banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Yerli ve milli Hürmak Makina; Küresel marka olmayı hedefliyor

Yerli ve milli üretim yapan Hürmak Makina, 50 yılı aşkın tecrübesiyle altın yıllarını yaşıyor ve küresel marka olma hedefiyle koşuyor.  Hürmak Makina Yönetim Kurulu Başkan Vekili Burç Angan, önümüzdeki 3 yılda en az 10 milyon liralık yatırım hedeflediklerini açıklıyor.

HABER 01.04.2021, 00:00 28.04.2021, 10:07
21802
Yerli ve milli Hürmak Makina; Küresel marka olmayı hedefliyor
banner625

Hürmak Makina Yönetim Kurulu Başkan Vekili Burç Angan, “Hürmak Makina, kurulduğu 1969’dan bu yana plastik enjeksiyon makineler başta olmak üzere çeşitli plastik işleme makinelerinin üretimi ile plastik sektörüne hizmet eden bir kuruluş.  2019 yılında 50. yılını geride bırakan firmamız geleceğe çok daha güçlü adımlarla ilerleyerek küresel bir marka olma hedefindedir” diyor.

Hürmak Makina’nın üretim felsefesinin sürekli Ar-Ge üzerine kurulu olduğunu belirten Burç Angan, her yıl en az 1 proje anlayışı ile 2010 yılından beri yıllık ortalama 1 Ar-Ge veya ürün geliştirme projesini başarıyla tamamladıklarını söylüyor. En büyük hedeflerinin; nicelik değil nitelik anlayışı ile sektöre teknolojik olarak üstün makineler sunmak ve katmadeğerli ihracat yapmak olduğunu aktaran Burç Angan, şu bilgileri veriyor: “Yıllık ihracat oranlarımıza baktığımızda firmamızın ihracatta kg birim fiyatı, ülkemize Avusturya, Almanya gibi gelişmiş ülkelerden ithal edilmekte olan makinelerle denk seviyelerde. Bu istatistikler de tabii ki bizi hedeflediğimiz noktaya ulaşmak adına motive ediyor. Çok büyük sınıfında değerlendirebileceğimiz 1500 ton ve üzeri mengene kuvvetine sahip plastik enjeksiyon makineleri imalatında kendimizi ilerletmeye çalışıyoruz. Şu anda 800 ton ve üzeri mengene kuvvetine sahip plastik enjeksiyon makinelerinde ülkemizin tek yerli üreticisiyiz. İlk olarak Kuveyt’deki Pepsi fabrikasına ihraç ettiğimiz 2700 tonluk mengene sıkma kuvvetine sahip makinemizin ardından 2020 yılı sonunda pandemiye rağmen 3200 ton mengene sıkma kuvvetine sahip makinemizin ihracatını Türkmenistan’a gerçekleştirerek bu alandaki üst sınırımızı bir miktar daha ilerlettik. Artık büyük makine imalatında pek çok pazarda takdir gören bir firma haline geldiğimizi söyleyebilirim.”

Piyasada farklılaşmanın yeni teknolojiler üretmek ve bu teknolojilere hakim olmaktan geçtiğine dikkat çeken Burç Angan, ağırlıklı olarak büyük makineler üzerinde durduklarını ancak tek odak noktalarının bu makineler olmadığını dile getiriyor: “Genel üretim felsefemiz Batı Avrupalı üreticilerin makinelerini ikame edebilecek, piyasada bu makinelere rakip olabilecek ve aynı zamanda çok daha erişilebilir fiyatlarla kullanıcılara sunabileceğimiz makineler üretmek. Bunun yanı sıra firmamıza özgü çözümler geliştiriyor olmamız da bizi pazarda rakiplerimizden ayrı bir noktaya yerleştiriyor. Şu anda iki-plakalı mengene sistemine sahip makineler konusunda sektörümüzdeki sayılı üretici arasında bulunmaktayız. Ülkemizde bu tip makineleri üretebilen tek üretici konumundayken ‘Dünya’da ise 300 ton mengene kuvvetinin altında bu sistem ile çalışan makineleri üreten tek üreticiyiz. Bu teknolojik gelişmeleri nispeten makul fiyatlarımızla harmanladığımızda pek çok ihracat pazarında olumlu bir reaksiyon alabiliyoruz. Şu anda kullanıcılar ucuz Uzak Doğu ve pahalı Avrupa makinelerine alternatif olacak, orta ve üst-orta segment makineler arıyorlar ve Türkiye’nin enjeksiyon makinesi bu noktayı çok iyi doldurabiliyor. Pek çok AB pazarında oldukça popüler hale gelebiliyoruz. Tabii ki mevcut pandemi koşulları ve seyahat sıkıntısı yeni iş geliştirme noktasında bizleri oldukça kısır bir durumun içerisinde bıraktı ancak gelecek için yükselen trendi muhafaza etme noktasında oldukça iyimseriz.”

