banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

01.09.2022, 00:00 13823

Konuralp Pirinci Üretim Geliştirme Kompleksi Güdümlü Projesi

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Genel Sekreteri Doç.Dr. Mustafa Çöpoğlu, MARKA tarafından desteklenen Konuralp Pirinci Üretim Geliştirme Kompleksi Güdümlü Projesi’ni anlattı. Düzce İl Özel İdaresi’nin başvuru sahibi; Düzce Üniversitesi, Düzce Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ticaret Borsası ve İŞKUR İl Müdürlüğü’nün ortak; Türkiye Tarım Kooperatifleri-Sakarya Bölge Birliği’nin iştirakçi olarak yer aldığı projeyle Konuralp Pirinci Üretim Geliştirme Kompleksi kurulacak.
Konuralp Pirinci Üretim Geliştirme Kompleksi Güdümlü Projesi 2022 Yılında Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenmiştir. Düzce İl Özel İdaresi’nin başvuru sahibi; Düzce Üniversitesi, Düzce Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ticaret Borsası ve İŞKUR İl Müdürlüğü’nün ortak; Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri-Sakarya Bölge Birliği’nin ise iştirakçi olarak yer aldığı proje kapsamında, Düzce ilinde tarımsal kalkınmada avantajlı tarımsal ürün olan fakat üretim ve pazarlama potansiyelinin yeterli düzeyde değerlendirilemediği Konuralp Pirinci’nin modern tarım teknikleriyle üretilmesi ve çeltik tarımıyla uğraşan çiftçilerin gelir düzeyinin artırılmasına yönelik bir merkez ve işleme tesisi kurulması amaçlanmıştır.
Tarihi 1800’lü yıllara dayanan ve ‘Osmanlı Saray Mutfağının Pirinci’ olarak adlandırılan Konuralp Pirinci, Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün girişimleri ile 2019 yılında tescil edilerek ‘Coğrafi İşaret’ almıştır. Konuralp Bey’in fethettiği ve XVI. yüzyılda Osmanlı idari yapısı içinde Anadolu Eyaleti veya Beylerbeyliği’ne bağlı bir sancak (liva) merkezi olan Bolu’nun on altı nahiyesinden biri olan Konuralp’ın (Konrapa) o devirde Anadolu’nun çeltik üretimi yapan büyük merkezlerinden biri olduğu bilinmektedir. Lezzetiyle öne çıkan Konuralp Pirinci günümüzde yetişmek için elverişli arazilere sahip olsa da çeltikte modern tarımsal üretime ve teknolojik alt yapıya geçiş yapılamaması, üretimde verimliliğin düşük olması, üretici girdi maliyetlerinin yüksek olması, çiftçi örgütlenmesi bulunmaması, sektörde ithalatın artması nedeniyle eski potansiyelini sürdürememiştir.
Hâlihazırda bölge çiftçisi çeltik kurutma ve çektirme işlemlerini gerçekleştirmek üzere ürünlerini hasat sonrası (yaklaşık 1.200-1.500 ton çeltik) Çorum veya Balıkesir illerine yüksek miktarda nakliye (400 km) ücreti ödeyerek taşımaktadır. Proje ile kurulacak olan Konuralp Pirinci Üretim Geliştirme Kompleksi ile üreticinin lojistik maliyetlerin getirdiği yükten kurtulması ve merkezde modern tarımsal üretim metotlarını öğrenerek üretimde verimliliği ve bu sayede kazançlarını arttırması hedeflenmiştir.
Proje faaliyetleri kapsamında verilecek tarımsal eğitimler ile Konuralp Pirinci’nin üretiminin sürdürülebilir hale getirilmesi amacıyla bu alanda çeltik üreticilerinin ve kırsalda yaşayan ve göç riski taşıyan / göç etmiş işsiz çeltik üretimi yapmak isteyen yöre insanının kurulacak olan merkezde istihdamı sağlanacaktır. Konuralp pirincinin marka kimliğinin güçlendirilmesi ile bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak ticari bir değer haline gelmesi de proje ile varılması hedeflenen değerler arasındadır.
Toplam bütçesi yaklaşık 12.5 milyon TL olan projeye, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından sağlanacak hibe desteği yaklaşık 9 milyon TL olarak belirlenmiştir. Projenin temel faaliyetleri arasında pirinç üretim geliştirme kompleksinin kurulması, müracaat eden 85 üreticiye Düzce Üniversitesi ile Düzce Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından tarımsal alanda yeni üretim tekniklerinin saha uygulamaları ile entegre zararlı yönetimi konularında eğitim verilmesi, çeltik üreticilerinin ve kırsalda yaşayan ve göç riski taşıyan / göç etmiş işsiz çeltik üretimi yapmak isteyenlerin istihdam edilmesi ve çiftçi kooperatifinin kurulması yer almaktadır.

Yorumlar (0)
banner557