banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır: Alın teri ve akıl teriyle Kocaeli sanayide öncü şehir

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Ağustos Ayı Meclis Toplantısı’na katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yeni teknoloji ve üretim vizyonunu anlatarak, sanayide yüksek teknolojiye geçişi hızlandıracaklarını, yeşil ve dijital dönüşümü önceliklendireceklerini, yatırımcının, girişimcinin yanında olacaklarını vurguladı: “Otomotiv sektöründe Kocaeli öncü şehrimiz. Geçen yıl Türkiye’nin gerçekleştirdiği 30 milyar dolara yakın otomotiv ihracatının yüzde 25’ini tek başına Kocaeli gerçekleştirdi. 7.5 milyar dolarlık bir ihracata, 43 bin çalışanın alın teriyle, akıl teriyle Kocaeli otomotiv sanayi imza atmış oldu.” 

HABER 01.09.2023, 00:00 21.09.2023, 10:10
22126
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır: Alın teri ve akıl teriyle Kocaeli sanayide öncü şehir
banner625

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Ağustos Ayı Meclis Toplantısı’na katılarak, sanayide yüksek teknolojiye geçişi hızlandıracaklarını, yeşil ve dijital dönüşümü önceliklendireceklerini vurguladı ve “Yatırımcımızın, girişimcimizin yanında olacağız” dedi.
Toplantıya Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr. Tahir Büyükakın, AK Parti Kocaeli Milletvekilleri; Sadettin Hülagü, Cemil Yaman, Veysal Tipioğlu, KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Fatih Turan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü Dr. Mehmet Yurdal Şahin, AK Parti İl Başkanı Şahin Talus, KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Alikahya OSB Yönetim Kurulu Başkanı ve KobiEfor Sahibi-Editör Yalçın Sönmez, Kocaeli Alikahya OSB Yönetim Kurulu Üyesi S. Hamit Velioğlu, Gebze Güzeller OSB Yönetim Kurulu Başkanı Adem Ceylan, GOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ercüment Sarıtaş, İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tokkan, Kandıra Gıda İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Başol, Arslanbey OSB Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Ertuğ, Makine İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Silahtaroğlu, Kocaeli Alikahya OSB Bölge Müdürü Nevzat Göçer, KSO Meclis Başkanı H. Tahsin Tuğrul, KSO Genel Sekreteri Memet Barış Turabi, Yıldızlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Yıldız, KSO Yönetimi ve KSO Üyeleri katıldı.

Ar-Ge, tasarım ve inovasyon
Bakan Mehmet Fatih Kacır, Kocaeli’nin çok kıymetli bir sanayi şehri olduğunu vurgulayarak, “20 yıl öncesinde Organize Sanayi Bölgeleri’mizin (OSB’ler) sayısı 8 iken bugün 14’e yükseltmiş durumdayız. OSB’lerdeki (Organize Sanayi Bölgeleri) istihdam Kocaeli’de 9 bin 150’lerden 142 bin 343’e son 20 yılda yükseldi. Yani yaklaşık 16 misline çıktı. Yine üretimdeki parsel sayısı 81’den 1322’ye bu dönemde yükseldi. OSB’lere ilave olarak 2 endüstri bölgesini de son 20 yılda Kocaeli’ye kazandırdık. Aynı zamanda 132 Ar-Ge ve 17 Tasarım Merkezimiz ile 5 teknoparkımızda 938 firmamız Kocaeli’de Ar-Ge, tasarım ve inovasyon odaklı faaliyetlerini sürdürüyor. Toplam Ar-Ge personel sayımız 15 binin üzerinde, tasarım personeli sayımızda 400’e yakın” diye konuştu.
Kocaeli otomotiv sektörünün ihracatında öncü: Bütün bu istatistiklerin aslında son 20 yılda Kocaeli sanayisinin ne düzeye geldiğini ifade ettiğini belirten Bakan Kacır, “Sektörel baktığımızda, özellikle otomotiv sektöründe Kocaeli öncü şehrimiz. Geçen yıl Türkiye’nin gerçekleştirdiği 30 milyar dolara yakın otomotiv ihracatının %25’ini tek başına Kocaeli gerçekleştirdi. 7.5 milyar dolarlık bir ihracata, 43 bin çalışanın alın teriyle, akıl teriyle Kocaeli otomotiv sanayi imza atmış oldu” dedi.
Kimya sektörü ihracatı 5 milyar doların üzerinde: Bakan Kacır, kimya sektöründe Kocaeli’nin ihracat düzeyinin toplam sektörün %20’sinin ve 5 milyar doların üzerinde olduğunu, geçen yıl kent kimya sektörünün 53 bin personeliyle ihracat yaptığını kaydetti.