3 yılda en az 10 milyon liralık yatırım hedefi
2021 yılı başından beri yaşanılan konteyner krizinin ithalatın yükselişini bir miktar frenlediğini ifaden eden Burç Angan, artan navlun maliyetleri ithal makinede yüzde 15-20 bandında bir fiyat artışı olarak piyasaya yansıyınca bu farkın ithal ile yerli makine arasındaki farkı oldukça kapattığını kaydediyor: “Bunun neticesinde artan bir iç talep görüyoruz ve buna paralel olarak yatırım planlarımız sürmekte. 2021 başı itibariyle 3.5 milyon liralık bir takım tezgah yatırımı yaptık. Bu önümüzdeki 3 yıl içerisinde planladığımız yatırımların ilk kısmı. Kısmet olursa 2021 için planımız yıl sonuna kadar yaklaşık 4-5 milyon liralık daha tezgah yatırımı yapmak ve 3 yıl içerisinde toplam en az 10 milyon liralık yatırımla imalat becerimizi arttırmak. Yatırım ve istihdam her zaman için artan talebin paralelinde geliyor. Navlun artışı neticesinde yaşadığımız talep artışı bizleri yeni yatırımları hızlandırma konusunda yüreklendirdi. Ancak bu geçici bir durum. Eğer çeşitli korumalar neticesinde yerli üretim makineler ucuz ithalattan korunur ise yaklaşık yüzde 15-20 bandında gelecek kalıcı bir İGV sistemi hayata geçerse; bizler gibi pek çok üreticinin yatırımlarına hız vereceğini ve hatta şu anda elektronik sektöründe gördüğümüz gibi pek çok Uzak Doğulu üreticinin hatırı sayılır yatırımlarla ülkemize geleceğine inanıyorum.”

Ar-Ge çalışmaları son sürat devam
Yatırım planlarının yanı sıra Ar-Ge çalışmalarının da son sürat devam ettiğini, hatta Pandemi sebebiyle fuarlardan uzak kaldıkları ve bir miktar içe kapandıkları bu dönemi Ar-Ge yapmak için bir fırsat olarak değerlendirdiklerini ve odaklarını bu noktaya kaydırdıklarını paylaşan Burç Angan, yakın zamanda elektronik kartların elektromanyetik ve ortam koşullarına karışı izolasyonunu sağlayan özel bir enjeksiyon makinesinin Ar-Ge projesini başarıyla tamamladıklarını anlatıyor: “Bu makine özellikle savunma ve havacılık sanayi için kritik önem arz etmekte. Projeyle ülkemizin bu alandaki hedefleri doğrultusunda ihtiyaç duyabileceği üretim çözümlerini sunmayı hedefliyoruz. Şu anda ise yine çeşitli devlet kurumları tarafından desteklenen kauçuk enjeksiyon makinesi imalatı projemiz devam ediyor. Kısmetse 2021 sonunda ilk işler prototipi sektöre sunacağız. Aynı zamanda kendi öz kaynaklarımızla devam eden hassas döküm sanayi için mum enjeksiyon makinesi, katı silikon enjeksiyon makinesi ve sıvı silikon (LSR) enjeksiyon makinesi projemiz sürmekte. Belirli bir zaman planlaması içerisinde bunların hepsini seri imalata geçirerek en başta bahsettiğim her yıla en az bir Ar-Ge anlayışımızı sürdürmeyi hedeflemekteyiz. Ar-Ge projelerimizi seçerken ülkemizin ihtiyaçlarını ve güncel trendleri göz önünde bulunduruyoruz. Yerli ve milli bir üretici olarak ilk önceliğimizin ülkemizin ihtiyaç duyduğu kalemleri millileştirmek olduğu görüşüyle bu yönde çalışmalarımızı sürdürerek pek çok alanda ülke sanayimize çözümler sunuyoruz."

Yorumlar (0)