Tunceli turizm yatırımları ile dikkat çekiyor
Tunceli ekonomik anlamda tarım ve hayvancılık sektörü ile öne çıksa da turizm sektörüne yapılan ve devam eden yatırımları ile dikkat çekiyor. Tunceli Valisi Mehmet Ali Özkan, bu yatırımlar ile özellikle 4 mevsim yerli ve yabancı turistleri bölgeye çekmeyi amaçladıklarının altını çiziyor.
Tunceli’de tarımdan hayvancılığa, turizmden eğitime kadar il ekonomisine ve istihdamına önemli katkılar sunacak projeler eş zamanlı olarak hayata geçiyor. Sulu tarımdan mera ıslah projesine kadar tarım ve hayvancılık sektörüne ivme kazandırmak amacıyla hazırlanan projelerin büyük öneme sahip olduğuna dikkat çeken Tunceli Valisi Mehmet Ali Özkan, “Tunceli’de toplam tarım arazisi 113.180 hektar, ekilen tarım arazisi 32.500 hektar, sulanan tarım arazisi ise 26.585 hektar. 2021 yılında tarım ve hayvancılık sektörüne toplamda 22.331.102 TL proje desteği verildi” diyor.
Eğitim yatırımları devam ediyor
Tunceli’de eğitim alanında birçok proje başarı ile sonlandırılırken birçok proje de hala devam ediyor. Vali Özkan, özellikle yapımı devam eden 50 yataklı Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli ile Tunceli ve ülke turizmine katkı sağlayacak eğitimli personel yetişmesine destek olmayı amaçladıklarının altını çiziyor. Özkan, Tunceli ve ilçelerinde eğitim alanında yapımı devam eden projeleri ise şöyle sıralıyor: “16 derslikli Namık Kemal Meslek Lisesi ve Teknik Anadolu Lisesi ve 4 adet atölye binası, Hüseyin Güntaş Konferans Salonu ve Kütüphanesi, 12 derslikli Merkez Atatürk Mahallesi Ortaokulu, Pertek-Pınarlar Köyü’nde 4, Nazımiye’de 11, Çemişgezek’te 11 daireli lojman yapımı, Ovacık’a öğretmenevine dönüştürülmesi planlanan 100 kişi kapasiteli öğrenci yurt pansiyonu.”
Munzur gözeleri korunuyor
Vali Özkan, 2020 Haziran ayında başlayan ve 2021 Temmuz ayında tamamlanan Munzur gözeleri koruma öncelikli rekreasyonel peyzaj projesinin de Tunceli’nin doğal güzellikleri açısından önemli bir yeri olduğunu aktardı: “Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelen Munzur gözelerinin peyzaj çalışmaları için 8 milyon lira harcandı. Bunun yüzde 75’i Fırat Kalkınma Ajansı tarafından yüzde 25’i de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından karşılandı.”
Vali Özkan, tarım ve hayvancılık dışında Tunceli’nin ekonomik olarak kalkınmasında önemli bir rol oynayacak ve istihdama önemli bir ivme kazandıracak turizm sektörüne de büyük önem verdiklerini ifade ediyor. Özkan, “Ovacık’ta bulunan kayak tesisinin kış ayları dışında da 4 mevsim yerli ve yabancı turistleri bölgeye çekmesi amacıyla dağ kızağı kurulum istasyonu çalışmasını başlattık. 1.800 metre uzunluğunda ve 10 adetten oluşan dağ kızağına ek olarak bir de 1.200 metre uzunluğunda tam elektrikli bir sistem olan tırmanma hattı da inşa edilecek. Böylece turistler yaz-kış Tunceli’nin doğal güzelliklerini keşfedebilecekler” açıklamasını yapıyor.
Eğitim, turizm, tarım ve hayvancılık yatırımlarının yanında Tunceli’nin gençlik ve spor alanında önemli çalışmaları olduğunu kaydeden Vali Özkan, içinde plaj voleybol alanının da yer alacağı Pertek Su Sporları Merkezi’nin yapımına devam edildiğini açıklıyor. Vali Özkan, gençlik spor alanında çalışmaların sadece bu merkezle sınırlı olmadığını sözlerine ekliyor. Gençlik ve spor alanında devam eden projeler ise şöyle: “Şehit Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk su sporları merkezi duş odaları ve kış bahçesi yapımı, Ovacık, Hozat kapalı spor salonu çevre düzenlemesi, Çemişgezek köy okulu halı saha ve aydınlatması, Munzur Üniversitesi spor sahaları bakım, onarım, çevre düzenlemesi, Ovacık gençlik merkezi bakım, onarım ve halı saha yapımı ve 24 kişilik sporcu konaklama merkezi