Rekor altın toplandı
Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, “23 Kasım’a kadar olan dönemde Darphane Çeyrek Altın Hesabı kapsamında yaklaşık 237 kilogram, Banka Altın Değerlendirme Sistemi kapsamında yaklaşık 6 ton 586 kilogram ve rafineriler aracılığıyla yaklaşık 6 ton 660 kilogram olmak üzere toplam 13 ton 513 kilogram altın toplanmıştır. Bu bir rekordur” dedi.
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün 555. yılı dolayısıyla Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte, Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, Darphane’nin, Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında makroekonomik ve finansal istikrarı güçlendirmek üzere devreye aldıkları politikaların uygulanmasında da önemli rol oynadığını belirtti. Darphane Kazandıran Çeyrek Hesap Sistemi’ne değinen Bakan Nebati, “Sistemin başladığı 1 Mart’tan itibaren vatandaşlarımızın sisteme olan güven ve ilgileri artarak devam ediyor. 23 Kasım’a kadar olan dönemde Darphane Çeyrek Altın Hesabı kapsamında yaklaşık 237 kilogram, Banka Altın Değerlendirme Sistemi kapsamında yaklaşık 6 ton 586 kilogram ve rafineriler aracılığıyla yaklaşık 6 ton 660 kilogram olmak üzere toplam 13 ton 513 kilogram altın toplanmıştır. Bu bir rekordur” açıklamasını yaptı.
Darphane Altın Sertifikası’nı Borsa İstanbul nezdinde ihracını gerçekleştirerek işleme açtıklarını belirten Bakan Nebati, bu ihraçla 5 ton altın karşılığı olmak üzere 500 milyon adet sertifikanın yatırımcılara sunulduğunu, Darphane’nin yakın zamanda ‘Dijital Altın Projesi’ ile altın tasarruf sistemine ve altının ekonomideki işlevine önemli katkı sağlayacağını kaydetti.
ABD’de iflas süreci başlayan kripto para borsası FTX kapsamında açıklamalarda bulunan Bakan Nebati, ilişkili olduğu gerçek ve tüzel kişiler nezdinde MASAK’ın gerekli tedbirleri alıp inceleme başlattığını söyledi. Bakan Nebati, “Böylesine büyük bir oluşumun çok hızlı bir şekilde iflas ve kriz sürecine girebildiğini hatırlatmak ve mevcut haliyle kripto para piyasasının azami ihtiyatla yaklaşılması gereken bir alan olduğunun altını çizmek isterim” dedi. Türkiye’nin yerli ve milli kartı TROY ödeme sistemine değinen Bakan Nebati, tüm kart kullanıcılarına ve bankalara bu sistemi kullanmaları çağrısında bulunarak, halihazırda Türkiye’de toplam 29 ödeme kuruluşu ve 45 elektronik para kuruluşunun aktif faaliyet gösterdiğini aktardı.
“KOBİ kredileri, tarihsel ortalamasının 3 katından daha fazla büyüdü”
Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Uyguladığımız politikalar sonucunda sağlanan güçlü kredi büyümesinde, ticari kredilerin ağırlığı yüksektir. Bankacılık sektörünün kredi hacmi Ekim sonu itibarıyla yıllık yüzde 68.2 artarken, aynı dönemde ticari kredi büyümesiyse yüzde 74.9 seviyesinde gerçekleşmiştir” dedi.
Bakan Nebati, “Ekonomimizin bel kemiği olan ve milyonlarca insanımıza istihdam sağlamaya devam eden KOBİ’lerimizin de kredilere kolay erişimini önemsiyor ve önceliklendiriyoruz. Bu yaklaşımımızın bir sonucu olarak KOBİ kredileri, tarihsel ortalamasının 3 katından daha fazla büyümüştür” bilgisini paylaştı