banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Girişimciliğin büyük hikayesi; 1923’ten Girişim’23’e

Türkiye’nin en geniş kapsamlı girişim etkinliklerinden, dergimiz KobiEfor’un da desteklediği, Girişim’23 Etkinliği, bu yıl da Ankara’da gerçekleştirildi. Etkinlik, girişimcilik kavramını; girişimcilik ekosistemi, engelsiz girişimcilik, yatırım ekosisteminin geleceği, kadın girişimciliği, afet ve acil durum teknolojileri ile dual-use girişimciliği, yapay zeka, tarım teknolojileri, kurumlarda girişimcilik ve açık inovasyon gibi birçok yönüyle ele aldı. 

HABER 01.06.2024, 00:00 13.06.2024, 09:09
15974
Girişimciliğin büyük hikayesi; 1923’ten Girişim’23’e
banner625

Türkiye’nin en büyük girişimcilik projesinin 1923’te Cumhuriyet’in kurulmasıyla yaşama geçtiğini düşünen kurum ve kuruluşların işbirliğiyle; ilki 2023’te gerçekleştirilen, ülkemizin en geniş kapsamlı ve yüksek sayıda girişimcinin katılım gösterdiği, dergimiz KobiEfor’un da desteklediği Girişim’23 Etkinliği’nin ikincisi, bu yıl, 7-8 Mayıs 2024’te The Ankara Otel ATG-AVM’de gerçekleştirildi.
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Girişim’23’; ARED (Açıkhava ve Endüstiriyel Reklamcılar Derneği), Afet ve Acil Durum Teknolojileri Platformu, ANGİKAD, Ankara Ticaret Odası (ATO), Ankara Büyükşehir Belediyesi, ASELSAN, Bilim Ağacı Vakfı, Bilişim Sektörü Dernekleri Federasyonu, Bilkent Cyberpark, BKM Enerji, KAİSDER, Genç Girişim ve Yönetişim Derneği, Hacettepe Mezunlar Derneği, JCI Start-Up, TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi), TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) Kadın Girişimciler Meclisi, OSTİM, TABİD, TAKIM-G, Patent ve Marka Vekilleri Derneği, SASAD, TBD (Türkiye Bilişim Derneği), TOSYÖV (Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı), TOGED (Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği), ULAK Haberleşme, YASAD (Yazılım Sanayicileri Derneği) olmak üzere çok sayıda kamu ve sivil toplum kuruluşu ve KobiEfor ile birlikte Elizim Dergi, Bookmark, ICT Medya, Eko Sanayi gibi basın kuruluşlarının desteğiyle girişimcilerle buluştu.

Zirve’ye; ilgili Bakanlıklar ve kamu kuruluşları, yerel otoriteler, girişimciler, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (teknoparklar), Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO’lar), TEKMER’ler, kümelenmeler ve STK’ların yanı sıra sektör liderleri de yoğun katılım gösterdi.

“Girişimcilik, Türkiye’nin gücüne güç katmak için çok önemli”
Girişim’23 Yürütme Kurulu Başkanı ve TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Kuleyin, açılış konuşmasında: “1923’te dünyanın en unutulmaz girişimcilik ateşini yakarak, bizlere Cumhuriyeti armağan eden Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına da ithafen, en büyük girişim olgusunu Cumhuriyet olarak görüyoruz markamızın ismini bu sebeple Girişim ’23 olarak belirledik” dedi. Kuleyin, girişimciliğin, Türkiye’nin gücüne güç katmak için büyük önemine dikkat çekti: “Zirvemizin ikincisinde de kuluçka merkezleri, melek yatırımcılar, risk sermayedarları, kitlesel fonlama kuruluşları, halka arz şirketleri, bankalar, yatırım ofisleri, yatırım şirketleri, portföy yöneticileri, girişimci fonları, açık inovasyon ve girişimcilik merkezleri, iş geliştirme merkezleri, hızlandırıcılar, özel sektör kuruluşları, oyun üreticileri, oyun yayıncıları, donanım firmaları, patent firmaları, mali müşavirlik firmaları, proje yazma firmaları, hukuk firmaları ve tüm girişimcilik ekosistem oyuncularının katılımıyla güçlü bir sinerji yaratıyoruz.”

