banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün: “Şehrin geleceğine odaklandık”

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, ilk aşamada şehrin müzminleşmiş sorunlarına yoğunlaştıklarını belirterek,

HABER 01.07.2021, 00:00 28.07.2021, 10:16
23008
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün: “Şehrin geleceğine odaklandık”
banner625

“Şehrin geleceğine odaklandık. İhmal edilmiş altyapı yatırımlarını hayata geçirdik. Bunları hayata geçirirken, şehrimizin önceliklerini ve menfaatlerini daima ön planda tuttuk. Durmayacağız, çalışacağız ve şehrimizi kalkındırmaya devam edeceğiz” dedi.

Tarımsal zenginliği, gelişmiş sanayi altyapısıyla Ege Bölgesi’nin lokomotif şehirlerinden biri olan Manisa, potansiyelini refaha dönüştürecek projelere odaklanıyor. Manisa’nın geleceğe güvenle bakan önü açık bir şehir olduğunu söyleyen Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Her konuşmamda vurguladığım bir şey var. Bizler şehrimizi yönetenler olarak Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere işaret ettiği çağdaş uygarlıklar seviyesine ulaşmak için bulunduğumuz şehre hizmet ediyoruz. Hem Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) olarak hem de devletimizin proje ve hizmetleriyle şehrimiz değişmeye devam edecek. Sözün özü; durmayacağız, çalışacağız ve şehrimizi kalkındırmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Şehrin geleceğine yatırım yaptı, altyapıya öncelik verdi
Manisa’nın tarım ve sanayide önemli bir potansiyeli bulunduğunu aktaran Ergün, göreve geldikten sonra şehrin altyapı, çevre, ulaşım, otopark, yaşam alanları gibi eksikliklerinin giderilmesi noktasında projelere büyük önem verdiklerini söyledi. “Kangren haline gelmiş sorunlara gözümüzü kırpmadan neşter vurduk” diyen Ergün, yürüttükleri çalışmaları ise şöyle anlattı: “Bunları hayata geçirirken, şehrimizin önceliklerini ve menfaatlerini daima ön planda tuttuk. MASKİ Genel Müdürlüğümüz kanalıyla hayata geçirdiğimiz atık su arıtma tesisleri ile Büyükşehir Belediyemiz ‘En çok altyapı yapan belediye’; MASKİ Genel Müdürlüğümüz de ‘En fazla atık su arıtma tesisi yapan kurum’ ödüllerine sahip.

Ayrıca, 2019 yılında 5’inci Su ve Çevre Ödülleri’nde ‘En çok yatırım yapan Büyükşehir Belediyesi’ ödülünü aldık. Bunların yanı sıra Manisa’mızda Alparslan Türkeş Köprülü Kavşağı, Devlet Bahçeli Köprülü Kavşağı, Salihli Bülent Ecevit Köprülü Kavşağı, Turgutlu Alparslan Türkeş Köprülü Kavşağı, Alaşehir Süleyman Demirel Köprülü Kavşağı gibi dev kavşak projeleriyle şehrimize adeta çağ atlattık. Manisa’nın 40 yıllık vahşi depolama yani çöp sorununa Türkiye’nin kamu kaynağıyla yapılan en büyük yatırımı olma özelliği taşıyan Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisi ile son verdik.”

Ulaşımda eksik yok
Manisa merkezinde başta olmak üzere ihtiyaç duyulan ilçelere otobüs terminalleri yapıldığını aktaran Başkan Ergün, ulaşımda yüzde 100 çevreci elektrikli otobüsleri filolarına dahil ettiklerini söyledi: “Otopark projelerimizle trafik sıkışıklığını önlemeyi amaçlarken Türkiye’nin en büyük kapasiteli tam otomasyonlu otoparkını da Manisa’mıza kazandırmış olmanın gururunu yaşadık. Yol yapım çalışmaları, asfaltlama ve beton yol uygulamalarımızla ulaşım ağımıza konforlu yollar kazandırırken; prestij cadde düzenlemeleri, yeni sosyal ve sportif alanlar, peyzaj ve yeşil alan düzenlemeleriyle gece-gündüz yaşayan bir Manisa oluşturduk. Bu çalışmalarımızı ilimiz genelinde durmaksızın sürdürüyoruz.” Cengiz Ergün, bölgenin turizm yatırımlarının önemli olduğunu vurgulayarak, şu bilgiyi paylaştı: “Kula ilçemizde Avrupa’nın tek jeoparkı olan Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı’nın turizm açısından değerini arttıracak önemli projeler geliştirdik.”

