banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Sürdürülebilir, güvenilir, ulaşılabilir,  Dünya genelinde EDI hizmetinin adresi: MAP

EDI sektörünün oluşması için yaklaşık 25 yıldır çalışan, yüzde 100 Türk sermayeli MAP, 5 kıtada, 18 ülkede aktif bağlantı noktaları, sektörlere özel çözümleriyle yaklaşık 1500 orta ve büyük ölçekli şirkete hizmet sunuyor.

HABER 01.11.2020, 00:01 28.11.2020, 19:19
21560
Sürdürülebilir, güvenilir, ulaşılabilir,  Dünya genelinde EDI hizmetinin adresi: MAP
banner625

MAP Genel Müdürü Hakan Tuncel,  “Amacımız 3 yıl içinde, mutfağı ve altyapıyı Türkiye’de tutmak şartı ile Avrupa genelinde yaygın bir hizmet ağı oluşturmaktır” diyor. Map E-Ticaret ve Veri Hizmetleri A.Ş. (MAP) Genel Müdürü Hakan Tuncel, Türkiye’de ‘Elektronik Veri Değişimi (EDI)’ sektörünün oluşması için yaklaşık 25 yıldır çalıştıklarını, bugün yaklaşık 1500 kadar orta ve büyük ölçekli şirkete hizmet verdiklerini; perakende, otomotiv, lojistik, tekstil ve üretim sektörleri başta olmak üzere birçok sektöre özel çözümleri bulunduğunu söylüyor.

MAP’ın 5 kıtada 18 ülkede aktif bağlantı noktası var
Hakan Tuncel, “MAP olarak 5 kıtada, 18 ülkede aktif bağlantı noktamız bulunmakta. Ayrıca Romanya’da yerel bir iş ortağı ile de 250 tedarikçiye kendi dillerinde destek vermekteyiz.
Biz, her ülkede, her sektörün hem global hem de yerel ihtiyaçları olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden de ürün ve servislerimizi 25 yıllık tecrübelerimizle yeni teknolojilere adapte etmek için özel çözümler geliştiriyoruz. Ediport perakende tedarikçileri için, Otoedi otomotiv tedarikçileri (hem birinci seviye hem de ikinci seviye) için, SalesEdi satış ağları yönetimi için ve Edijet de Pazaryeri Entegrasyonu için özel olarak geliştirdiğimiz bulut çözümleridir. Klasik EDI olarak adlandırdığımız servis ise her bir müşterimiz için terzi usulü hazırladığımız tam otomatik B2B entegrasyon hizmetimizi anlatır” diyor.

MAP; Boğaziçi Üniversitesi Teknopark içinde Ar-Ge merkezine sahip: Hakan Tuncel, MAP’in kuruluşundan bugüne geliş öyküsünü de paylaşıyor: “MAP, 1997’de, TRADANET adıyla ve yüzde 50 General Electric ortaklığı ile kuruldu. 2004’te GE hisselerini de devir almamızın ardından yüzde 100 Türk sermayesi ile MAP adını alarak, servislerimize kesintisiz devam ettik. 2015 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi Teknopark içinde bir Ar-Ge Merkezi kurduk ve EDI konusundaki uzmanlığımız, sektörel tecrübelerimiz ile akademik birikimi birleştirerek tamamen yerli üretim çözümler geliştirmeye başladık. Bu çabanın ilk çıktısı da ürettiğimiz çözümlerle şu an Romanya’da da önemli bir EDI servis sağlayıcı olarak çözümlerimizi ihraç etmekte ve yaklaşık 250 perakende tedarikçisine hizmet vermekteyiz.”

Amaç: 3 yıl içinde Avrupa’da yaygın hizmet ağı oluşturmak
Hakan Tuncel, gelecek hedeflerine de değiniyor: “Tüm ürün yelpazemizi geliştirmeye ve güncellemeye devam edeceğiz. Günümüzde yenilenmeyen her çözüm aslında sonlanmış demektir. Dolayısı ile Ar-Ge yatırımlarımızı artırarak devam ettireceğiz. Orta ve uzun vadede ise öncelikle Avrupa’da büyümeye devam etmek istiyoruz. Bazı ülkelerde bizimle benzer şirketlerle işbirliği ya da satın alma alternatiflerini değerlendirmekteyiz. Amacımız 3 yıl içinde, mutfağı ve altyapıyı Türkiye’de tutmak şartı ile Avrupa genelinde yaygın bir hizmet ağı oluşturmaktır.”




