banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Şirketinin dijital dönüşümünü gerçekleştirebilen liderler için; #GelecekGüzelGelecek

Fütürist, Ekonomist, Yazar Ufuk Tarhan, geleceğin iş dünyasında varolmanın anahtarının dijitalleşme olduğuna işaret ediyor.

ÖZEL 01.12.2020, 00:08 30.12.2020, 09:47
27377
Şirketinin dijital dönüşümünü gerçekleştirebilen liderler için; #GelecekGüzelGelecek
banner625

“Şirketinin, işinin her bir zerresini, hücresini, unsurunu dijital olarak ifade edemeyen, yani veriye dönüştüremeyenlerin geleceğin iş dünyasında hiçbir formda yaşama şansı yoktur” açıklamasını yapan Ufuk Tarhan, dijital dönüşümü başaranlar için ise “her halükarda #GelecekGüzelGelecek” diyor.
“Dijital Dönüşümde Liderlik” konusunda Fütürist, Ekonomist, Yazar Ufuk Tarhan ile konuştuk. Bu dönemin, 2020 ile başlayan, dünyayı Pandemi öncesi ve sonrasını kitap ayracı gibi bölen, en ilginç zamanlara denk geldiğini belirten Ufuk Tarhan, Covid-19 pandemisiyle değişen daha doğrusu alt üst olan tüm iş/yaşam koşulları, yıkılan paradigmalar ve yine Pandemi yüzünden aşırı hızlanan, her katmana yayılan “dijital dönüşüm”ün,  içine girdiğimiz gelecek 10 yıla damgasını çoktan vurduğunu söylüyor.
“Güçlü, gelecekçi liderlere her zamankinden daha fazla ihtiyaç var”
Covid-19’un zaten başlamış olan dönüşümü sadece hızlandırdığına dikkat çeken Tarhan, “Sinsice derinleşen krizleri su yüzüne çıkardı. Pandemi başladığında halihazırda dünyanın epeydir çözülmeyi bekleyen ciddi ekonomik, sosyal, politik, teknolojik, ekolojik, psikolojik sorunları vardı. Pandemi öncesi dünya bir kısır döngüye girmişti ve sürdürülemez iş/yaşam koşulları sorumsuzca halının altına süpürülüyordu. COVID 19 pat diye halıyı kaldırdı, o kadar! Bununla beraber evrensel liderlik özellikleri değişmedi. Onlar hala aynen geçerli ve hatta çok daha önemli, güçlü ve gelecekçi liderlere her zamankinden daha fazla ihtiyaç var. Yapılması gereken yeni liderlik özellikleri aramak değil, mevcutları hatırlayıp, yeni koşullara, gerekliliklere göre uygulamak” diye konuşuyor.
Ufuk Tarhan,  “Dürüstlük, doğruluk, güven, diğerlerine ilham vermek, bağlılık, tutku, iyi iletişim, karar verme yeteneği, hesap verebilirlik, yetkilendirme, delegasyon, zaman yönetimi, çeviklik, yaratıcılık ve yenilik, empati, dayanıklılık, duygusal zeka, alçakgönüllülük, şeffaflık, vizyon ve amaç sahibi olmak, çevreci, toplumsal sorunlara duyarlı, sürdürülebilirlik ilkelerine bağlılık” ve benzeri özelliklerin liderlik için hala fazlası ile geçerli evrensel özellikler olduğunu vurguluyor.
“Dijitalleşmenin dışında kalan hiçbir şey olamayacak”
Ufuk Tarhan, şunları ifade ediyor: “Farklı ve zorlayıcı olansa sorunların; Karbon Nötr şirket olmak, 5G’ye geçmek, Tamamen yüzde 100 bulutta ve yüzde 100 dijitalleşmiş süreçlerde, bot, robot, cobot, yapay zekâ gibi insansılarla, büyük veri ortamında, blockchain ve kripto paralarla çözülmek zorunda olması. Böyle bakınca dijitalleşmenin dışında kalan hiçbir şey olamayacağı için lider tanımın başına ‘dijital’ eklenmesine, ‘dijital lider’ denmesine gerek yok. Çünkü zaten başka bir ortam, gerçeklik ya da seçenek mevcut değil… Bundan böyle her ne yapılacaksa ‘dijital, dijitalde, dijitalce’ yapılmak zorunda… O yüzden yalnızca ‘lider’ demek yeterli. Güçlü lider her zamankinden daha acil ve fazla gerekli…”
Dijital Dönüşümde Liderlik konusunda fütürist tembihler
Ufuk Tarhan, yakın gelecek için dijital dönüşümde liderlik konusunda fütürist tembihlerini de açıklıyor:  