30 yıllık sorun olan imar planları revize ediliyor
Başkan Ergün, Manisa’nın 30 yıldır yapılmamış imar planlarını bu dönem içerisinde yapmayı hedeflediklerini belirterek, “İmar sorununa son vereceğimiz çalışmaları Nisan ayında Büyükşehir Belediye Meclisimize getirdik” dedi. Komisyonların yoğun bir çalışma içerisinde olduğunu kaydeden Ergün, “Manisa’mızın büyükşehir olmasıyla birlikte alanımızın da genişlemesiyle hem Yunusemre hem de Şehzadeler Belediyemizle sık sık toplantılar gerçekleştirdik. Gerek belediye başkanları düzeyinde gerekse de teknik ekiplerimiz olmak üzere hepimiz elimizi taşın altına koyduk. Manisa’da 1989 yılından bu yana yapılamayan ve şehrimizi adeta kilitlenme noktasına getiren imar plan çalışmalarında attığımız kararlı adımların inşallah meyvelerini toplama aşamasına geldik” diye konuştu. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Yunusemre ve Şehzadeler İlçeleri’ne bağlı 15 mahalleyi kapsayan 1/5000 ölçekli ilave ve revizyon nazım imar planları ile ilçe belediyelerinin 1/1000 ölçekli ilave ve revizyon uygulama imar planlarının çalışmalarını büyük bir titizlikle yürüttüklerini ifade eden Ergün, “Bu planları hayata geçirdiğimizde, Manisa’mızın ciddi anlamda önünü açmış olacağız” görüşünü aktardı.


Kırsal kalkınmada tarım projeleri öncelikli
Tarımsal kalkınma projeleri Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin önem verdiği çalışmalar arasında yer alıyor. Kırsal kalkınmanın sağlanması için üreticilere yönelik çalışmalar, 2020 yılında da aralıksız sürdü. Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından sadece geçen yıl 10 adet yeni hayvan içme suyu göleti yapılırken, 100 gölette de temizlik ve genişletme çalışması gerçekleştirildi. Başkan Cengiz Ergün, seçim sözleri arasında yer alan kooperatifçiliğin geliştirilmesi konusunda önemli adımlar attıklarını anlattı: “Kırsal Hizmetler Dairesi ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlıklarımızın organizasyonu ile Gıda Bankası ve aşevinde kullanılan bakliyatın Manisalı üreticiden alınması için çalışma yapıldı. İlk etapta 5 buçuk ton kuru fasulye ve 5 buçuk ton nohut alımı gerçekleştirildi. Bu çalışmalarımıza 2021 yılında da devam ederek yerel ekonominin desteklenmesini, istihdamın arttırılmasını ve kooperatiflerimizin güçlendirilmesini sağlayacağız. Seracılığın geliştirilmesi projemiz kapsamında 2020 yılında Alaşehir, Gördes, Demirci, Kula, Köprübaşı, Selendi, Kırkağaç, Soma ve Sarıgöl ilçelerimizde 104 adet serayı daha tamamlayarak, üreticilerimize teslimini yaptık.”

Tarımda katmadeğer projeleri ağırlık kazanıyor
Manisa, tarımsal zenginliğiyle ülkemizin en önemli şehirleri arasında yer alıyor. Tarımsal kalkınmanın Manisalılar için refah artışı anlamına geldiğini söyleyen Başkan Ergün, “Türkiye Belediyeler Birliği’nin Akıllı Şehirler Fikir ve Proje Uygulama Yarışması’nda ‘Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonu’ projemiz ödül kazanmaya değer bulunmuştu” dedi. Bağ tahmin ve erken uyarı sisteminin geliştirilmesi ile yaklaşık 60.000 çiftçiye, 1.2 milyon dekar arazide hastalık ve zararlılara karşı tahmin ve erken uyarı hizmeti veriliyor. Ergün, “Büyükşehir Belediyemiz tarafından alınan 38 istasyona ek olarak Şehzadeler Belediyesi, YIKOP, Demirci Ziraat Odası tarafından alınan 12 istasyon da eklenmiş ve Manisa ilimize 50 erken uyarı istasyonu kurulmuştur” açıklamasını yaptı.

