Mesleğinde Duayen, Girişimcilikte Başarıyı Yakalamış Bir Kişinin Öyküsü
Size bu sayımızda yıllarca çalıştığı alanda duayenlik mertebesine erişmiş bir mühendisin, kendi işini kuran başarılı bir girişimcinin öyküsünü yazıyorum.
Nurtekin Keçeci, İTÜ Makine Fakültesi, 1969 mezunu. TELMEKSAN Yönetim Kurulu Onursal Başkanı, SARKUYSAN A.Ş. Yönetim Kurulu ve TOSYÖV Mütevelli Heyet Üyesi.
Nurtekin Bey’den, iş yaşamını, girişimciliğinin öyküsünü kısaca anlatmasını rica ettim. Öyküsü şöyle başlıyor:
“Mezuniyet sonrası, Türkiye’de özel sektör tarafından 1957 yılında kurulan RABAK Bakır işletme tesislerinde proje ve imalat bölümünde mühendis olarak işe başladım. İstanbul Kağıthane’de, daha sonra da İzmit’te açılan fabrikada; elektrolitik bakır, alaşım alüminyum örgülü iletken, alüminyum döküm ve çelik teller üreten RABAK, ürettiği ince telleri, Avrupa ve Amerika’da çeşitli ülkelere ihraç ediyordu. RABAK o yıllarda bu alanda dünyada tanınan Türk şirketlerimizden biriydi. Burada çalışan mühendisler açısından bir okuldu RABAK. Bizler burada yetiştik.
Yıllar sonra kardeşim Mustafa Bey ile kendi işimizi kurma kararımızla birlikte başladığımız tel çekme ve makine imalatı (TELMAKSAN), yolculuğumuza eniştemiz Hasan Gürel Bey ve baldızım Rüya Arutan Hanım’ın katılması ile kadromuz daha da güçlenerek Avrupa’da, Afrika’da ve Orta Doğu’da marka değeri olan ve bu ülkelere ihracat yapan konuma geldi.
İki yıl önce bu kez şirketimizde yerimi oğlum Can’a devrederek şirketimizin gençleşmesi yönünde ilk adımı atmış olduk. Bu kararımdan sonra şirketin yönetim kurulunda onursal başkan olarak görev almak inanılmaz bir duygu.
Kardeşime, enişteme ve baldızım Rüya Hanım’a ve oğlum Can’a bana bu fırsatı verdikleri için teşekkür ediyor, başarılarını izlemekten mutluluk duyuyorum.
Bu kararımla kendime zaman ayırmayı planlarken SARKUYSAN A.Ş.’de yönetim kuruluna seçildim.”
SARKUYSAN’la ilgili ayrı bir başlık açma kararımızdan sonra sıra işletmeyi gezmeye gelmişti. Fabrika üç bölümden oluşuyor: Birinci bölüm; 20 tel çekme makinesinin çalıştığı bölüm, ikinci bölümde; Ar-Ge, mühendislik, proje ile makaralar ve yeni makine imalatı yapılıyor. Üçüncü bölümde ise bakım onarım ve satış sonrası destek hizmetleri yer alıyor.
Tel çekme bölümünü gezerken Nurtekin Bey, sayabildiğim kadarıyla yaklaşık 12 tel çekme makinesini tek tek göstererek; “Bunlar milli ve yerli” dedi. Ar-Ge’si, patenti hatta imalatında bilfiil kendisinin bilgisi ve emeği olduğunu söylüyordu: “TELMAKSAN’ın, ISO 9001:2008 sertifikasına dayalı, modern teknoloji ve kalite-kontrole yaptığı yatırımlar, Türkiye’de ki en iyi çelik makara ve alüminyum üreticisi olmasına katkıda bulunmuş,
35 yıllık deneyimi ve başarılı teknik ekibi ile ‘Mekanik’ ve ‘Elektrik’ uygulamalarında kullanılan alüminyum ve alüminyum alaşımlı tellerin üretiminde uzmanlaşmıştır.
9.5 mm-0.12 mm aralığında alüminyum tel üretimi uluslararası standartlara uygun bir şekilde yapmakta, bu başarı bizi Türkiye’de, Avrupa’da, Afrika’da ve Orta Doğu’da ‘Çelik Makara’ ve ‘Alüminyum Tel’ sektöründe lider konumuna getirmiştir. Üretim portföyümüzü Ar-Ge çalışmalarımızla teknolojiye verdiğimiz önemle; vida, perçin, çivi, yay, zımba, askı, sineklik ve çay poşeti tellerini de üretmeye başladık. Bir başka üretimimiz de tel ve kablo sanayinde kullanılan çelik makaralar. Bunlarda çeşit ise kablo ve halat endüstrisi için özel tasarlanmış; ‘Çift Cidarlı, Tek Cidarlı, Masif, Açılabilir, Ağır İş Makaraları’ ile ‘Düz Flanşlı ve Öndüleli Kablo Makaralar’dan oluşuyor.”
Yurt içinden ve yurt dışından gelen yeni makine siparişlerinin üretildiği bölümde karşılaştığımız kardeşi Mustafa Bey, yeni makine imalatını ve satış sonrası hizmetleri orkestra şefi edasıyla yürütüyordu.
Gezimizin son bölümü; bakım onarım ve satış sonrası destek hizmetleriydi. İşletmeyi adım adım gezerken Nurtekin Keçeci’nin her noktada, emeğine, alın terine, yüzündeki başarıya ulaşmış insanların yaşadığı mutlu ifadeye tanık oluyorsunuz.
Nurtekin Bey’in, alanında duayen olarak bilinirliği nedeniyle yönetim kurulu üyeliğine seçildiği SARKUYSAN’la ilgili verdiği bilgi ise özetle şöyle: “1972 yılında İstanbul-Kapalıçarşı’da altın ticareti ile uğraşan bir grup esnaf öncülüğünde kurulan SARKUYSAN, yerli sermayeli % 100’ü halka açık, yaklaşık 5000 ortaklı, 650 seçkin personele sahip, tamamen profesyonel kadronun yönettiği örnek bir dünya kuruluşu haline gelmiştir.
165 bin m2 alanda 220.000 ton/yıl kapasiteli Gebze tesislerinde; elektroteknik, elektronik, motor, haberleşme, ısıtma-soğutma, elektrik üretim ve dağıtımı, güneş enerjisi, sıhhı tesisat, ev cihazları, ölçü aletleri, kimya, inşaat, savunma ve uzay sanayinin hammadde girdisi olan ‘Elektrolitik Bakır Mamülleri’ üretmekte.”
Alanında duayen bir mühendis, kendi işini kuran ve başarıdan başarıya koşmuş bir girişimci; başarılarından mutluluk duyduğum değerli arkadaşım; Nurtekin Keçeci’nin öyküsünü sizlerle paylaşmış oldum.
359