Dünyada Denizli markalı havlu ve bornoz tercih ediliyor
Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, Denizli’nin Türkiye’nin önemli sanayi kentlerinden biri olduğunu belirterek, “Denizli kendi sanayisini kendisi yaratmış kadim bir şehirdir. Hem ülkemizin geneline hem dünyanın birçok ülkesine hatırı sayılır ürünler ihraç eden bir sanayi şehri haline gelmiştir” dedi.
Denizli Sanayi Odası bünyesinde 650 bin sanayici bulunuyor. Bu üyelerin 3.5 milyar dolar yıllık ihracat rakamına imza attığını kaydeden Keçeci, şunları söyledi: “Denizli, düşük ithalat, yüksek ihracat gerçekleştiren bir şehir. İhracatta ağırlıklı ürünümüz tekstildir. 3.5 milyar dolarlık ihracatın 1.2 milyar dolarını tekstil ürünleri oluşturmaktadır. Kalitesiyle, tasarımıyla Denizli bir tekstil kentidir. Tekstil bugünün ürünü değil, Milattan Önce de bölgede tekstil atölyelerinin bulunması, Atina’ya, Roma’ya ihracatın yapıldığının kanıtları buna örnektir. Havlu, bornoz ürünlerinde dünya çapında Denizli markası yaratılmıştır. Dünyada tercih edilen 3 bornozun 2’si Denizli’de üretilmiş ve Denizli markasıyla satılmıştır.”
Denizli’de en fazla ihracat yapan ikinci sektörün; bakır kablo olduğunu belirten Keçeci, “Türkiye’nin İstanbul’dan sonra en büyük kablo ve bakır üretimi Denizli’de. Sektörün ihracattan aldığı pay; 900 milyon dolar. Denizli’de 12-13 tane büyük ölçekte kablo üreticisi yer alıyor” dedi. Keçeci, dünyada travertenleriyle marka olan Denizli’nin aynı zamanda ciddi bir turizm gelirine sahip bulunduğunu, yılda 2.5 milyon turistin Denizli’yi ziyaret ettiğini anlattı. Bölgede aynı zamanda kağıt, makine, tarım alanlarının da ciddi potansiyel barındırdığını belirten Keçeci, Denizli’nin geçmişte dünya devi markalara fason üretim yaparken yıllar içerisinde üretimdeki başarısını kendi markası için yarattığını söyledi: “Bugün Denizli yarattığı marka gücüyle ev tekstilinde dünyanın en önemli merkezi.”
Müjdat Keçeci, Denizli’de yeni sektörlerin potansiyelini ortaya çıkarmak adına çalıştıklarını, bunun için 2 OSB yatırımının yürütüldüğünü anlattı: “Bölgemizde 2 OSB’nin kuruluş çalışmaları sürüyor. Çardak OSB, 3 milyon 250 bin m2 alan üzerinde kuruluyor. Farklı sektörlerin üretim yapacağı bir alanda kağıt, ağaç, asansör, kalem üretiminde yatırımcılar yerlerini aldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanan Denizli Makine İhtisas OSB ise Honaz ilçemizde toplam 257.5 hektarlık alan üzerine kuruluyor. OSB’lerin devreye girmesiyle 200 bin sigortalı işçi sayısının 250 bine ulaşmasını öngörüyoruz. 3.5 milyar dolar ihracat ise 4.5 milyar dolara ulaşacaktır.”
Müjdat Keçeci, Denizli Sanayi Odası olarak, teknoparkın kurulumu için büyük gayret gösterdiklerini de vurguladı: “Üniversite sanayi işbirliği, bölge sanayicisinin Ar-Ge ihtiyacının karşılanması, bölgenin girişimci sayısının artmasında Pamukkale Teknopark’ın varlığı önemli bir artı değerdir. Sanayi Odası Başkanı olarak kurulmasında özveriyle destek oldum. Oradaki girişimcilerimizin daha iyi yerlere gelmesi, ticarileşebilir ürünlere imza atılması için hem girişimcimizi hem Denizli’mizi kalkındıracaktır.”
Keçeci, Denizli Sanayi Odası’nın, Denizli’den yapılan ihracatın arttırılması, pandemiden korunma, kalifiye işgücünün arttırılması gibi birçok projeyle birlikte yeşil ekonomi ve su alanında iki önemli proje yürüttüğünü açıkladı: “Yurtdışı kaynaklı fon sağlayarak 19 tekstilcimize suyun tasarruflu kullanımı için 5 milyon TL’lik maddi destek sağladık. Bu projemiz devam edecek. Yeşil ekonomi alanında bölge sanayicimizin farkındalığını artırmaya ve bilinç oluşturmaya gayret ediyoruz. Zira 2022 sonrası ihracatta karbon ayak izi önemli bir yükümlülük olarak önümüzde duracak.”