Ayrıca Zafer Kalkınma Ajansı’ndan Manisa’da ‘Süt Ürünlerinin Üretim, Paketleme ve Pazarlama Zincirinin Fizibilitesi Projesi’ ile hibe desteği alındığını kaydeden Ergün, Kula, Selendi ve Salihli’ye yönelik hazırlanacak fizibilite raporu sonuçlarına göre yörede mevcut üretici örgütlerinin süt işleme tesisi kurulumu, işletme ve pazarlama konularında işbirliği yapılarak desteklenmesinin hedeflendiğini söyledi.

Tarımın önemi arttıkça projeler ağırlık kazanıyor
Ergün, pandemi döneminde sağlıktan sonra tarım ve gıdanın öneminin ortaya çıktığını vurgulayarak, “Yeter ki çiftçimiz üretsin. Biz destek olmaya devam edeceğiz” dedi. Verilen destekleri ise şöyle açıkladı: “17 ilçede yeraltı ve yüzeysel su kaynakları kullanılarak 24 kırsal mahallede Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapılan tarımsal sulama tesisleri ile sulu tarıma geçildi. Proje sahasında bulunan 12.000 dekar arazide bizzat Büyükşehir Belediyemiz tarafından işletilmek suretiyle çiftçilerimize uygun fiyatlı tarımsal sulama suyu temin ediliyor. Bu suyu, 0.75 kuruştan veriyoruz. Enerji maliyetine su veriyoruz. Bununla birlikte Manisa ilimizde toplamda 21 adet taral doldurma tesisinden ilaçlama suyunu çiftçilerimize ücretsiz olarak sağlıyoruz. Tarımsal sulama kooperatiflerine de 22 kilometre ücretsiz olarak sulama borusu verdik. Su tasarrufu sağlamak ve suyu etkin kullanmak için her parsele suyu kapalı sistemde ulaştırmaya çalışıyoruz.”

Bitki hastalık ve zararlıları ile ilaç kullanılmadan doğaya ve insan sağlığına zarar vermeden biyolojik ve biyoteknik yöntemlerle mücadele edilmesi için projeler uygulandığının altını çizen Ergün, bu kapsamda zeytin sineğine karşı DAP gübresi ile kirazda kanadı noktalı sirke sineğine karşı elma sirkesi gibi tuzakları çiftçilerine ücretsiz olarak dağıttıklarını duyurdu. Ergün, “Bu projemizi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütüyoruz. Meyveciliği geliştirmek için ceviz, badem, zeytin ve hünnap başta olmak üzere ilimiz genelinde 250.000 adet meyve fidanını çiftçilerimize dağıttık. Bununla birlikte bugüne kadar yüzde 75 hibe desteği ile 324 adet sera kurulumunu tamamladık” dedi.

Başkan Ergün, küçükbaş hayvancılıkta sürü kalitesinin iyileştirilmesi projesini hayata geçirdiklerini, sürülerde verimliliğin artırılması amacıyla TİGEM’den temin edilen damızlık 140 adet koçu üreticilere teslim ettiklerini söyledi. Arıcılık için de çalışma yürüttüklerine dikkat çeken Ergün, yürütülen çalışmaları şöyle aktardı: “Arı kolonileri için olmazsa olmaz nitelikli ve genç ana arıdır.  Daha önceki yıllarda arıcılarımıza 5.750 adet ana arı temin ederek teslim etmiştik. Şimdi Manisa bal üreticileri kooperatifi ile birlikte ana arı üretmeyi arıcılarımıza öğretiyoruz. Manisalı arıcılar, ana arılarını ve arı sürüsünü üretiyor projesi kapsamında ana arı eğitimi 20 kursiyer ile devam ediyor.  Bu eğitim için gerekli olan alan düzenlemeleri, üretim ve eğitim için ihtiyaç duyulan arıcılık malzemeleri Büyükşehir Belediyemiz tarafından sağlanmıştır.”

