Dijital Lider Merak Eder, Dener, Üretir ve İz Bırakır
Vizyonuyla gelecek öngörüsüne sahip bir lider, geleceğe de yön verendir. Dijital lider merak eder, dener, üretir ve sonunda mutlaka bir iz bırakır. Dijital lider; kalıpları yıkabilen, yeni kapılar aralayabilen, esneklik payı bırakan ve olaylar ile insanlara geleneksel pencereden bakmayan bir yöneticidir. Dijital dönüşüme liderlik eden yöneticinin yeniliklere açık olması, herkesten bir şeyler öğrenebilmesi ve cesaretli olması gerektiğine inanıyorum. Dijital dönüşüm yenilik demek ve yenilikleri denemeye cesaret edenler kazanacak.
Teknolojik gelişmelerin baş döndürücü bir hızla yaşandığı, iş yapış süreçlerinin radikal değişimlerden geçtiği, yaşanan dijital dönüşüm ile iş dünyasının geleceğinin şekillendiği bir dönemden geçiyoruz. Bu değişimi ve dijital dönüşümü yakalayabilmek, bununla baş etmek için teknolojik öngörülerde bulunmaya çalışıyoruz. Tam da bu noktada vizyonuyla gelecek öngörüsüne sahip bir lider, geleceğe de yön verendir. Dijital lider merak eder, dener, üretir ve sonunda mutlaka bir iz bırakır.
Bugün dijital çağın liderinin ‘Birey olarak bu dönüşüm içinde ben nerede olmalıyım?’ ve ‘Liderlik ettiğim ekibimi bu dönüşüm içinde nasıl konumlandırmalıyım?’ sorularını kendine sorması gerektiğini düşünüyorum. Bu sorulara nitelikli yanıtlar verebilen ve stratejilerini bu doğrultuda geliştiren liderlerin, dijital çağda hedeflerine çok daha kolay ulaşacağı aşikâr.
Faaliyet gösterdiği sektör ve yönetim alanı ne olursa olsun bir liderin, algoritmaları, yapay zekâ uygulamalarını, büyük veriyi, blockchain’i, IoT ve 5G gibi teknolojileri anlamadan geleceğin ekonomi dünyasında başarılı olması pek mümkün görünmüyor. Evet, bugünden yarına belki değişim yıkıcı değil; ancak 3, 5 ve 10 yıllık dönemlerde bu etkinin çok daha sarsıcı olacağından hiç şüphe yok. Öte yandan, bir liderin bu yetileri kazanmadığı takdirde ikinci soruya sağlıklı cevap vereceğini de düşünmüyorum.
Peki lider, çalışanlarıyla yenilikçi teknolojiler arasında seçim yapması gerekince nasıl karar verecek? Ekipleri kaybetmek ile yeniden konumlandırmak arasındaki çizgi giderek daha da incelecek. Bu nedenledir ki, teknolojileri, veriyi ve emekçileri tanıyan, artıları ve eksileriyle değerlendirebilen dijital liderlerin daha sağduyulu ve sağlıklı kararlar alabileceklerine inanıyorum.
Gözlemlediğim en önemli değişim ise yenilikçi teknolojilerin dijital ekiplere daha çok bilgi ve seçenek sunması. Çağdaş ve etik değerlere sahip dijital ekipler, yeni araçları kullanarak, bir sanatçı gibi titiz, özgün ve estetik sonuçlar üretme şansına sahipler. Tam da bu noktada lider, ekibiyle kolektif bilinçle ve tam bir ekip olarak hareket edemezse; bireylerin, şirketlerin ve nihayetinde dünyanın geleceği için kötü haberlerin kaçınılmaz olduğunu da söylemeden geçmemek gerekiyor. Makinelerin ve yazılımların gelişim süreci daha başarılı algoritmaların ortaya çıkmasını sağlıyor ancak bu gelişimi vicdan, ahlak, etik ve en önemlisi yaratıcılık gibi unsurlarla birleştirmek insana düşüyor. İşte bunu iyi kavradığımızda ve kolektif bilince sahip çıktığımızda ilerleme kaçınılmaz.
Özetle, dijital lider; kalıpları yıkabilen, yeni kapılar aralayabilen, esneklik payı bırakan ve olaylar ile insanlara geleneksel pencereden bakmayan bir yöneticidir. Dolayısıyla dijital dönüşüme liderlik eden yöneticinin yeniliklere açık olması, herkesten bir şeyler öğrenebilmesi ve cesaretli olması gerektiğine inanıyorum. Dijital dönüşüm yenilik demek ve yenilikleri denemeye cesaret edenler kazanacak.