banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

30.04.2016, 08:00 6236

Multipl Sklerosis (MS) Nedir?

Danışmanımız ve Yazarımız Dr. Gülsemin Güloğlu,Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uzman Dr. Bülent Kahyaoğlu ile Multipl Sklerosis (MS) ve tanı yöntemleri üzerine konuştu.

Multipl Sklerosis (MS) nedir, açıklar mısınız?
MS beyin ve omuiliği tutan bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Tuttuğu yere göre görme, konuşma, uyuşma, hareket etme, denge, idrar yapma gibi çeşitli işlevlerde bozukluk yapabilir. Ana bozukluk sinir liflerinin çevresini saran miyelin kılıfının bozulmasıdır. Kesin nedeni bilinmemektedir. Genetik ve çevresel etmenlerin ortak etkisi olduğuna inanılmaktadır. Gençlerde ve ekvator çizgisinin uzağındaki yerlerde daha sıktır. 20-40 yaş arası kadınlarda sıktır.

Tanı yöntemleri nedir?
Yakınmaları değerlendirip, nörolojik muayeneyi yapan Nörolog ilk ve en önemli adımdır. MRI, kan testleri, beyin omurilik sıvısı incelenmesi, uyarılmış potansiyel gibi ileri incelemeler kesin tanı için gereklidir.

Klinik gidiş nasıldır?
İlk atağını geçiren bir hastada geleceği öngörmek zordur. Zaman içindeki gidişe göre dört alt grup ortaya çıkar: 1- Alevlenme sönme tipi (ataklar iz bırakmadan geçer, aralıklı tekrarlar) 2- İkincil ilerleyici (Ataklar arasında sönme olmadan ilerleyici tablo) 3- Birinci ilerletici (İlk ataktan itibaren ara vermeksizin yatağa bağlı duruma getiren tablo) 4- İlerleyici tekrarlayıcı (Baştan itibaren düzenli kötüleşme üzerine eklenen kesin ataklar).

Tedavisi var mıdır?
Ani atakların tedavisinde miyelin kılıfındaki iltihabı azaltmak için yüksek doz Kortizon damar yoluyla verilir. Tekrarlayıcı ataklarda interferon enjeksiyonları ve son yıllarda kullanımı yaygınlaşmaya başlayan ağızdan alınan ilaçlar oldukça etkilidir. Korunma anlamında D vitamini eksikliğinin giderilmesi oldukça önemlidir.

Sağlık Danışmanı ve Sağlık Sayfası Editörü Dr. Gülsemin Güloğlu:
“10 yıldır Sağlık Sayfası Editörü olmanın gururunu yaşıyorum”
“Dergimizde yaklaşık 10 yıldır Sağlık Sayfası Editörü olmanın gururunu yaşıyor ve 200. sayımızı kutluyorum. Dergimizin genel anlamda reel sektörün, KOBİ’lerin, ülkemizin sanayisinin ve ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunurken hedef kitlesinin her aşamasında ve her sürecinde yeralan insanlarımıza ve siz değerli okurlarımıza sağlıklı yaşam konusunda da katkıda bulunması dergimize farklı bir sorumluluk veriyor.
Vizyon ve misyonunu,  zengin bilgi ve birikimini katmadeğere dönüştürerek yayın yaşamını 200 sayıdır başarı ile yürüten Dergimize ve okurlarımıza sağlıklı yıllar diliyorum.”
Yorumlar (0)
banner557