyaçları olduğunun altını çizen El-Habbaz, Türkiye’den kendi ülkelerinde sanayi, teknoloji, inşaat ve sağlık alanları başta olmak üzere yatırım yapılabilecek alanlarda destek beklediklerini kaydetti.
Bakan Varank, danışmanlık, planlı sanayi bölgeleri oluşturma, Irak’ta da Türkiye’deki gibi OSB kurulmasını sağlamak hatta ortak OSB’ler kurmak, TÜBİTAK’ın ve TSE’nin Irak’taki muadil kuruluşlarıyla ortak çalışması için gerekli mevzuatların hazırlanması, süt ürünlerine dönük yatırımların desteklenmesi, sağlık, tıbbi ve zirai ilaç gibi alanlarda Irak’a her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.
Türkiye’de 55 Iraklı firma için yatırım teşvik belgesi düzenlediklerine dikkati çeken Varank, bunu yeterli görmediklerini ve Iraklı şirketleri Türkiye’de ağırlamaktan memnuniyet duyacaklarını sözlerine ekledi.
“Kotaların kaldırılması kritik öneme sahip”
Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen Türk Konseyi Ekonomi Bakanları 10. Toplantısı’na katılan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türk Konseyi ülkeleri arasında taşıma kotalarının kaldırılmasının ve taşımaların serbestleştirilmesinin kritik öneme sahip olduğuna inandıklarını söyledi.
İçinden geçmekte oldukları köklü dönüşüm sürecinin, dünyada hem büyük zorlukları, hem de önemli fırsatları barındırdığını söyleyen Muş, ‘Dijital ekonomiye geçiş’ ve ‘yeşil dönüşüm’ün bu sürecin temel unsurları olarak öne çıktığını ifade etti.
Bakan Muş, Türk Konseyi sekretaryasının, ilerleyen dönemde özellikle dijital ekonomi ve yeşil ekonomiye geçiş alanlarında işbirliğini artırmaya yönelik projeler geliştirmesinin yararlı olacağına inandıklarını, Türkiye olarak bu hususta sekretaryaya gerekli her türlü desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti. Gelecek aylarda kurulacak ‘Türk Konseyi Ortak Yatırım Fonu’nun üye ülkelerdeki yapısal dönüşümün en önemli destekleyici unsurlarından biri olacağına inandığını paylaştı: “Bu açıdan, Türk Konseyi üyeleri arasındaki ticari ilişkilerin, tüm tarafların faydasını gözetecek şekilde geliştirilmesi temel önceliklerimizden birisi olmalıdır. Türkiye olarak bu anlayışla Azerbaycan ile imzaladığımız Tercihli Ticaret Anlaşması’nı bu yıl yürürlüğe koymuş bulunuyoruz. Özbekistan ile Tercihli Ticaret Anlaşması müzakerelerini ise bu yıl içerisinde sonuçlandırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Bakü-Tiflis-Kars güzergahının üye ülkeler arasındaki lojistik operasyonlarda daha etkin kullanılmasını arzu ettiklerini bildiren Muş, taşıma kotalarının kaldırılmasının, dost ve kardeş ülkeler arasında taşımaların serbestleştirilmesinin kritik öneme sahip olduğuna inandıklarını ve bu doğrultuda tüm üyelerle birlikte çalışmayı önerdiklerini kaydetti.
Muş, “Azerbaycan ve Türkiye ekonomilerinin rakip değil, birbirlerini tamamlayan ekonomiler olduğunu vurgulayan Muş, gelinen noktanın iyi fakat yeterli olmadığını, arttırılması için çaba harcayacaklarını dile getirdi: “Azerbaycan’ın tüm alanlarında Türk şirketleri var olmak istiyor.”
ABD ile ticarette yeni çözüm yolları
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye’nin ABD gibi stratejik ortaklarıyla ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştirmeye devam etmek istediğini belirterek, gelecek dönemde ABD ile ikili ticareti ilgilendiren birçok konuda ve çok taraflı ticaret sisteminin geliştirilmesi için birlikte yeni çözüm yolları bulacaklarına inandıklarını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyareti kapsamında, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyince (TAİK) iş dünyası temsilcilerinin iştirakiyle 11’inci Türkiye Yatırım Konferansı geleneksel gala yemeği düzenlendi.
Bakan Muş, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin yakın geçmişte küresel ve bölgesel sorunların gölgesinde kalmadan ciddi ekonomik atılımlar yaptığını söyledi: “Küresel ölçekte ABD gibi stratejik ortaklarımızla ticaret ve yatırım ilişkilerimizi geliştirmeye devam etmek istiyoruz. ABD ile önümüzdeki dönemde her düzeyde gerek ikili ticaretimizi ilgilendiren birçok konuda gerek çok taraflı ticaret sisteminin geliştirilmesini teminen birlikte yeni çözüm yolları bulacağımıza inanıyoruz.”
Afrika’nın ekonomik ve ticari potansiyeli
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yurtdışı İş Geliştirme Komisyonu tarafından Bosphorus Expo ve Afrika Ticaret Merkezleri Kurucusu Utku Bengisu’nun katkılarıyla ‘Afrika Ticaret Merkezleri’ konulu online seminer gerçekleştirildi. Seminerde Sakarya ihracatçısının Afrika ülkeleri, bu ülkelerin ekonomileri, ticari ve üretim potansiyelleri ile karşılıklı ticaretin sağlanması konularında bilgi sahibi olmaları amaçlandı.
Utku Bengisu, “Uzun zamandır Afrika kıtası ve kıtaya bağlı ülkeler ile ticari işbirliği çalışmaları yürütüyoruz. Türk firmalarımız ile Afrikalı firmaları ticari işbirliği amacıyla buluşturmaya devam ediyoruz. Afrika Ticaret Merkezleri bünyesinde barındırdığı ihracat ofisleri ve ortak depolar gibi potansiyelleriyle Afrika ticaretinde ciddi firmalarımıza ciddi avantajlar sağlamaktadır” dedi.
Bengisu, şunları kaydetti: “55 ülkeden oluşan, 2050 yılına kadar 6 trilyon dolarlık bir ekonomiye sahip olması beklenen, her yıl 1 trilyon dolara yaklaşan ithalatıyla Afrika ekonomide yükselen bir yıldız. Politik olarak da dış ilişkilerimizin yoğun, ılıman ve en başarılı yürüttüğümüz ülkelerin başında Afrika ülkeleri geliyor. Türkiye ile Afrika arasında ciddi siyasi ilişkiler var ancak ekonomik ve ticari olarak bunun karşılığı alınamıyor. Türkiye Afrika ticaretinde 11. sırada. Daha çok işadamının burada etkin olması ve yatırım yapması gerekiyor.”
Kırgızistan ve Elazığ TSO’dan kültürel işbirliği
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Kırgız Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Başkanı Ulukbek Maripov’un himayelerinde TOBB tarafından Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te gerçekleştirilen Türk Dünyası İş Forumu iki gün süren yoğun etkinliklerle sona erdi.
TOBB’un davetlisi olarak Forum’a katılan Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan’ın her iki ülke Cumhurbaşkanlığı makamına, Elazığ TSO’nun Uluslararası Hazar Şiir Akşamları’nın Türk dili konuşan 6 devletin katılımı ve iş dünyası buluşmalarının yapılacağı kapsamlı bir organizasyon teklifi kabul edildi.
Arslan, organizasyonun ekonomik işbirliklerinin ve ticari münasebetlerin gelişmesi noktasında da önemli olduğunu vurguladı.