banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

İŞBİR Elektrik yerli ve milli üretimle sektörün lideri

Türkiye'nin ilk jeneratör fabrikası olan İŞBİR Elektrik Sanayi A.Ş., 1977 yılında yurtdışında çalışan Türk işçilerin ortaklığı ile kuruldu. Adını ‘İşçi Birliği’nden esinlenerek alan ve 1988 yılından itibaren de Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'na (TSKGV) bağlı olarak faaliyetlerine devam eden İŞBİR Elektrik, geçmişten gelen tecrübesini günümüz teknolojisiyle birleştirerek ülkemizin başta ‘Dizel Elektrojen Grupları’ olmak üzere, ‘Askeri ve Sivil Maksatlı Mobil Dual Setleri’, askeri ve özel maksatlı gemilerle, sahil güvenlik botlarında ve römorkörlerde kullanılan ‘Gemi Tipi Dizel Jeneratör Setleri’, ‘Senkron Dizel Jeneratör Setleri’ni üreten tek ve en büyük kuruluş olarak faaliyetlerini yürütüyor.

HABER 01.08.2019, 07:48 29.08.2019, 13:34
11339
İŞBİR Elektrik yerli ve milli üretimle sektörün lideri
banner625

İŞBİR Elektrik Genel Müdürü Burhan Özgür, “Bugün geldiği noktada İŞBİR, Türk savunma ve havacılık sanayisinde yürütülen çok sayıda projede önemli roller üstlenmektedir” diyor.
Özgür, İŞBİR Elektrik’in sektördeki iddialı ürünleri hakkında şu bilgileri veriyor: “İŞBİR bir ilki başarmış Türkiye’nin ilk ‘Sessiz Taktik Jeneratörü’nü üretmiştir.  İŞBİR, önemli bir ihtiyacı karşılayarak; 5-10-20-30 kW güçlerindeki taktik sessiz jeneratörleri üreterek patentini almanın gururunu yaşamaktadır. Savunma sanayisi projeleri kapsamında; 5 kW Tekli, 2x5 kW Dual,10 kW Tekli, 2x10 kW Dual, 20 kW Tekli, 2x20 kW Dual, 30 kW Tekli ve 2x30 kW Dual Taktik Sessiz Jeneratörlerin üretimi devam etmektedir. Şu anda, 50 kVA gücü üzerinde çalışmalar devam etmektedir. İleriki dönemde ise 500 kVA’lara kadar çıkan jeneratörler üretilmesi planlanmaktadır.”
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilen MİLGEM jeneratörleri; projenin 3. gemisi BURGAZADA ve 4. gemisi KINALIADA ile devam ederek bu gemilerin jeneratörleri de İŞBİR tarafından üretiliyor. Özgür, Test ve Ölçüm Gemisi’nde (TVEG) kullanılacak 4x750 kVA gücündeki jeneratörlerin üretim faaliyetlerinin tamamlanarak sevk edildiğini kaydediyor: “Türkmenistan’a verilecek olan 1 adet MİLGEM benzeri KORVET ile Katar’a satışı gerçekleşen 2 adet Eğitim Gemisi’nin sözleşmeleri Dearsan ve ADİK Tersaneleri ile imzalanmıştır. Ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri’nin silah sistemlerinin güç ihtiyacını karşılayacak şekilde uluslararası askeri standartlara uygun, 400 Hz frekans ve 110 V gerilim ile 13 kVA güç üretebilen frekans konvertörü üretilmiş ve kabulleri tamamlanmıştır.”
İŞBİR Elektrik, ağırlıklı olarak Kazakistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Suudi Arabistan, Cezayir, Irak ve Katar’dan yüzde 10 ihracat geliri elde ediyor. Önümüzdeki 3 yılda 2 katını hedeflediklerini açıklayan Özgür, yeni hedef pazarlarının Afrika’nın önemli bazı ülkeleri ve diğer Türk Cumhuriyetleri olduğunu vurguluyor. İhracat vizyonlarını ise şöyle anlatıyor: “Yenilikçi ve katmadeğeri yüksek ürünlerle ülkemizde 2020’ye kadar pazar payını yüzde 6’nın üzerine çıkarıp, sektörde yer alan ilk 4 firma arasında olmak. Aynı dönemde toplam cirosu içerisindeki ihracatın payını asgari yüzde 15’e yükseltmek.”
2000 kVA güce kadar müşteri isteklerine uygun her tip ve modelde dizel elektrojen grubunu alternatörü ile birlikte üreten İŞBİR, enerji ihtiyacına tek ve kesin çözüm sunuyor. Burhan Özgür, jeneratörlerin Türk mühendisinin tasarımı ve Türk işçisinin el emeğinin ürünü olduğunun altını çiziyor:  “İŞBİR Elektrik Ar-Ge Merkezi, 9 Mayıs 2017’de, Türkiye’nin, 462. Ar-Ge merkezi olarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tescil edilmiştir. İŞBİR’in Ar-Ge hedefleri arasında yer alan, alternatör çeşitliliğinin arttırılması konusundaki çalışmalar da tamamlanmış ve alternatör ürün ailesi genişletilerek hedefe ulaşılmıştır.”
Özellikle savunma sanayisine doğrudan katkı sağlayabilecek yeni nesil hibrit sistemlerde kullanılabilen jeneratörlerin ve alternatörlerin tasarımı ve tek bir kaynaktan çoklu enerji çalışma prensibi kapsamındaki kojenerasyon sistemleri üzerinde de çalışmalar devam ediyor. Özgür, “Jeneratörü oluşturan motor, alternatör ve pano ana bileşenlerinin dışında; şase, kabin, susturucu, egzoz gibi bileşenler de var. Bunların tümü değerlendirildiğinde, yerli katkı payı en yüksek jeneratörü üreten şirket, İŞBİR’dir” diye konuşuyor.
İŞBİR’in esas hedefi ise ülke ekonomisine doğrudan katkı sağlamak ve bu doğrultuda, katmadeğeri en yüksek ürün olan, yüzde 100 yerli jeneratörü üretmek. İŞBİR, bunu başarabilmek için jeneratörlerinde, yerli motor kullanımına yönelik çalışmalar başlattı. İŞBİR sadece jeneratör ve alternatör üretimi ile yetinmiyor, Ar-Ge çalışmaları bünyesinde, ‘Enerji Etkinliği, Enerji Depolama ve Rüzgar Enerjisi’ ile ilgili çalışmalara devam ediyor.

Yorumlar (0)