Yüksek katmadeğer
Metal sanayisinde ise 32 bin personelin alın ve akıl teriyle 5 milyar doların üzerinde ihracat yaptığını aktaran Bakan Kacır, şunları ifade etti: “Bütün bu istatistikler, rakamlar, önümüzdeki dönemde de sanayi politikalarımızda Kocaeli’nin oynayacağı öncü role işaret ediyor. Bizler hem Kocaeli’de dikkatli planlamalar yaparak, ihtiyaç duyulan ilave sanayi alanlarını oluşturmak, hem bu bölgedeki sanayinin biraz daha bölge dışına makul planla taşınmasını, transferini sağlamak ama esasen bölge sanayinin yüksek katmadeğer atılımını hızlandırmak için çabalarımızı gerçekleştireceğiz. Türkiye’nin Togg benzeri pek çok kilit teknoloji yatırımına ihtiyacı var. Bu yatırımlara Kocaeli’nin öncülük edeceğini öngörüyoruz.”
Nitelikli işgücü: Bakan Kacır, toplantıda nitelikli işgücü konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını, sanayicilere yönelik destekleri ele aldıklarını söyledi. Gelecek dönemde özellikle mesleki eğitim alanında Milli Eğitim Bakanlığı, sanayiciler ve Bakanlık arasında kurmayı hedefledikleri işbirliği platformlarını da konuştuklarını anlatan Kacır, ulusal düzeyde yürütecekleri sektörel politikaların Kocaeli’deki yansımalarını da birlikte planlama konusunda görüş alışverişi içinde olduklarını bildirdi ve yeni nesil teknoloji ve üretim vizyonunu anlattı.

Yatırım iştahı
“En büyük memnuniyetim, sanayicilerimizdeki yatırım iştahının artarak devam etmesidir, istihdam artış hızının yükselerek devam etmesidir” diyen Bakan Kacır, son dönemde, özellikle Kovid-19 salgını sonrasında yakalanan fırsat penceresini sanayicilerin en iyi şekilde değerlendirdiğini ifade etti. Bakan Kacır, 245 milyar doları aşan imalat sanayi ihracatının artırılması için gayret gösterme noktasında ortak iradeyi paylaştıklarını da ifade etti.

