Üretkeniz.biz, TOSYÖV, TBD, ASO işbirliğiyle girişimci rehberleri yetiştirildi; ‘kaviyer.biz’ platformu doğdu
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda Ankara Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle Üretkeniz.biz Kooperatifi, TOSYÖV, TBD ve ASO işbirliğiyle; ‘Deneyimden Üretime Kaviyer’ projesinin kapanış toplantısı proje çıktısı kaviyer.biz platformu lansmanı gerçekleştirildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda Ankara Kalkınma Ajansı’nın Sosyal Girişimcilik ve Sosyal Yenilikçilik Mali Destek Programı kapsamında, Üretkeniz.biz Kooperatifi, TOSYÖV (Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı), TBD (Türkiye Bilişim Derneği) ve ASO (Ankara Sanayi Odası) işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘Deneyimden Üretime Kaviyer’ projesinin kapanış toplantısı proje çıktısı kaviyer.biz platformu lansmanının yapılması amacıyla proje ortakları biraraya geldi.
Üretkeniz.biz Kooperatif Başkanı Melek Bar Elmas, şu bilgileri verdi: “Proje kapsamında, 35-70 yaş aralığında tam zamanlı çalışamayan 265 yetkin birey arasından seçilen 94 rehber adayı, iki hafta süresince KAVİYER Kav ve Kariyer Değiştirme Atölye’sine katıldı. 94 aday arasından seçilen 64 girişimci rehberi adayı, üç hafta süren ‘Girişimci Rehberliği Atölyesi’ne katılarak girişimci rehberi olarak yetiştirildi. Yetiştirilen girişimci rehberleri; kendi alanlarında ortalama 25 yıl deneyime sahip, yüzde 8’i doktora, yüzde 34’ü yüksek lisansa sahip.”
TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Ş. Nezih Kuleyin, konuşmasında şunları söyledi: “Bu proje bizim kuruluş amaçlarımıza ve stratejik yönetimimize çok uygun olan ve onları geliştirecek bir altyapının oluşmasına neden oldu. Bu proje KOBİ’ler açısından büyük bir öneme sahiptir. Çünkü KOBİ’lerin nitelikli rehber ya da mentörlere ihtiyacı vardır. Bu rehberlik meselesinde yaşamakta olduğumuz çok önemli soruna bu projeyle çözüm üretebileceğimizi düşünmekteyim. Hanibal’in dediğini uyarlarsak ‘Mentör, KOBİ’ye ya bir yol açmalı ya da bir yol bulmalıdır.’ Bu projede gördük ki standart bir mentör eğitimine ve deneyim sahibi montörlere ihtiyacımız var. Mentör kendi bilgi birikimini mentörlük bilgi birikimiyle uyumlu hale getirebilirse başarılı olmaktadır. Bu proje bunun hazırlanmasında kullanılabilir bir altyapı oluşturmuştur.”
TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe de şunları dile getirdi: “Bu işbirliklerini küçük finanslarla destekleyerek toplumda geniş bir etki alanı yaratma arzusu çok önemli. Hakikaten de bunu başarıyla yaptıklarını ifade edebiliriz. Bu projelerin sürdürülebilir olması için STK ayaklarının sağlam olması, bunlara belli fonlar yaratılması gerekiyor. Bu proje çok önemli bir proje; hem işbirliği açısından hem de deneyimlerin bireysel ve kurumsal olarak başka bir yere aktarılması yani bilginin aktarılması gerçekten bizim çıkış noktamız.”
ASO Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir’in değerlendirmesi şöyle: “Deneyimden Üretime Kaviyer projesi yalnızca proje kapsamında yer alan bireyler için değil bizlere örnek olması nedeniyle ülkemiz açısından önemlidir. Tam zamanlı çalışamayan ya da çalışmak istemeyen yetkin bireylerin, sahip oldukları mesleki bilgilerini girişimcilerin güçlenmesi için kullanmalarını sağlayarak, aynı zamanda da onların ekonomiye geri kazandırılmasını hedefleyen proje ‘insan kaynağının verimli kullanılması’nın en güzel örneklerinden bir tanesidir. Yetkin ve yetenekli insanlarımızın tamamının ekonomiye ister girişimci, ister mentör, ne pozisyonda olursa olsun bir şekilde kazandırılmasına yönelik tüm girişimler bizler açısından önemlidir.”
Programın kaviyer.biz Platformu tanıtımını, Hollanda’dan bağlanarak Hale Parlayan ve sonrasında Ebru Genç yaptı. Projenin gelişme öyküsü ve başarı hikayelerini İstanbul’dan bağlanarak Fatoş Somsa gerçekleştirdi.