TİM, Türkiye’nin en yaygın girişimcilik ve yenilikçilik ekosisteminin hamisi
TİM Yönetim Kurulu Başkan Vekili, MAİB (Makine İhracatçıları Birliği) Yönetim Kurulu Başkanı ve TOSYÖV Başkan Yardımcısı Kutlu Karavelioğlu, Türkiye’nin en yaygın ve yetkin girişimcilik ve yenilikçilik ekosisteminin hamiliğini on yıldan fazladır TİM’in yaptığını belirterek, TİM-TEB Girişim Evleri’nde 2000’den fazla start-upın mezun olduğunu, 6000’den fazla üniversite öğrencisinin yenilikçilik ve teknoloji tedrisatıyla eğitildiğini anlattı.

OSTİM, uçtan uca bir girişimcilik ekosistemi
Türkiye’nin sanayileşme ve ekonomik kalkınma yüzyılına imzasını atmış OSTİM’in girişimcilik başarılarını ve kurduğu girişimcilik ekosistemini anlatan OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, OSTİM’in sadece bir Organize Sanayi Bölgesi’nden (OSB) ibaret değil, uçtan uca bir girişimcilik ekosisteminden oluştuğunu söyledi: “Kümelenmelerimizle birlikte Türk sanayisinin gelişmesi ve ülkemizin daha girişimci bir vasıf kazanması için çalışıyoruz.”

Sinerji, Ankara’dan Türkiye’ye yayılacak
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, bu yılın Cumhuriyet’le birlikte Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) da 100’üncü yılı olduğunu kaydetti: “İlk yüzyılın hikâyesini tarihte görülmemiş kahramanlık destanını yazarak bizlere yepyeni bir ülke bırakanlar ve bu ülkeyi ekonomik ligde üst sıralara taşıyanlar yazdıysa, ikinci yüzyılın küresel başarı hikâyesini de girişimcilerimiz ve onlara girişim ekosistemi sağlayanlar yazacak. Girişim’23 Zirvesi ile  girişim ve teknoloji alanında oluşacak sinerjinin, başkent Ankara’dan ülkeye yayılacağına inanıyorum.”

OSTİM Üretim Ekosisteminde Girişimciler İçin İmkan ve Fırsatlar
OSTİM Eğitim Araştırma Geliştirme Kalkınma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Gülnaz Karaosmanoğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı ‘OSTİM Üretim Ekosisteminde Girişimciler İçin İmkan ve Fırsatlar Paneli’nde, OSTİM Endüstriyel Yatırımlar ve İşletme A.Ş. Genel Müdürü Abdullah Çörtü,  OSTİM Teknopark Genel Müdürü Dr. Derya Çağlar, OSTİM Teknik Üniversitesi Girişimcilik ve Liderlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Zeynep Baysal, OSTİM Teknik Üniversitesi-Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Öğr. Gör. Gökhan Topal, konuşmacı olarak yer aldı. Panel’de, yaklaşık 60 yıllık bir sanayi bölgesi olan, bugün 7 stratejik sektörde kümelenmesi, üniversiteleri, teknoparkı ve bölgede faaliyet gösteren KOBİ’leri destekleyen hizmet kuruluşlarıyla  bir üretim ve yenilikçilik ekosistemi haline gelen OSTİM; fikirden uluslararası pazara girişimciliğin her aşamasında işletmelere uçtan uca vizyon ve destek sağlayan hizmet ve araçları, Teknoloji Transfer Ofisi’yle OSTİM Teknik Üniversitesi ve OSTİM Teknopark anlatıldı.