Kooperatifçilik gelişiyor
Manisa gibi tarım yoğun şehirlerde başarılı kooperatifçilik uygulamaları dikkat çekiyor. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, ilçelerde kooperatifçiliğin gelişmesi için tarımsal kalkınma kooperatiflerine işleme ve paketleme tesisi kurulması, pazarlama ve markalaşma çalışmalarının destekleneceğini söyledi. Ergün, hedeflerini ise şöyle anlattı: “Belediyemizin ihtiyacı olan tarım ürünlerini kooperatifler aracılığı ile doğrudan Manisa çiftçisinden almaya devam edeceğiz. Manisa’da bal ormanı kurulması, tıbbi ve aromatik bitki yetiştirilmesinin gelişmesi, yer altı ve yüzeysel sularının korunması, arıtılan atık suların tarımsal sulamada kullanılması konularında çalışmalarımıza devam ediyoruz. Buradaki en öncelikli konumuz ise kırsal bölgelerdeki hemşerilerimizin gelir düzeyini arttırarak yerel kalkınmayı sağlamaktır. 2021 yılında seracılık, meyvecilik, arıcılık, bitki hastalık ve zararlıları ile biyolojik ve biyoteknolojik mücadele (zirai ilaç-zehir kullanılmadan), sulama projeleri ile gölet yapımı ve mevcut göletlerde temizlik-genişletme çalışmaları devam edecektir.”

Manisa’da dijital uygulamalar hayatı kolaylaştırıyor
Çağımız artık teknoloji çağı. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, çağa ayak uydurmak zorunda olunduğunu belirterek, yürüttükleri çalışmalara değindi: “İlk olarak pandemi döneminde 17 ilçemizde hayata geçirdiğimiz en önemli eğitim hizmetlerimizden bir tanesi olan MABEM’lerimizde uzaktan eğitimi bizler de gerçekleştirdik. İstedik ki hiçbir öğrencimiz öğrendiklerinden geri kalmasın. Bunların yanında ödemelerin internet üzerinden kolaylıkla ve güvenle yapılabilmesi, otobüs kartlarının yenileme ve bakiye yükleme işlemlerinin çevrimiçi uygulamalarla yapılabilmesi gibi çok sayıda çalışmayı hayata geçirdik. iOS ve Android uygulamaları geliştirerek, çağa ayak uydurduk. Ayrıca e-Devlet üzerinden de hemşehrilerimiz bizlere ulaşabilmekte ve 7 farklı hizmetimize tek yerden yapabilmektedir.”

Pandemide sosyal belediyecilik ağırlık kazandı
Pandemi döneminde esnafın ve vatandaşlarının yanında olduklarını dile getiren Başkan Cengiz Ergün, 91 adet işyerinden toplam 611 bin lira kira/ecrimisil bedelini almadıklarını, ayrıca 42 adet işyerine Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödenmesi gereken 835 bin 236 liralık kira/ecrimisil bedelini 3 ay ertelediklerini kaydetti. Ergün, “Toplu ulaşım kooperatiflerine yakıt desteği verdik ve kesintileri almayarak kooperatiflerimize 7.5 milyon liranın üzerinde destek sağladık. Tarımsal sulama kooperatiflerine kiralanmak suretiyle işletilen ve kira sözleşmelerinin süresi sona eren gölet, sondaj ve tarımsal sulama tesislerinin mevcut kira sözleşmelerinde belirtilmiş 2019 yılı kiralama bedellerinde herhangi bir artış yapmadan, kiralarını 2020 yılı sonuna kadar uzattık” dedi. Sokağa çıkma kısıtlamasında evlerinden çıkamayan kartlı sayaç abonelerinin 185’i aradığında MASKİ ekiplerinin adrese giderek kartlı sayaca su yüklemesi yaptığını dile getiren Ergün, şu bilgileri verdi: “Fahiş fiyat ve hijyen konusunda zabıta ekiplerimiz, ilgili kurumlarla koordineli şekilde fiyat, etiket ve hijyen denetimlerini periyodik olarak sürdürüyor. Gıda bankasından yararlanan 2 bine yakın ihtiyaç sahibi vatandaşımızın erzaklarını evlerine kadar götürdük.”

Zafer Kalkınma Ajansı’ndan alınan hibe desteği ile Kadın ve Aile Danışma Merkezi’nde ‘Psikologlarımız Yanınızda’ projesini hayata geçirdiklerini ifade eden Ergün, bu proje kapsamında 65 yaş üstü, 20 yaş altı, sağlık çalışanları, halen aktif olan bireyler ve gebe kadınlara görüntülü online psikolojik destek verildiğini paylaştı. Proje kapsamında 2 Eylül - 31 Aralık 2020 tarihleri arasında 319 kişiye destek verildi.

Yorumlar (0)