• Fütürist bakış açısına sahip, T’leşmiş Uzgörülü Yönder (Yönetici+Lider) olması.
• “Veri, insan ve çevre” odaklı vizyoner ve aksiyoner liderliği benimsemesi.
• Her ölçekte, her konuda, her kararda ve stratejide teknolojiden maksimumda yararlanacak bilgiye, beceriye sahip olması.
• Algoritmik tasarım yapabilmesi. 
• Sıra dışı, cesur, bozguncu, paylaşımcı, takım oyuncusu olması.
• Rekabet değil rekaber (rekabet + beraber) yapabilmesi. 
• Holistik bakış açısına sahip olması.
• Teknolojik alt yapı ve yetenekli insan yatırımlarında asla cimrilik yapmaması, fazlası ile bonkör olması. 
“Veri, her şey demektir”
Ufuk Tarhan, özellikle yapay zeka ve büyük verinin dijital liderler ve dijital dönüşümünü hızlandıran işletmeler için önemine de değiniyor.
Ufuk Tarhan, “Dijital liderler ve dijital dönüşümünü hızlandıran işletmeler için (ki bunu yapamayanlar zaten bireysel ya da kurumsal olarak otomatikman oyun dışı kalacak, batacaklar) veri her şey demektir. ‘Veri’ ne iş yapılıyorsa yapılsın, o işin temeli, omurgası, kök hücresidir…” diyor ve ekliyor: “Şirketinin, işinin her bir zerresini, hücresini, unsurunu (ürünleri, işyerleri, çalışanları, müşterileri, tedarikçileri, çalışanları, paydaşları, iletişim, satış, pazarlama, finans vb. tüm hareket ve faaliyetleri) dijital olarak ifade edemeyen, yani veriye dönüştüremeyenlerin geleceğin iş dünyasında hiçbir formda yaşama şansı yoktur… Yukarıdakileri yapanlara ise her halükarda #GelecekGüzelGelecek.”
Ufuk Tarhan hakkında;
Fütürist, Ekonomist, Yazar Ufuk Tarhan, ODTÜ Ekonomi mezunu. 1982-2005 arasında çoğunluğu teknoloji olmak üzere çeşitli sektörlerde üst düzey yöneticilik yaptı. 2006’da M-GEN Gelecek Planlama Merkezi’ni, 2011’de M-GEN Yazılım ve Dijital İletişim Hizmetleri Ltd.’yi kurdu.
2002 yılında Dünya Gazetesi-Bilişim Sektörünün En Başarılı İş Kadını Ödülü’nün sahibi olan Tarhan; 2009-2012 yıllarında Fütüristler Derneği Başkanlığı yaptı. 1 Mart Gelecek Günü’nün yaratıcısı ve küratörüdür. Halen Türkiye’nin ilk ve tek fütürist kadın konuşmacısı olan Ufuk Tarhan, gelecekçi, sürdürülebilir iş modelleri, dijital iş stratejileri tasarlar, uygular, İş Avatarlığı yapar. Blogger, iş dünyasına odaklı çeşitli dergi, gazete ve online mecralarda köşe yazarlığı yapıyor.
Dünyanın En Etkileyici Fütüristleri arasında, “All Futurists” Google aramasında ilk sıralarda, Forbes’ın “En etkin 50 kadın Fütürist” ve Dünyanın en iyi 100 Kadın Fütüristi listelerinde (tek Türk olarak) yer alan Tarhan, defalarca “Social Influencer” ve Twitter’da mutlaka takip edilmesi gerekenler listelerinde gösterildi.
ODTÜ’de ve çeşitli üniversitelerde “Gelecek” dersleri veren Fütürist Ufuk Tarhan, Bahçeşehir Üniversitesi’nde “İnovasyon ve Girişimcilik” alanında tez konusu da kitabıyla aynı adı taşıyan “T-İnsan” yüksek lisansını tamamladı ve doktoraya hazırlanmayı planlıyor.
World Future Society, Association of Professional Futurists gibi çeşitli sivil toplum derneklerinde aktif görevler üstlenmiş, Kagider Yönetim Kurulu Üyeliği yapmış olan Ufuk Tarhan, Fütürist Dr. Verne Wheelwright’ın “O  Senin Geleceğin-It’s your Future kitabının önsözünü yazdı, Türkçe’ye tercümesine katkı verdi. Lise çağındaki gençlere gelecek planlamasını anlatan “Düşlediğin Gelecek” ve herkes için geleceğin başarılı insan modelini anlatan, En Başarılı İnovatif İş Kitabı Ödülü Kazanan (2017) “T-İnsan” kitaplarının yazarıdır.

Yorumlar (0)