KALİTENİN ADİL DÖNGÜSÜ
KalDer, TÜSİAD işbirliği ve dergimiz KobiEfor’un medya sponsorluğunda düzenlenen 31. Kalite Kongresi ve Türkiye Mükemmellik Ödülleri Töreni’nde bu yıl ilk kez yayınlanan KalDer Kongre Bildirgesi’nde herkesin katılabileceği sürdürülebilir dünya çabasında başarıya ulaşmanın bilimde, sektörlerde ve toplumda özgür olmamıza ve bu özgürlüğü sağlayacak bir adalet zemini oluşturmamıza bağlı olduğu savunuldu. Bildirge’nin temel düşünce ve söylemi ise ‘topyekûn kurtuluş; topyekûn eşitliğe ve adalete ulaşmaya bağlıdır’ oldu.
Havaların soğumasıyla birlikte yoğun ve etkili bir üst solunum yolu enfeksiyonu olan grip salgınına yakalandık. Uzmanlar, en az 2 hafta süren hastalıktan korunmak için Pandemi tedbirlerine uyulmasını ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini öneriyorlar. Pandemi’nin varlığını sürdürdüğünü de unutmadan mücadele için ‘Maske-Mesafe-Temizlik-Havalandırma’ kurallarına özenle uymalıyız ve aşılarımızı mutlaka yaptırmalıyız. Toplu taşımada, kalabalıklarda ve kapalı dar alanlarda daha fazla dikkatli davranmalıyız ve kronik hastalıklı risk grubundakileri korumalıyız. HEP BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ.
Türkiye Kalite Derneği’nin (KalDer), TÜSİAD işbirliğiyle, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin evsahipliğinde, Kocaeli Sanayi Odası’nın (KSO) katkılarıyla, dergimiz KobiEfor’un medya sponsorluğunda düzenlenen 31. Kalite Kongresi ve Türkiye Mükemmellik Ödülleri Töreni, ‘Riskin Ötesi: Bilim, Sektör ve Toplumda Adalet’ temasıyla, Kocaeli Kongre Merkezi’nde bilim, akademi ve iş dünyasının önde gelen temsilcilerini biraraya getirdi. 2 binin üzerinde katılımcıyı buluşturan Kongre’de 2 gün boyunca 10 farklı oturumda uzman isimler, gıdadan enerji krizine, savaşın yarattığı ekonomik dalgalanmalardan göç problemlerine, teknolojik gelişmelerden istihdama kadar gündemde olan ve Dünya’nın kaderini etkileyecek riskleri ve fırsatları ele aldı. Biz de izlenimlerimizi Dergimizin bu ay ki sayısında Kapak Konusu olarak değerlendirdik.
Bu yıl ilk kez KalDer Kongre Bildirgesi yayınlandı. Bildirge’de herkesin katılabileceği sürdürülebilir dünya çabasında başarıya ulaşmanın bilimde, sektörlerde ve toplumda özgür olmamıza ve bu özgürlüğü sağlayacak bir adalet zemini oluşturmamıza bağlı olduğu savunuldu. Bildirge’nin temel düşünce ve söylemi ise ‘topyekûn kurtuluş; topyekûn eşitliğe ve adalete ulaşmaya bağlıdır’ oldu. Bildirge’de, riskler karşısında sürdürülebilir bir dünya yaratmak için gereken eşitlik, etik değerler ve bunların tümünü tek bir çatı altında toplayan adalet kavramının önemi vurgulandı. Bildirge’den bazı satırbaşlarını paylaşmak istiyorum: “Risklere karşı ortak akıl, insanlığa yaşanabilir bir gelecek sunacak. Enerji, gıda, kaynak ve tedarik sorununun anahtarı sürdürülebilir politikalar. İnsanlığın temel meselesi; temiz enerji çözümlerini küresel ölçekte yaygınlaştırmak ve ortak geleceğimizde herkes için erişilebilir kılmak. Gıda sisteminin gözden geçirilmesi gerekli, doğru üretim ve dağıtımla eşitlikçi tüketim önemli. Eşit teknoloji, herkes için ulaşılabilir imkanlar, eşitlikçi büyüme anlayışı. 2050’ye ulaştığımızda iklim değişikliği kaynaklı nedenlerden dolayı 200 milyon insan yaşadığı coğrafyadan ayrılmak zorunda olacak. Olası senaryonun gerçekleşmesi halinde doğayı ve insan yaşamını korumak için ülkeler arası çatışmaların ve antidemokratik uygulamaların topluca önlenmesi adına herkesin samimi çaba göstermesi gerek. 2050’de 10 milyar kişiye ulaşması beklenen insan nüfusunun istihdamı sorununda herkesin çalışma olanağına ve eşit ücret hakkına sahip olduğu bir iş dünyası için akılcı ve eşitlikçi bir büyüme anlayışının yaygınlaşması ve yeteneklerin desteklenmesi gerek. Gezegenle uyumluluğu merkeze alan, paydaşlarının varlığını önemseyen, iklim değişikliğine karşı dirençli, kaynakları verimli kullanan, doğru planlama yapabilen, akılcı hedeflere tutkuyla bağlı bir ekonomi oluşturulmalı. Sekiz milyarlık nüfusa sahip dünyamızın riskleri aşabilmesi yine bu sekiz milyarın ortak çaba göstermesine, bu çabayı gösterebilmek içinse eşit koşullara, haklara ve güce sahip olmasına bağlı.”
Türkiye Bilişim Derneği (TBD), dergimiz KobiEfor’un da basın/medya sponsoru olduğu TBD Kamu-BİB’25 ve BİMY’29 Bütünleşik Etkinliği’ni, ‘Dijital Gelecek ve Ötesi’ temasıyla, Antalya’da gerçekleştirdi. Bir diğer Kapak konusu olarak işlediğimiz Etkinlik’te; ‘Dijital Dönüşüm Politika ve Stratejileri’, ‘Evren Ötesi ve Siber Güvenlik’, ‘Dijital Dönüşüm Teknolojileri’, ‘Dijital Ekonomi’, ‘Siber Güvenlikte Gelecek Öngörüleri’ başlıklı panellerin yanı sıra ‘Kamuda BT Tedarik Yönetimi’ ve ‘Kamu Veri Alanı’ konuları çalıştaylarda ele alındı ve bilişim teknolojileri, yenilikçi çözümler ve süreç yönetimi, uzmanlar ve karar vericiler tarafından masaya yatırıldı.