Çin Merkez Komite Üyeleri, Marmara Grubu Vakfı’nda
Çin Merkez Komitesi Uluslararası Araştırmalar Bölümü Başkanı Su Zuhui başkanlığındaki Çin Merkez Komite Üyeleri’nden oluşan Heyet, Marmara Grubu Vakfı ile ‘Kuşak ve Yol Girişimi, Türkiye Yüzyılı, Çin’den beklentilerle ilgili düşünceler’ konulu bir çalıştay gerçekleştirdiler.
Çin Merkez Komitesi Uluslararası Araştırmalar Bölümü Başkanı Su Zuhui başkanlığında; Çin Merkez Komite Üyeleri; Zou Guoyu, Liu Yuwenshi ve Zhang Tianqi’den oluşan Heyet, Marmara Grubu Vakfı ile ‘Kuşak ve Yol Girişimi, Türkiye Yüzyılı, Çin’den beklentilerle ilgili düşünceler’ konulu bir çalıştay gerçekleştirdiler. Çalıştay’da Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu’ndan Jia Jian da hazır bulundu.
Marmara Grubu Vakfı da çalıştaya Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Dr. Akkan Suver, Marmara Grubu Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Cafer Okray, Marmara Grubu Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Sezgin Bilgiç (Genel Sekreter), Marmara Grubu Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri; Lale Aytanç Nalbant, Oğuzhan Ceylan, Mustafa Ergin, Mahmut Saklı, Marmara Grubu Vakfı Akademik Konsey Başkanı Prof.Dr. Uğur Özgöker, Prof.Dr. Nedret Kuran, Prof.Dr. Özgür Çengel, Prof.Dr. Figen Yıldırım, Av. Murat Keçeciler’den oluşan bir heyetle katıldı.
Kalıcı barışa büyük imkan sağlayacak: Dr. Akkan Suver, 38 yaşındaki Marmara Grubu Vakfı’nın 26 yıldır aralıksız Avrasya Ekonomi Zirveleri’ni düzenlediğini, Çin Halk Cumhuriyeti’nin de Avrasya Ekonomi Zirveleri’nin müdavimi olduğunu belirterek, Kuşak ve Yol inisiyatifini, küresel bir kalkınma hareketi, küresel bir medeniyet projesi ve büyük bir barış hareketi olarak değerlendirdiklerini söyledi. Suver, Türkiye’nin, Asya, Afrika ve Avrupa kıtalarını kapsayan ve Çin liderliğindeki Kuşak ve Yol Girişimi’ne (KYG) ilk katılan ülkelerden biri olduğunu, ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in sözlü desteğine rağmen Türkiye’nin Çin yatırımlarından beklentilerinin şu ana kadar gerçekleşemediğini, Orta Koridor ile Kuşak ve Yol Girişimi’nin uyumlaştırılmasında istenen seviyeye gelinemediğini kaydetti: “Bizler Çin yatırımı beklemekteyiz, Türkiye’nin Kuşak ve Yol Girişimi bağlantılı projelerden aldığı pay çok düşüktür. İstanbul Kumport Limanı ve Hunutlu Termik Santrali dışında Çin’in Türkiye’de hatırı sayılır büyüklükte yatırımı yoktur. 2013-2020’de Türkiye’nin Çin yatırımlarındaki payı yüzde 1.31 iken Kuşak ve Yol Girişimi projelerinde bu oran yüzde 0.8’e düşmektedir. Çin Küresel Yatırım Takip Sistemi’ne (China Global Investment Tracker) göre 2023 itibariyle Türkiye’deki Çin yatırımlarının toplam tutarı 5.11 milyar ABD dolarıdır. Oysa Çin’in dünya çapındaki yatırımlarının toplamı 1.368 trilyon ABD dolar. Bizler çağın projesi olarak baktığımız Kuşak ve Yol Girişimi’ne ve Çin-Türkiye ilişkilerinin gelişmesine büyük önem vermekteyiz. Kuşak ve Yol girişiminde Türkiye adına sivil toplum olarak yer almaktan büyük onur duyduğumuzu bilmenizi istiyoruz.”