Engelsiz Girişim
Engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştıran ve onlara bağımsız eşit yaşam hakkı tanıyan başarılı girişimlerin tanıtıldığı ‘Engelsiz Girişim Paneli’nin moderatörlüğünü Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. M. Özhan Kalaç yaptı. Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şubesi Başkanı Hulisi Kalender, engelli bireylerin toplumsal hayata katılımında girişimlerin önemini vurguladı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Engelsiz Çeviri Kurucusu Doç.Dr. Özer Çelik, yapay zekadan da yararlanarak geliştirdikleri teknolojiler ve engelsiz çeviri uygulamalarını anlattı. Görme engellilere sunduğu bağımsız hareket deneyimiyle 60’tan fazla ülkeden kullanıcılara ulaşan ve aldığı birçok ödülle önemli başarılara imza atan akıllı baston WeWALK girişimini tanıtan İş Geliştirme Müdürü Oğulcan Başkan, WeWALK Akıllı Baston 2. Versiyonu hakkında da bilgiler verdi. Yapay zeka teknolojisiyle görme engelliler için görselleri betimleyen mobil uygulama From Your Eyes’ın Kurucusu ve CEO’su Zülal Tannur, girişiminin hikayesini ve engelli bireylerin deneyimlerini artırmaya yönelik geliştirdikleri uygulamaları tanıttı.

Yatırım Ekosisteminin Geleceği
İnovest Kurucu ve Melek Yatırımcı Dr. Ayşe Kuyrukçu’nun moderatörlüğünü yaptığı ‘Yatırım Ekosistemi’nin Geleceği Paneli’nde, TR Angels Finansal Hizmetler A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Serra Ulusoy, 212 Yatırım Ekibi’nden Özge Sevim, Founderise Venture Studio Kurucu Ortaklarından Saner Mescioğlu konuştu. Türkiye’de yatırım ekosisteminin gelişimi için daha çok başarı hikayesine, globale çıkan girişimci sayısında artışa ihtiyaç olduğu belirtildi. Türkiye’de yeni yatırımcı olmak isteyenlere melek yatırım ağı, risk sermayesi gibi yapılarda başlayıp sistemi öğrenmeleri, uzmanlık ve ilgi alanlarıyla ilgili girişimcilere odaklanmaları önerilirken; girişimcilere yılmadan yola devam etmeleri, uluslararası düzeyde işler ortaya koyma çabalarını bırakmamaları, işlerini tutku ve motivasyonla yapmaya devam etmeleri tavsiye edildi.

Girişimcilik & Kadın: Fırsatlar
Moderatörlüğünü Marka ve Patent Vekili ve ATO Disiplin Kurulu Üyesi Belgin Sağdıç’ın yaptığı ‘Girişimcilik & Kadın: Fırsatlar Paneli’nde; TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hande Öztürk, Türkiye Kalkınma Fonu Başkan Yardımcısı İrem Gürsel Bilaloğlu, KAİSDER Temsilcisi-İş Makinaları Mühendisleri Birliği Başkanı Halide Resim, TurkisWIN’den Melek Pulatkonak konuştu. Kadınların girişimcilikte karşılaştığı zorluklar, iş dünyasında fırsatları değerlendirmeleri ve başarıya ulaşmalarına yardımcı olacak fikirler ve ilham dolu hikayeler anlatıldı. Fırsatlara erişimdeki dengesizlik için yapılabilecekler tartışıldı. İstihdama katılımda eşit fırsatlar sunulmadıkça, kadınlar ekonomiye dahil edilmedikçe ülke ekonomisinin büyümesinin ve sürdürülebilir bir kalkınma modeline geçilmesinin mümkün olmayacağı ifade edildi.

