banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

HP Türkiye Genel Müdürü Emre Alaman’ın başarısının sırrı; Pozitif, iyimser, samimi ve dürüst olmak

HP Türkiye Genel Müdürü Emre Alaman, kurumsal hayatının ilk günlerinden beri her ne iş yaparsa yapsın 3 kriteri ön planda tutuyor: Pozitif ve iyimser olmak, samimi olmak ve dürüst olmak. ‘İklim eylemi, insan hakları ve dijital eşitlik’ kaideleri üzerine temellenen HP’nin sürdürülebilirlik yolculuğuna da değinen Alaman, HP’nin kendisini bir okul gibi geliştirdiğini paylaşıyor.

HABER 01.04.2023, 00:01 26.04.2023, 09:21
22386
HP Türkiye Genel Müdürü Emre Alaman’ın başarısının sırrı; Pozitif, iyimser, samimi ve dürüst olmak
banner625

Samsun’da 1976’da dünyaya merhaba diyen Emre Alaman, bunu bir şans olarak görüyor çünkü hem keyifli bir çocukluk geçirdiğini, hem de çok iyi bir üniversite öncesi eğitimi aldığını söylüyor: “Babam ve annem eczacı, oldukça vizyoner insanlar. Samsun’da ilk bilgisayar giren evlerden biriyizdir. İlk bilgisayarım bir Commodore 64’tü ve onunla küçük kodlama denemelerine başladım. Birkaç yıl sonra yine ailemin ve özellikle dayımın yönlendirmesiyle Basic, Fabs, Cobol gibi yazılım dillerini öğrenmeye başladım. O yıllarda çok az gence nasip olacak şekilde, o günlerin en iyisi Intel 80286 işlemcili bir bilgisayar sahibi oldum. Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünü kazanınca İstanbul’a geldim ve Mecidiyeköy’deki bilgisayar donanımı satıcılarıyla tanıştım. Toplama bilgisayar yapıp satarak başlayan bilgisayar ve yazıcı pazarı maceram bugün HP Türkiye’nin Genel Müdürü olarak devam ediyor.”
Alaman’ın hayatındaki dönüm noktalarından biri; 2001 krizi. O dönemde ortak arkadaşlarıyla birlikte IT donanım satış ve kurulum işini oldukça büyütmüş ve kurumlara hizmet verir hale gelmiş. Ancak bir günde ülkeyi vuran devalüasyon kriziyle işi yönetilemez hale gelince sadece teknik bilginin ve müşteri hakimiyetinin yeterli olmadığını, iş yönetimini de öğrenmesi gerektiğini anlar. Çok hızlı bir kararla işletme yüksek lisansı yapmak üzere Kanada’ya gider: “Hayatımın en doğru kararlarından biri oldu. Dünya görüşüm değişti, karakterim gelişti, zorluklarla mücadele direncim arttı, uluslararası bir çevrem oluştu, kendi geleceğimle ilgili vizyonum şekillendi. 2001’de yaşadığımız kriz ve sonrasında Kanada’da geçirdiğim 3 yıl, bugünkü hayatımın temellerini attı.”
HP Türkiye Genel Müdürü Emre Alaman, kurumsal hayatının ilk günlerinden beri her ne iş yaparsa yapsın 3 kriteri ön planda tutuyor: “Pozitif ve iyimser olmak, samimi olmak ve dürüst olmak. Bunlar her ne kadar içten gelen özellikler olsa da aynı zamanda öğrenilebilen ve geliştirilebilen davranışlar. Tarihteki büyük liderlerin tek bir ortak özelliğini söylemem gerekirse geleceğe ümitle bakmak olduğunu söylerim. Benim için bir liderin olmazsa olmaz özelliği daha iyi bir geleceği hayal edip yanındakilerle birlikte bu hayale doğru yılmadan koşması. Hiçbir lider kendine bağlı bir ekip olmadan başarılı olamaz. Samimiyet de liderin kendine bağlılığı sağlaması için olmazsa olmaz bir özellik. Dürüstlük ise liderin varlığını sürdürebilmesi için şart. Dürüstlükten ödün veren liderler kısa sürede etkilerini kaybediyorlar.”
Emre Alaman, günümüzde müşteri talepleri, pazar dinamikleri, rekabet koşullarının işe bir bütün olarak bakabilen, fonksiyonlar arası bağlantıyı kurabilen, şirketi tek bir yapı olarak yönetebilen liderleri gerekli kıldığını vurguluyor: “En güçlü yönlerim; sahada teknik bilgiyle yetişmem, bugünkü satış ağımızdaki büyük oyuncuları ilk kurulduğu günlerden tanımam ve müşteriyle birebire temasta olmam. Bunun üzerine HP bir okul gibi beni geliştirdi. Finanstan ürün yönetimine, kurumsal satıştan perakende kanalı yönetimine kadar birçok fonksiyonda görev aldım. Tüm bu tecrübelerin üzerine yönetim ve liderlik deneyimlerini ekleyince değerli bir profil ortaya koymuş oldum. Bu öğrenme maceram devam etmek zorunda çünkü biliyorum ki kendimi geliştirmediğim her an geriye gitmiş oluyorum.”

