banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli’yi geleceğe taşıyacak vizyon projelere odaklandı: “Mutlu Şehir Kocaeli”

7 farkı alanda yürütülen vizyon projeler ile şehrin çehresini değiştireceklerini söyleyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çalışan, büyüyen, üreten, gelişen, değişen Kocaeli; kısaca dünyayla yarışan ‘Mutlu Şehir Kocaeli’ en büyük hayalimiz” dedi.

HABER 01.05.2021, 00:00 30.05.2021, 10:00
23118
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli’yi geleceğe taşıyacak vizyon projelere odaklandı: “Mutlu Şehir Kocaeli”
banner625

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli ekonomisine katkı sağlayacak, kalkınma, istihdam, turizm, kültür, üretim temelli yeni dönem projelerini 7 farklı alanda topladıklarını söyledi. Akın, “Kocaeli genelinde; ulaşım, alt yapı, üst yapı, çevre ve şehircilik, sosyal ve kültürel hizmetler, istihdam, üretim ve günümüzde pandemi destekleri başlıklarındaki hizmetlerimiz bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da devam edecek” dedi. Bu alanlardaki vizyon projeleri arasında kentin çehresini değiştirecek, Kocaeli’yi geleceğe taşıyacak çok önemli eser ve hizmetler olduğunu açıklayan Büyükakın, “Bunların arasında Kartepe Teleferik Projesi, Gebze Hünkar Çayırı, İzmit Kent Meydanı, Milli İrade Meydanı, Turizm Master Planı, İzmit Yürüyüş Yolu gibi projelerimizi sayabiliriz” diye konuştu.

Kocaeli’yi gelecekte nasıl hayal ettiğini Başkan Tahir Büyükakın, şöyle açıkladı: “Çalışan, büyüyen, üreten, gelişen, değişen Kocaeli; kısaca dünyayla yarışan ‘Mutlu Şehir Kocaeli’ en büyük hayalimiz. Bu hayalimizi gerçekleştirmek için de gece gündüz çalışıyoruz. Altyapı, üstyapı, çevre, ulaşım, gençlik, eğitim, spor başlıklarında geliştirdiğimiz sembol işlerle Kocaeli’nin dünya şehirler ligindeki sıralaması sürekli yükseliyor. Büyükşehir ile Kocaeli halkı el ele vererek, ‘Mutlu Şehir Kocaeli’ markasını birlikte inşa ediyoruz. Kocaeli’nin tüm kaynaklarını doğrudan halkımızın hayat kalitesinin yükselmesi için harcıyoruz. Belediyecilik bir gönül işidir. Biz de güzel şehrimize gönül verdik, sevdamız dedik. Bir şehri sevmek; hiçbir şart altında durmadan, ümitsizliğe kapılmadan yola devam etmeyi gerektirir. Sevdamızı taçlandırmak için şehrimizin her ilçesine hassasiyetle, sevgiyle dokunduk. Şehrimize yaptığımız yatırımlarla Kocaeli’nin yaşam standardını daima ileriye taşımanın gayreti içerisindeyiz.”

2 yılda 2.3 milyar değerinde 226 eser hayata geçirildi
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, göreve geldikten sonraki 2 yıllık sürede gece gündüz demeden halka hizmet ettiklerini belirterek, “2 yıllık süreçte emeğimizin karşılığını aldık. Pandemi ile mücadeleye rağmen, geride bıraktığımız süreç Kocaeli için hizmet ve eser anlamında 2 altın yıl oldu. Türkiye’nin göreceli olarak en fazla eser ve hizmet üreten belediyesi olduk. 2.3 milyar değerinde 226 eseri hayata geçirdik. Ve bunlar sadece tamamladığımız eser ve hizmetler. Şu anda sahada 1.7 milyar TL’lik yatırımla 85 eser ve hizmetimiz devam ediyor” açıklamasını yaptı.