Afet ve Acil Durum Teknolojileri Girişimcilik
Moderatörlüğünü Bilim Ağacı Vakfı Başkanı Mustafa Atilla’nın yaptığı ‘Afet ve Acil Durum Teknolojileri Girişimcilik Paneli’nde Afet ve Acil Durum Teknolojileri Platformu adına TED Üniversitesi’nden Prof.Dr. Güney Özcebe, afet ve acil durum teknolojilerini ve bu alanda faaliyet gösteren kuruluşları bir araya getirmek için kurulan Afettek platformunu anlattı. Özcebe, potansiyel girişimciler için Afettek platformunun bir kuluçka merkezi, girişim sermayesi fonu hazırlıkları olduğunu, yükseköğrenimine devam eden genç girişimciler arasında yapılacak bir yarışma planlandığını belirtti. AKUT Yönetim Kurulu Üyesi Tugay Yılmazberk, afetle mücadelede kullanılan teknolojik imkanların ülkemizde istenilen seviyede olmadığını kaydederek, AKUT’un kurumsal firmalara afet öncesinde afet yönetimi ve planlaması hizmeti de sunduğunu kaydetti. Türkiye İş Bankası Girişimcilik Şube Müdürü Pınar Baran, İş Bankası’nın girişimcilere sunduğu imkan ve hizmetlerden söz ederek, afet ve acil durum teknolojilerinin ülkemizde yaşanan afetler sonrasında girişimcilik için çok önemli bir potansiyel arz ettiğine dikkat çekti.

Dual-Use Girişimciliği
Moderatörlüğünü ULAK Haberleşme Genel Müdürü Dr. R. Ruşen Kömür’ün yaptığı ‘Dual-Use (Çift Kullanım) Girişimciliği Paneli’nde, savunma sanayi ürünlerinin sivil alanda da kullanılması, sivil alanda kullanılan ürünlerin de savunma sanayisinde kullanım alanı bulması için girişimcilere yeni ufuklar açılması ve desteklenmesi ele alındı. Teknoloji Yönetimi Uzmanı Dr. Kaan Arda, girişimciliğin önemi ve dual-use (çift kullanım) hakkında bilgiler verdi. ASELSAN Girişimcilik ve Yenilikçilik Yönetimi Müdürü Dr. Buğra Şimşek, ASELSAN girişimcilik modelini ve Teknopark İstanbul ile birlikte yürüttükleri çalışmaları anlattı. TUSAŞ Teknoloji Yönetimi Müdürü Dr. Mehmet Erdem Çorapçıoğlu, TUSAŞ’ın ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin iş fikirlerini, ticarileştirilebilir bir iş modeline dönüştürme yolunda kapsamlı destekler sundukları açık inovasyon programlarından bahsetti. Türkiye Kalkınma Fonu Müdürü Merve Yaşaroğlu, girişim sermayesi alanında da fonlar bulunduğunu belirterek, teknoloji dikeyi olan, teknoloji ekseninde rekabetçi bir ürün geliştirmiş, ürünü piyasaya sürmek isteyen veya piyasaya sürmüş ama küresel alanda ölçeklenmek isteyen girişimcilere yapılan sermaye yatırımlarına değindi.

Girişimcilik Meydanı
Moderatörlüğünü İletişim Danışmanı, TV Programı Yapımcısı ve Elizim Dergi İmtiyaz Sahibi Elif Ufluoğlu’nun yaptığı‘Girişimcilik Meydanı Paneli’nde; Girişimci İş Kadınları Derneği (ANGİKAD) Başkanı Gözde Diker, Genç Girişim ve Yönetişim Derneği (GGYD) Genel Başkanı M. Nezih Allıoğlu, Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu, Patent ve Marka Vekilleri Derneği (PEM) Başkanı Uğur Yalçıner konuşmacı olarak yer aldı. Kadın ve genç girişimcilik, sürdürülebilir girişimcilik ve marka-patent konularında bilgi ve tecrübeler, girişimcilik yolculuğunda karşılaşılabilecek zorluklar ve fırsatlar anlatıldı. Kadın girişimciler için en büyük zorlukların; cinsiyet eşitsizliği, finansman erişimi ve ağ oluşturmak; genç girişimcilerin başlangıç aşamasında karşılaştığı en büyük zorlukların; sermaye yetersizliği, deneyim eksikliği ve doğru yönlendirme ihtiyacı olduğu ifade edildi. Bu zorlukların üstesinden gelmek için iş planı hazırlama ve doğru mentor bulma gibi adımlar önerildi.