HP’nin sürdürülebilirlik yolculuğu
Emre Alaman, HP olarak sürdürülebilirlik söylemlerinin ‘iklim eylemi, insan hakları ve dijital eşitlik’ olmak üzere 3 ana kaide üzerinde şekillendiğini anlatıyor: “İklim eylemi: Çevresel ayak izimizi azaltmak, iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve gezegenimizi gelecek nesiller için korumak için iddialı adımlar atıyoruz. Karbon emisyonlarımızı azaltırken işimizi büyütüyor, 2040’a kadar tüm değer zincirinde net sıfırı ve sektörün en sürdürülebilir portföyünü hedefliyoruz. 2022’de piyasaya sürülen her yeni yazıcı, dizüstü bilgisayar, ekran ve iş istasyonu geri dönüştürülmüş malzemeler içeriyordu (her saniye 3 cihaz gönderiyoruz!); döngüselliği teşvik etmek için hizmetlerimizi ve abonelik tekliflerimizi ölçeklendiriyoruz. Sektörün en iddialı orman koruma çalışmalarını yürütüyoruz; 2030’a kadar ürünlerimizde ve baskı hizmetlerimizde kullanılan tüm kağıtlar için ormansızlaşmaya karşı koyma adımları atıyoruz. Etkimizi artırmak için kendi hedeflerini belirleyen ortakları aktif olarak eğitiyor, ödüllendiriyor; WWF ve Conservation International gibi önde gelen STK’larla çalışıyoruz.
İnsan hakları: HP hem bir topluluk hem de bir platformdur: HP içinde bir DEI (Çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık) kültürünü teşvik ediyoruz. Bu, HP için en önemli stratejik önceliklerden biri. Çeşitliliğe sahip ekipler daha iyi kararlar alıyor, inovasyonu teşvik ediyor ve rakiplerinden daha iyi performans gösteriyor.
Dijital eşitlik: Dijital eşitliğin temel bir insan hakkı olduğuna inanıyoruz. İnsanlar hala 20. yüzyıl araçlarını kullanıyorlarsa 21. yüzyıl dijital ekonomisinden faydalanamazlar. Dünya nüfusunun yarısı dijital uçurumun yanlış tarafında yer alıyor ve acilen bu uçurumu kapatmanın yollarını bulmamız gerekiyor. HP, 2030 yılına kadar 150 milyon insanın dijital eşitliğini hızlandırmak için çalışıyor.”
Emre Alaman, eğitim alanında da yeni adımlar atan HP Türkiye’nin, 2019’da hayata geçirdiği HP Maker Karavan Projesi’ni dijital dünyaya taşıyarak Kurcala.co Dijital Öğrenme Platformu’nu ERTEV ile hayata geçirdiğini anlattı. HP ürünlerinin yer aldığı karavanla Bursa’da 13 okulda, yaklaşık 1.120 çocuğa robotik, kodlama, 3D modelleme ve 3D baskı eğitimi verdi. Çocuklar, HP Foundation’ın fon sağladığı ve herkesin erişimine açık Kurcala.co Dijital Öğrenme Platformu’ndaki deney ve etkinlik videolarını izleyerek temel STEM kurallarını evlerindeki basit malzemelerle uygulayabiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı ile HP Türkiye eğitim sektöründe yetenek gelişimini teşvik etmek amacıyla bir işbirliğine imza attı ve böylece eğitmenler HP İnovasyon ve Dijital Eğitim Akademisi (HP IDEA) programına katılarak, önde gelen küresel üniversitelerin eğitim programlarını temel alan dijital eğitim çözümlerini öğrenebiliyor.
Aynı zamanda rock grubu BlackouT’un gitaristi: Emre Alaman’ın hayatında en büyük yer kaplayan hobisi; müzik. Çocukken blok flütle başlayan hobi, babasının ilkokul yıllarında onu bağlamayla tanıştırmasıyla hayatının bir parçası haline gelir. Üniversite hayatı Taksim’de geçer, o yıllarda birçok mekanda onlarca farklı grubu dinler: “2010’da bir müzik grubu kurmamızla birlikte ben de gitara kesin geçiş yaptım. HP’den arkadaşlarımla 8 Saat adında bir grup kurduk, birkaç yıl sonra dağıldı, sonra HP’den arkadaşlarımla kurduğum Hot Plug Grubu ile devam ettik ve İstanbul’da birçok farklı mekanda sahne aldık. Bodrum ve Ayvalık taraflarında küçük iki turnemiz dahi oldu. Pandemide Hot Plug dağılmak zorunda kaldı. Şimdi BlackouT Grubu ile yolumuza devam ediyoruz. Genelde yabancı şarkılar ağırlıklı rock, pop-rock çalıyoruz.”

2023 gezi rotası; Kuzey Ege olacak: Emre Alaman’a göre; Ayvalık, Cunda Adası, Ayvacık Adatepe ve Yeşilyurt Köyleri’ni içeren 5 günlük gezi rotası tam bir keyif turu: “Ege yemekleri mideye, doğal güzellikleri beyne, dinginliği ruha iyi geliyor. 2023’te gezi rotam ağırlıklı olarak Kuzey Ege olacak. Kendimi en iyi hissettiğim yer Adatepe Köyü, oranın kalbimde ayrı bir yeri var. Kaz Dağları’nın ve Adatepe Köyü’nün dinginliğini tarif etmek zor, yaşayarak hissetmek lazım. Köy kahvesinde oturup gelen geçenle sohbet etmek, mis gibi havayı solumak, doğayı dinlemek ve bazen sadece durmak çok iyi geliyor.”

Yorumlar (0)