Uluslararası Standardizasyon Zirvesi, İstanbul’da yapıldı
Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından 14 Ekim Dünya Standartlar Günü’nde, İstanbul’da, Uluslararası Standardizasyon Zirvesi düzenlendi.
Türk Standardları Enstitüsü tarafından 14 Ekim Dünya Standartlar Günü’nde, İstanbul’da “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Standartları ve Daha İyi Bir Dünya için Ortak Vizyonumuz” temasıyla Uluslararası Standardizasyon Zirvesi düzenlendi.
Zirve’ye Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin, Avrupa Elektroteknik Standardizasyon Teşkilatı (CENELEC) Başkanı Wolfgang Niedziella, Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı (ISO) Genel Sekreter Yardımcısı Silvio Dulinsky, Avrupa Standardizasyon Teşkilatı Başkanı (CEN) Stefano Calzolari, Uluslararası Belgelendirme Ağı (IQNET) Başkanı Alex Stoichitoiu, İslam Ülkeleri Standardizasyon ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) Genel Sekreteri İhsan Övüt ile ulusal ve uluslararası kuruluşlardan çok sayıda davetli katıldı.
Zirve’nin açılış konuşmasını yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, standartların üretici ve tüketici arasındaki güveni tesis ederek ülkelerin küresel ticarette güçlü şekilde var olabilmesini sağladığını belirterek, “Bu sebeple, ülkemizin standartlara sadece uyan değil, standartları bizzat belirleyen ya da belirlenmesine aktif katkı sunan taraf olması çok önemli. Bu açıdan bakınca, Türk Standardları Enstitüsü’nün ne kadar kritik bir görevi yerine getirdiğini de daha iyi idrak etmiş oluyoruz” dedi. TSE’nin geliştirdiği standartlarla sanayicilerin global pazarlara erişmesini sağladığını belirten Varank, şunları söyledi: “Bugün TSE, standardizasyon ve uygunluk değerlendirme alanlarında biriktirdiği tecrübeyle hem bölge ülkelerine hem de İslam dünyasına liderlik ediyor. Tabii bizim nihai amacımız, TSE’yi uluslararası camiada daha fazla tercih edilen öncü bir kuruluş haline getirmek.”
Avrupa Birliği’nin öncülük ettiği Yeşil Mutabakat’la birlikte ürünlerle ve bunların üretim süreçleriyle ilgili yeni standartların belirlendiğini hatırlatan Varank, “Bu dönüşüm, en büyük ihracat pazarımız olan Avrupa’ya satışlarımızı ciddi oranda etkileyecek. O nedenle sanayimizin bu süreçte TSE’nin rehberliğinde etkin bir rol alması büyük önem arz ediyor. Bu noktada TSE’nin yeşil OSB sertifikasyonu, çevre etiketi ve atık yönetimi, elektrikli araç ve şarj altyapıları başta olmak üzere tüm alanlarda kendine düşen görev ve sorumlulukları başarılı bir şekilde yerine getireceğine inanıyorum” diye konuştu.
TSE ile ‘Sürdürülebilir Veri Merkezi Belgelendirme Programı’nı başlattıklarını söyleyen Varank, veri merkezlerinde kapsamlı denetimler gerçekleştirdiklerini söyledi. Varank, “Denetimlerin sonucuna göre buralara Yeşil Veri Merkezi, Karbon Nötr Veri Merkezi, Sürdürülebilir Veri Merkezi gibi belgeler veriyoruz” dedi.
“TSE tarafından verilen belgeler Avrupa’da ve tüm Dünya’da tanınmaktadır”
TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin, TSE’nin belgelendirme hizmetlerinin ulusal ve uluslararası standartlara göre yürütüldüğüne ve TSE tarafından verilen belgelerin Avrupa’da ve tüm Dünya’da tanındığına dikkat çekti. Sanayicilerin ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda ülke genelinde 11 ilde, 17 farklı yerleşkede 23 deney ve 3 kalibrasyon laboratuvarıyla ulusal ve uluslararası akreditasyon çerçevesinde hizmet sunduklarını belirten Şahin, “Ankara’da 97 bin metrekarelik alanda inşası devam eden Kalite Kampüsü ile bu kapasitemiz daha da büyümüş olacak” dedi.
Son yıllarda önemi artan konulardan bir tanesinin de ‘sürdürülebilir finans’ olduğunu dile getiren Şahin, “Yatırım kararları alınırken mevzuatla ilgili risklere ek olarak, finansal olmayan unsurları da dikkate alan söz konusu finansman, çevresel ve sosyal konularda pek çok açıdan fayda sağlamaktadır. Bu alanda da Enstitü olarak, finans sektörünün ihtiyaç duyduğu uygunluk değerlendirme hizmetlerini sunmaya başladık” diye konuştu.
Kurumlar ödüllendirildi
Türkiye Çevre Ajansı, ‘Çevre ve Sürdürülebilirlik’ kategorisinde “Depozito Yönetim Sistemi” çalışmalarını standartlar ve kalite esasına dayalı olarak kurma, Türkiye İhracatçılar Meclisi, ‘Aktif Sektör, Meclis, STK’ kategorisindeki ‘Standardizasyon’ ve özelde de ‘Kadın Girişimci’ kriterlerinin belirlenmesi kapsamında, ülkemizde bir kriter yayımlanmasını tetikleyerek Ticaret Bakanlığı ile ilgili tüm paydaşların katkısı ile hazırlanacak kriterin çalışmasının başlatılması, Ticaret Bakanlığı, ‘Çevre ve Sürdürülebilirlik’ kategorisinde ‘Çevresel güvenlik ve sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalar’ kapsamında standardizasyon süreçlerine sunduğu katkılar ve standartlara uygunluğun sağlanması yönündeki çalışmalarından dolayı ödül almaya hak kazandılar.