Bir Takım Arkadaşı Olarak Yapay Zeka
‘Bir Takım Arkadaşı Olarak Yapay Zeka’ oturumunun moderatörlüğünü AZOR Brand & People Solutions Kurucusu Emre Başkan yaptı. Northeastern Üniversitesi Deneyimsel Yapay Zeka Enstitüsü Genel Direktörü Usama Fayyad’ın “Yapay zeka işinizi elinizden almayacak. Ancak, yapay zekayı kullanan bir insan, siz onu kullanmıyorsanız, işinizi elinizden alabilir” sözünden ilham alan oturumda, USIGHT Yazılım ve Yapay Zeka Teknolojileri Şirketi Kurucusu Doç.Dr. Şebnem Özdemir, Arvis Teknoloji Kurucu Ortağı ve CEO’su Gülhan Ertürk Akgül ve Hayalperest, TÜMMİAD Kurucu Başkanı, Valentura Teknoloji ve Yatırım Kurucusu Bülent Kavaklı, yapay zekayı hayatlarına ve işlerine nasıl entegre ettiklerine dair ipuçlarını paylaştı. Yapay zekayı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler ve bu teknolojinin geleceğine dair düşünceler de aktarıldı.

Tarım Teknolojileri
‘Tarım Teknolojileri Paneli’nin moderatörlüğünü Dr. Kürşad Özbek yaptı. Kybele’s Garden Kurucu Ortağı ve CEO’su Aygen Savaş Alkan, tarımın geleceğinde nelerin öne çıkacağını öngördüklerini, özellikle Alg biyoteknolojisiyle tarım, gıda ve kozmetik sektörlerine yönelik sürdürülebilir, döngüsel ve iklim dostu ürün ve teknolojileri anlattı. Doğanlar Tarım Makinaları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nesrin Doğan bir aile şirketi olan Doğanlar Çelik Dövme firmasının başarı hikayesini ve 2018’de kurulan Doğanlar Tarım Makinaları A.Ş. firmasının serüvenini paylaştı. Girişimci, Ses Mühendisi ve Startup Globalleştirme Uzmanı Taha Utku Korkmaz özellikle ekolojik olarak tarıma uygun olmayan kuzey ülkelerinde yenilikçi projelere ilişkin mevcut imkanlar ve yaptıkları çalışmalara değindi. Tevetoğlu Legal’in Kurucusu Av. Doç.Dr. Mete Tevetoğlu, yürürlükteki mevzuatla ilgili sorunlar, ihtiyaçlar, özellikle ıslahçı kanunu ve bu konudaki ulusal ve uluslararası mevzuat hakkında bilgiler verdi.

Kurumlarda Girişimcilik ve Açık İnovasyon
Moderatörlüğünü InnotalentPlus’ın Kurucusu ve İnovasyon Stratejisti Güven Karaöz yaptığı Kurumlarda Girişimcilik ve Açık İnovasyon Paneli’nde; Salt Fikir Sanat’ın Kurucusu Metin Salt ve Eczacıbaşı Topluluğu Grubu Girişimcilik Projeleri Yöneticisi Alp Eren Göktürk konuşmacı olarak yer aldı. Salt, Göktürk ve Karaöz’ün üyesi oldukları TÜSİAD Kurumlarda Girişimcilik Çalışma Grubu’nun İstanbul’da ve Ankara’da lansmanı yapılan çalışması ‘Kurumlarda Girişimcilik ile Değer Yaratmak-Kurumlarda Girişimcilik Yönetimi ve Yöntemleri’ başlıklı rapor anlatıldı. Kurumsal deneyimlerini paylaşan Salt ve Göktürk, kurum içi girişimcilik ve açık inovasyon programlarına değindi.

Yorumlar (0)