Çalışmaları yürütürken popülizme teslim olmadıklarını, ilk iş olarak mali disiplini güçlendirdiklerini kaydeden Büyükakın, çalışmalarını şöyle aktardı: “Kocaeli Büyükşehir olarak olağanüstü bir durumda şehrimizin en az bir yıl tüm ihtiyaçlarını karşılayacak mali birikime sahibiz. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, bu şehrin sigortasıdır. Özellikle belirtmem gerekirse şehrin acil ihtiyaçları doğrultusunda ulaşım ve alt yapıda önemli ve kalıcı eserleri hayata geçirdik. Kocaeli’de ulaşım projelerine 1.54 milyar TL ayırdık. 694 milyon TL tutarındaki 43 eser ve hizmet tamamlarken, halen sahada 845 milyon TL tutarındaki 44 ulaşım hizmetimizin yapımı ise devam ediyor. Akçaray tramvay hattımız yeni ilavelerle şehrin en önemli bölümlerine ulaşmaya devam ediyor. İzmit Plajyolu tramvay hattı ve araç alımı kapsamında 82 milyon 380 bin TL harcadık. Böylece tramvay hattımıza 2.1 kilometrelik yeni hat ve 4 durak ekledik. 6 yeni araç ile filomuzu genişlettik.”

Altyapı projeleri hayata geçiriliyor
Kocaeli genelinde 209 cadde ve sokakta 214 kilometre üstyapı düzenlemesi gerçekleştirildi.  Kış şartlarında hasar gören ve alt yapı yatırımları sonrasında ihtiyaç duyulan yerlerde 364 bin ton asfalt yama, başka bir deyişle 18 bin 200 adet kamyon asfaltı Kocaeli’nin yollarına döküldü. Yine 607 bin metrekare yani 85 futbol sahası genişliğindeki parke ve 99 bin 200 metre bordür çalışmasıyla yolların üst yapısı tamamlandı. Başkan Büyükakın, yürütülen projeleri ise şöyle detaylandırdı: “İzmit Salim Dervişoğlu Caddesi, Çayırova-Tuzla Şifa Mahallesi Geçişi, Dilovası Eynerce Kavşağı Yan Yollar, Gölcük Yüzbaşılar Kavşağı Yan Yollar, Çayırova ve Fatih İstasyonları Bağlantı Yolları, Körfez İlimtepe Yolu gibi çalışmalarımız Kocaeli genelinde trafiğe nefes aldıran projeler oldu. Asansörlü 4 yeni üst geçit ile yaya güvenliğini sağlarken, kırsal alanlardaki 5 yeni bağlantı köprüsüyle köylerimizi birbirine bağladık. 4 yeni otoparkı da hizmete sunarak otopark sorununa kalıcı çözümler ürettik.”

Gebze bölgesinin trafik sorununu büyük ölçüde ortadan kaldıracak olan Gebze-Darıca Metrosu yapım çalışmalarının devam ettiğini açıklayan Büyükakın, bu projeyi Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı’na devrettiklerini ve çalışmalardaki ilerlemeyi yakından takip ettiklerini, projede yüzde 20 gibi bir ilerleme noktasına gelindiğini açıkladı.

Büyükakın, Bakanlığın üstlendiği Şehir Hastanesi Tramvay Hattı projesi’nin de devam ettiğini dile getirdi: “Şehrimizde merkezi hükümetimiz tarafından da yürütülen çok sayıda önemli proje yer alıyor. Toplu taşıma hatlarımızı güçlendirmek ve ulaşım filomuzu genişletmek amacıyla 109 yeni otobüs alımı için sözleşme imzaladık. İzmit Kuruçeşme Tramvay Hattı da yapımı devam eden projelerimiz arasında yer alıyor. Karamürsel Tüneli, Gebze-TEM Otoyolu Köprüsü Bağlantı Yolları, Körfez İlimtepe Yolu 1. Etap, İzmit Solaklar Yolu (Çayırbaşı Sokak) gibi çalışmalar da devam eden ulaşım projelerimiz.”

“Kocaeli’nin altyapı yatırımları olmazsa olmaz”
Alt yapı yatırımlarının zahmetli ama gözle görülmeyen işler olduğunu ve dönem dönem popülist yaklaşımlara feda edildiğini hatırlatan Büyükakın, ancak sanayinin başkenti olarak adlandırılan Kocaeli’de alt yapı yatırımlarının kendilerinin olmazsa olmazı olduğunu vurguladı.  Alt yapı çalışmaları kapsamında 572 milyon TL tutarında 36 eser ve hizmeti Kocaeli’ye kazandırdıklarını ifade eden Büyükakın, şu bilgileri verdi: “577 milyon TL tutarındaki eser ve hizmetlerimizin yapımı ise devam ediyor. Bu çalışmalar kapsamında 503 kilometre içme suyu, 244 kilometre kanalizasyon, 86 kilometre yağmur suyu ve dere ıslahı yaptık. 116 köyümüzün alt yapısını yenilerken şehrimizin hiçbir köşesini susuz bırakmamak için 47 adet içme suyu deposunu da tamamladık. Alt yapıdaki çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor. Halen şehir genelinde 350 kilometre içme suyu hattı, 194 kilometre kanalizasyon, 48 kilometre yağmur suyu hattı ve dere ıslahları devam ediyor. 61 adet içme suyu depomuzun yapımı da sürüyor.”