“Kocaeli’de yeni sanayi parsellerine ihtiyaç var”
Toplantıda, Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, KSO Meclis gündemine ilişkin yapılan çalışmalar ve faaliyetler hakkında açıklamalarda bulundu, ilin iç ve dış ticaret hacmi, sanayi açısından konumu ve özellikleri, vergi durumu ve limanlarıyla ilgili bilgiler verdi, sorun ve talepleri iletti. Bir üretim üssü olan Kocaeli’de dar bir alanda üretim faaliyetinde bulunduklarını belirten Zeytinoğlu, 35 liman ve iskeleye sahip ilin yüzölçümünün sadece %1.9’luk kısmının sanayi alanı olduğunu, sanayi alanı büyüklüğü açısından ilk 15 il arasında 13. sırada, sanayi alan oranı açısından ilk 15 il arasında ise Düzce’den sonra 2. sırada, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) alanlarının toplamı bakımından ise Ankara, Tekirdağ, Bursa, Konya, Gaziantep ve İzmir’den sonra 7. sırada yer aldıklarını belirtti: “Türkiye imalat sanayine %13 katkı sağlayan ilimiz diğer illere göre çok daha ufak bir alanda üretim yapmaya çalışıyor. Bu sebeple ilimizde yeni sanayi parsellerine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Özellikle ilimizde Islah OSB olabilecek 5-6 bölge var. Islah OSB’lerin oluşturulması için gerekli mevzuat düzenlemelerinin yapılması ve ilimizde bu bölgeler başta olmak üzere yeni sanayi alanlarının oluşturulması için desteklerinizi talep ediyoruz.”
En az 3-4 demiryolu aksı oluşturulması talebi: Kocaeli’de katmadeğeri düşük olan sanayinin doğal olarak Anadolu’ya taşınması nedeniyle bu işletmelerin İstanbul ve Avrupa’ya hızlı demiryolu yük taşımacılığıyla bağlanmasının önemini vurgulayan Zeytinoğlu, bunun için en az 3-4 adet demiryolu aksının oluşturulması gerektiğini, artan ihracatın tırlarla Avrupa’ya ulaştırılmasının sürdürülebilir olmadığını, AB aday ülke statüsüyle AB fonlarından yararlanarak hızlı demiryolu taşımacılığı yatırımları yapmamız gerektiğini söyledi.
İhracat desteği: Zeytinoğlu, “İhracat bedellerinin TL’ye dönülmesinde halen Merkez Bankası kuru esas alınıyor. Burada firmalarımızın serbest piyasaya göre 1.5 TL civarında bir zararı oluşuyor. Örneğin; Çin makine ihracatçılarının dünyayla rekabetini korumak için ihracat bedellerini %20 oranında yüksek kurdan bozuyor. Şu an ülkemizde %2 oranında bir destek uygulanıyor. Çin’de uygulanana benzer bir desteğin ülkemizde de teşvik edilen sektörlerde ihracatçılarımıza yapılmasını talep ediyoruz. Bu destek sektörel olarak farklı olmak üzere %10-20 oranında olabilir. (Döviz kamu bankaları üzerinden mevduat olarak alınıp bunun karşılığında TL kredi verilirse hiçbir damping kuralına da takılınmaz)” diye konuştu.
Eleman bulunamama sorunu: TOBB olarak Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle 81 ilde 81 meslek lisesi projesini hayata geçirdiklerini aktaran Zeytinoğlu, eleman bulunamama sorunu konusunda daha somut adımlar atılması, mesleki eğitime ayrılan kaynağın arttırılması, istihdamda mesleki eğitim alan çalışanlara verilen desteklerin arttırılması, sosyal yardımların tekrar gözden geçirilmesini talep ettiklerini kaydetti.
Vize serbestliği: Türkiye vize serbestliği sürecinde kalan 6 kriterin tamamlanamadığını, süreç içinde AB’nin vize uygulamalarının daha da sertleştiğini belirten Zeytinoğlu, 2022’de tüm Schengen alanında red oranı ortalaması %17.9 iken 2023’te bu oranın %50’lere ulaştığını, normalde vize başvuru ücreti 80 Euro olmasına rağmen ‘VIP müracaat’ sistemi üzerinden vize başvuruları için 300 Euro’dan başlayan ve çok daha yüksek seviyelere çıkan rakamlar talep edildiğini, bunun da ciddi maliyet artışına yol açtığını paylaştı: “Sayın Cumhurbaşkanımızın AB üyeliğini hedef olarak koyduğu bu dönemde Türkiye Vize serbestliği sürecindeki 6 kriterin de bir an önce tamamlanması için somut adımların atılması ve vize sorununun bir an önce çözülmesini talep ediyoruz.”
Ticaret Sicilleri: Türkiye’de 12 adet Sanayi Odası bulunduğunu anımsatan Zeytinoğlu, sicil kayıtlarının Ticaret Odalarında bulunmalarından dolayı firmaların Ticaret Odalarına da zorunluymuş gibi kayıt yapıldığını, bunun neticesinde Sanayi Odaları’nın hem munzam aidat hem de yıllık aidat geliri yönünden büyük kayba uğradığını, bu sebeple 12 Sanayi Odası bünyesinde de Ticaret Sicillerinin oluşturulmasını talep etti.
TOBB çatısı altında kurulan ‘TOBB Karbon Platformu’nun kullanıma açıldığını da duyuran Zeytinoğlu, işletmelere ilk 3 ay ücretsiz olan bu platformdan yararlanmalarını önerdi.
Kadın istihdamı:  Kocaeli Kadın Girişimciler Başkanı Nurcan Babalık ise sanayi sektöründe kadın istihdamı ve kadının yeri konularındaki çalışmalarını anlattı ve projeye destek istedi.

Yorumlar (0)