MAP’ın farkı

“MAP çok niş bir uzmanlığı olan ve bu uzmanlıkla gurur duyan bir teknoloji şirketidir. Dolayısı ile sadece kendi alanındaki dikey ve yatay çözümlere odaklanır. Bu ileride de böyle olacak. Dolayısı ile her türlü yazılım işi ile ilgilenmiyoruz. Kendi işimizde iyiyiz ve sadece daha iyi olmak için çalışıyoruz” diyen Hakan Tuncel, MAP’in rakiplerinden farkını ise şu sözlerle özetliyor: “Her şeyden önce altını çizmemiz gereken ilk husus, tümüyle Türkiye’de geliştirilen ve barındırılan Tier-3 seviyesinde, İstanbul ve İzmir’de olmak üzere yüksek erişilebilir özel bir bulut altyapısına sahibiz. Dolayısı ile hiçbir müşterimizin verisini yurtdışına aktarmamız gerekmemektedir. Bu KVKK başta olmak üzere birçok mevzuat ile uyumludur. Elektronik Veri Değişimi ya da B2B entegrasyon sadece bilişim ya da yazılım altyapısı ile sürdürülebilir bir hizmet değildir. Buzdağına benzer. Suyun üstünde görünen kısmı güzel ve kolay görünür ama asıl yük, suyun altında kalan kısımdadır. Suyun üstünde bir yerden aldığınız bilgiyi başka bir yere taşıyorsunuz ve belki yolda değiştiriyor ya da düzeltiyorsunuz gibi görünür. Suyun altında ise her şeyden önce yüksek güvenlik, çok ama çok yüksek performans, çok iyi tasarlanmış, akıllı bir servis yönetimi, sektörel ve uluslararası standartlar ile uyumluluk ve tabii ki müşteri yönetimi gelir. İşte bizim farkımız aslında suyun altındadır.
Güvenlik, bizim için kurulduğumuzdan beri hep çok önemli oldu. 2013 yılından beridir de ISO 27001 belgesi ile bu güvenliği belgelemiş durumdayız. MAP bünyesinde, bir partnerinden aldığı bir belgeyi işleyip, dönüştürüp, alıcısına ileten tüm yazılım ve servisler ayrı ayrı şifreli sistemler kullanır ve en yüksek güvenlikli sertifikalarla şifrelenirler. Öyle ki bu işlemler esnasında MAP çalışanları dahi belgelerin içeriklerini göremez.
EDI ya da B2B entegrasyonda altın kural şudur:
Bir dokümanı, İLK SEFERİNDE, HER SEFERİNDE, EN HIZLI ŞEKİLDE, DOĞRU ADRESE, DOĞRU FORMATTA, DENETLENEBİLİR ve TEKRARLANABİLİR şekilde iletmektir. MAP bu kriterlerin her birinde iddialı olan belki de tek firmadır. Şu sıralar ayda 3 milyon doküman işlemekte ve sunucu kapasitemizin yüzde 10’unu kullanmaktayız.
Servis Yönetimi: Siz işinizi ne kadar iyi yaparsanız yapın sorun çıkacaktır. Veri kaynağından bozuk ya da eksik gelebilir, gecikebilir. Alıcı ve verici sistemlerinde kesinti olabilir. MAP olarak biz doküman bazında yüzde 99.98 başarı ile çalışmaktayız. Ama asıl başarı yüzde 0.02’lik hatalı dosyaların (Günde 30 civarındadır) her birinin hata kaynağına hızlı bir şekilde ulaşmak, hatanın giderilmesini sağlamak ve her birinin başarı ile tamamlanmasını sağlamak zorundayız. Çünkü kabul edilebilir tek başarı yüzde 100 olandır.
MAP olarak hem Türkiye’deki hem de dünyadaki tüm sektör kuruluşları ile bağlantıdayız. Dünya çapında tüm standartları yakından takip ediyor ve her versiyonu için hazırlık yapıyor ve iş ortaklarımızı da bu gelişmelerden faydalandırıyoruz.
Drummond sertifikalı AS2, Odette onaylı OFTP ve OFTP2, ISO ve ITU uyumlu X400 ve ISDN-BRI protokollerinin hepsini sunabilen tek yerli kuruluşuz.”

İşletmeler EDI ile ilgili nelere dikkat etmeli?
Hakan Tuncel, EDI ile ilgili işletmelerin dikkat etmesi gereken noktaları dile getiriyor: “EDI Servis Sağlayıcısı olmak sadece teknik bir iş değildir. Bir çalışma şekli ve hayat tarzıdır. Sürdürülebilir, güvenilir ve ulaşılabilir olmalıdır. Firmanızı tüm dünyaya karşı temsil edecek kadar bilgili ve tecrübeli olmalıdır. MAP olarak biz bir ticari ortağımız ile entegre olduktan sonra onların dünya genelinde her türlü entegrasyon ve EDI ihtiyaçlarını karşılayabilecek birikim ve teknolojiye sahibiz. İşletmelerin özellikle küreselleşme için uyumluluk beklentisi olmalıdır. İşletmenin yerel ihtiyaçları kadar, ABD’den Uzak Doğu’ya, Avrupa’dan Afrika’ya tüm ülkelerdeki ‘yerel’lerle uyumlu olması önemlidir.
Diğer önemli kriter ise iyi bir danışmanlık ve destek hizmetidir. Bunlar maalesef işletmelerin satın alma esnasında çoğunlukla atladıkları hususlar oluyor. Daha ileride fark ettiklerinde ya da ihtiyaç duyduklarında ise yeni bir servis sağlayıcı ile yeniden entegrasyon çalışması yapmak zorunda kalıyorlar.
Diğer yandan, ‘MAP olarak neden tercih edilmeliyiz?’ diye sorduğum da ise aklıma aslında yukarıdaki çok önemli teknik kriterlerden ziyade, işimize atfettiğimiz önem geliyor. MAP olarak biz işimizi seviyoruz. Bu da bizimle çalışmayı sadece daha kolay yapmıyor daha da keyifli yapıyor diye düşünüyorum.”

MAP hakkında daha fazla bilgi için www.map.com.tr adresine başvurabilirsiniz.
 

Yorumlar (0)