banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Afrika Bölgesi İş Konseyleri İstişare Toplantısı’nda Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan açıkladı: “2020 yılı bizim için Afrika yılı olacak”

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Afrika Bölgesi İş Konseyleri İstişare Toplantısı’nda, 2020 yılının Türkiye için Afrika yılı olacağını belirterek, Cumhurbaşkanlığı’nın ev sahipliğinde muhtemelen Nisan ayında, Türkiye Afrika Ortaklık Zirvesi’nin gerçekleştirileceğini açıkladı.

PAZAR/ÜLKE 01.01.2020, 07:29 30.01.2020, 08:55
13428
Afrika Bölgesi İş Konseyleri İstişare Toplantısı’nda Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan açıkladı: “2020 yılı bizim için Afrika yılı olacak”
banner625

Afrika Bölgesi İş Konseyleri İstişare Toplantısı, T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak, DEİK/Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın, DEİK Afrika Bölgesi İş Konseyi Başkan ve Başkan Yardımcılarının katılımlarıyla İstanbul’da gerçekleştirildi.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, salonda bulunan iş insanlarının Türkiye ile Afrika arasındaki ticaretin gelişmesi için zor bir coğrafyada faaliyet gösterdiğini belirterek, Afrika’ya verilen önem ve Afrika ile ticaretin gelişmesi için gerçekleştirdikleri faaliyetlere değindi, halihazırda Afrika’nın 42 ülkesinde büyükelçilikleri, 26 ülkede ticaret müşavirlikleri bulunduğunu, THY’nin Afrika’da 38 ülkeye uçtuğunu söyledi. Pekcan, DEİK'in bu bölgede 45 ülkede İş Konseyi’nin olmasının önemli bir ayrıcalık olduğunu ifade etti.
Afrika'da 5 ülke ile serbest ticaret anlaşmaları (STA) bulunduğunu, 30 ülke ile yatırımların karşılıklı korunması, 13 ülke ile çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarına imza attıklarını belirten Pekcan, “Önümüzdeki dönemde de, şu anda planladığımız ancak buna başka ülkeler de dâhil olabilir, Fas, Nijerya, Tanzanya, Kenya, Ruanda, Mozambik, Tunus'a bakanlık olarak ziyaret gerçekleştirmeyi planlıyoruz sizlerle birlikte” diye konuştu.
2003-2018’i kapsayan dönemde Afrika ile toplam dış ticaretin 5.5 milyar dolardan 23.8 milyar dolara, ihracatın 2.1 milyar dolardan 14.4 milyar dolara çıktığını, ihracatın yüzde 579 arttığını aktaran Pekcan, Afrika ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin yılın 11 ayında yüzde 7.7 artışla 22.9 milyar dolara çıktığını kaydetti. Pekcan, 29 Ağustos itibarıyla açıkladıkları İhracat Ana Planı’nda hedef olarak seçtikleri ülkeler arasında Etiyopya, Fas, Güney Afrika ve Kenya gibi Afrika ülkelerinin bulunduğunu paylaştı: “Hedeflediğimiz noktalarda Türk Ticaret Merkezleri oluşturuyoruz ama ondan da önemlisi Afrika için gözüken o ki; birkaç yerde lojistik merkezi kurmamız lazım. Bununla ilgili çalışmalarımıza başladık. Lojistik merkezlerinin lokasyonu açısından hem Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, hem de TOBB ve TİM ile DEİK’in de buradaki İş Konseyleri’nin katılımı çok önemli.”
Bakan Pekcan, Afrika ülkeleri ile imzalanan STA’lara ilişkin detaylar verdi, Mısır, Tunus ve Mauritius ile STA’ların tamamlandığını, ancak Sudan’daki iç karışıklık nedeniyle onay sürecinin geciktiğini, Gana’da onay sürecini beklediklerini, Somali ve Seyşeller ile müzakere sürecinde olduklarını, Mozambik ve Moritanya ile tercihli ticaret anlaşması imzalayacaklarını anlattı: “2020 sanki Afrika yılı olacak bizim için. Cumhurbaşkanlığımızın ev sahipliğinde Nisan ayında muhtemelen Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi gerçekleştirilecek.”

“2020’de 3. Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu’nu düzenleyeceğiz”
DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak, “Afrika’da bugün elde etmiş olduğumuz ikili ticaret, başladığı yere göre iyi bir noktaya gelmiş olmakla birlikte hala bizleri, bakanlarımızı ve Cumhurbaşkanımızın koymuş olduğu hedefleri karşılayacak bir nokta içerisinde değil” dedi.
Olpak, DEİK’in ticari diplomaside faaliyet gösteren bir kurum olarak iş ilişkilerini Türkiye Cumhuriyeti devletinin öncelikleri ile götürmeye gayret ettiğini ve Afrika bölgesinde 45 iş konseyleri bulunduğunu söyledi: “İş konseylerimiz, Güney Sudan ile Afrika’da 45’e ulaştı. 54 ülkenin olduğu Afrika kıtası içerisinde son derece önemli bir organizasyonel yapımız olduğunu görüyoruz. 2020 yılı içerisinde Afrika’ya yönelik farklı faaliyetlerimiz var. Bunların içerisinde 3.’sünü gerçekleştireceğimiz Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu önemli faaliyetlerimizden bir tanesi olacak.”Türkiye’nin ticari büyüme kapısı AfrikaTÜİK, IMF, DEİK 2019 verileri Afrika pazarının Türkiye açısından stratejik ticari önemini ve ilişkilerin derinleşmekte oluşunu ortaya koydu. Afrika'da en fazla varlık gösteren ilk 4 ülkeden biriyiz; Afrika'ya yatırımlarımız 48 milyar dolara ulaşmış bulunuyor. Türkiye’nin Afrika’ya en fazla ihracat gerçekleştirdiği sektörler; çelik, kimyevi maddeler ve mamulleri, otomotiv endüstrisi, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, makine ve aksamları olarak özetlemek mümkün. İhracatımızda ağırlığı 13 milyar dolar ile sanayi ürünleri oluşturdu.
Afrika ticaretimiz 2020 ve devamında hızla büyümeye adaydır çünkü; IMF'ye göre, Afrika kıtasının GSYH’sinin artışı 2020’de yüzde 3.8 ve 2024’te yüzde 4.2 olacak. Ülkeler bazında yüzde 7.9 ile Güney Sudan, yüzde 7.8 ile Ruanda, yüzde 7.5 ile Fildişi Sahili ve Gana, yüzde 7.4 ile Etiyopya öne çıkıyor. 2020’de ayrıca şu fırsat da var: Dünyada petrol, hammadde, yer altı zenginlikleri ve tarım ürünlerinin fiyatları yükseldiğinde, bunları ihraç eden Afrika’nın zenginliği müthiş artıyor. Türkiye açısından şu günde Afrika potansiyeli en yüksek kıta olarak görünüyor.
Birde şu var: Türk firmalarının Afrika’nın stratejik ülkelerinde yatırım yapması büyük fırsat olacak; parlak bir gelecek sağlayacak.
KOBİ’lerimize önerimizdir; Türkiye üniversitelerinde okuyup mezun olan Afrikalı gençlerle ilgilenin; Afrika pazarlarını devlet destekleriyle yerinde analiz edin; 500 bin dolar yatırım yapana yeşil pasaport var. Afrika’da bir ülke için değil, doğru seçilmiş bir ülkede kıta için üretime gidilmeli. DEİK ilgili konseyi Afrika’yla 2020 yılı için dış ticarette 50 milyar dolarlık rasyonel bir hedef belirledi.

Yorumlar (0)