Dijital dönüşümde Kocaeli
İnsanlık günümüzde bilgiyi işler hale geldi. Yapay zekâ, nesnelerin interneti, sosyal ağlar ve akıllı teknolojiler bugünün öne çıkan konuları oldu. Artık daha hızlı ve daha akıllı bir çağda yaşıyoruz. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “İnsanımıza hizmet üretmenin yolu akıllı teknolojiler ve akıllı şehircilikten geçiyor” dedi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak bunun farkında olduklarını ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini kaydeden Büyükakın, dijitalleşme sürecine ilişkin görüşlerini ise şöyle aktardı: “Dünyada artık ülkeler değil şehirler yarışıyor ve şehirlerin yaşam kalitesi akıllı sistemlerle ölçülüyor. Çevre, şehircilik, enerji, ulaşım, güvenlik ve tüm alt yapı sistemlerini doğru yönetebilmenin yolu da doğru akıllı şehircilik projeleri üretmekten geçiyor. Kocaeli’nin yaşam kalitesini yükseltmek, hızlı ve güvenilir hizmet ağımızı genişletmek amacıyla çok sayıda akıllı şehircilik projemizi hayata geçirdik. Böylece Kocaeli’yi daha verimli, daha etkin, demokratik katılım ve işleyiş sürecine hâkim bir şehir haline getirdik. Master planlar, coğrafi bilgi sistemleri, e-belediye hizmetleri, toplu ulaşım, kent rehberi, yürüyüş parkurları ve güvenlik sistemleri; akıllı şehircilik hizmetlerimizden sadece bazıları… Geliştirdiğimiz tüm ‘Akıllı Şehir Teknolojileri’ni Kocaeli’de yaşayan halkımızın hayat standardını ve şehrimizin yaşam koşullarını yükseltmek için hayata geçiriyoruz.”

Eko-turizmde TABİP projesi Kocaeli’ye katkı sağlıyor
Kocaeli Büyükşehir’de yürütülen projeler bölgenin potansiyelini ortaya çıkaracaklardan seçiliyor. Örneğin eko-turizm kapsamında yürütülen çalışmalar buna iyi bir örnek. Proje kapsamında belediye iştiraklerinden SEKAPARK A.Ş. bünyesinde ‘Tıbbi Ve Aromatik Bitkiler Üretim Teşviği Projesi’ (TABİP) bu minvalde hayata geçirildi.
Yürütülen çalışmaları Başkan Büyükakın, şöyle anlattı: “Yaptığımız araştırmalar sonucunda Kocaeli bölgesinin coğrafi özelliklerine uygun olarak ‘Biberiye, Tıbbi Nane Ve Oğul Otu (melissa)’ yetiştirilmesini planladık. Proje kapsamında çiftçimize alım garantisi veriyoruz ve kadın üreticileri de özellikle destekliyoruz. Tıbbi ve aromatik bitkilerin dikimi için başvuruda bulunan 102 üreticimizle anlaşma imzaladık. İlk aşamada 1.141 dekarlık alanda ekim faaliyetine başlanması planlandı ve biberiye fidelerini kendi ellerimizle toprakla buluşturduk. Projede üreticimiz Büyükşehir Belediyesi tarafından 5 yıl boyunca desteklenecek. Süreç boyunca Kandıra’da biberiye, Kartepe ve Başiskele bölgesinde ise tıbbi nane ve oğul otu (melissa) dikimi yapılmasını planladık.”

Tıbbi ve Aromatik İşletme Merkezi kurulması için de TÜBİTAK ile işbirliği protokolünü imzaladıklarını dile getiren Büyükakın, ayrıca il genelinde çiftçilere ve üreticilere yüzde 50 hibeli tohum, ücretsiz meyve fidanı, arıcılık, doğal salma yumurta tavukçuluğu, modern sera yapımı gibi alanlarda bitkisel üretim ve hayvancılık destekleri vermeye devam ettiklerini kaydetti. Büyükakın, 2 yılda bu alanda yaklaşık 22 milyonluk destek sağladıklarını açıkladı.

Yağ Borsası Kocaeli’de açılacak
Başkan Büyükakın, TABİP Projesi’nin Türkiye’ye örnek olacağını belirterek, proje dahilinde Kandıra ilçesinin ekonomisine 5 yılda 28 milyon TL katkı sağlamayı planladıklarını, yan kaynaklarla birlikte ekonomik girdinin 80 milyon TL’ye ulaşmasını beklediklerini aktardı. TABİP ile Kocaeli’de üretilen ürünlerin ulusal ve uluslararası pazarlara sunulmasının önünün açılacağını kaydeden Büyükakın, “Hedefimiz Kocaeli olarak; Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çiftçi Eğitim, Geliştirme ve Üretim Merkezi haline gelmektir” dedi.

Büyükakın, TÜBİTAK ile kurulacak tıbbi ve aromatik işletme merkezinde Süper Kritik Ekstraksiyon sistemiyle gıda takviyesi, kozmetik ürün ve bitkisel ilaç hammaddesi üretimi ve bu ürünlerin Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu lisans onayı da alınarak, bitkisel ilaç olarak üretimini öngördüklerini paylaştı. Büyükakın, “İzmit merkezde 40 dekar alanda kurulması planlanan üretim kompleksinde ise Distilasyon Tesisi, Kurutma Alanı, Depolama Alanı, Uygulama Bahçeleri, Ar-Ge Ürün Bahçeleri, Laboratuvar, Çiftçi Eğitim Merkezi ve Tıbbi Aromatik Bitki Üretim Seraları yer alacak. Burada yapılacak yağ üretimiyle Türkiye’nin yağ borsasının Kocaeli’de kurulmasının da önü açılacak” açıklamasını yaptı.

Sosyal yardım projeleri ağırlık kazanıyor
Bir yılı aşkın süredir Türkiye’yi ve dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınında Büyükşehir Belediyesi olarak, Kocaelililerin yanında olduklarını, Kocaeli’yi en ücra köşelerine kadar dezenfekte etmeye başladıklarını anlatan Büyükakın, pandeminin yaşattığı sıkıntılara rağmen yüz akı ile paylaşacakları çok sayıda proje yürüttüklerini söyledi.

Yürüttükleri çalışmaları Büyükakın şöyle aktardı: “Pandemide ilk günden itibaren Kocaeli halkımızın yanında olduk. Milyonlarca maske üretip halkımıza ücretsiz dağıttık. Şehrin her köşesine koyduğumuz dezenfektan noktaları hala önemli bir işlev görüyor. İSU Destekleri, Hijyen, Gıda ve Sağlık Destekleri, Şoför Esnafı Destekleri, Esnaf Destekleri ve Eğitim Destekleri kapsamında Kocaeli genelinde halkımıza 311 milyon TL tutarında destek sağladık. Sağlık çalışanlarımız halen Büyükşehir’in ulaşım hatlarından ücretsiz yararlanıyor. Özel minibüs ve otobüs hatlarında çalışan şoför esnafımıza 34 milyon TL destekte bulunduk ve bunu önümüzdeki süreçte de devam ettirme kararı aldık. Yine pandemiden etkilenen esnafımız için Esnaf Destek Kartı oluşturduk ve bu kart aracılığıyla 30 milyon TL destek sağladık. Esnaf desteğimizi de devam ettirme kararı aldık. Online eğitime devam eden çocuklarımız için 8 bin adet tablet dağıttık ve 30 binin üzerinde öğrencimize ücretsiz internet desteği sağladık.”

İhtiyaç sahibi binlerce vatandaşın su faturalarını Büyükşehir olarak ödediklerini ve su faturalarında 3’er aylık dönemlerde artış yapmayarak, diğer yardımlardan ayrı olarak toplamda 125 milyon TL destek sağladıklarını dile getiren Büyükakın, “Pandemi döneminde dezavantajlı gruplarımıza yönelik sosyal hizmetlerimiz de hız kesmeden devam etti. 41 Kart destekleri kapsamında ihtiyaç sahiplerine 65 milyon TL’lik destek sağladık. Hasta Nakil Hizmetleri, Yakacak Destekleri, Gönül Kazan Projesi, Kırtasiye Destekleri, Barınma ve Konaklama Merkezleri, Annelere Süt, Su Yardımı, Evde Bakım gibi sosyal projelerimiz pandemi döneminde de artarak devam etti” diye konuştu.

Yorumlar (0)