Bakan Muş’tan DTÖ’de reform yapılması çağrısı
Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) Cenevre merkezinde düzenlenen 12’nci Bakanlar Konferansı’nda, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Covid-19 sonrası küresel ekonomik kalkınma, küresel gıda krizi ve DTÖ reformu gündemlerine değindi.
Muş, mevcut küresel sorunların çözülebilmesi için DTÖ’nün merkezde olduğu, kurallara dayalı, serbest, öngörülebilir, adil ve kapsayıcı birçok yönlü ticari sistemin benimsenmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Türkiye olarak DTÖ’nün reforma gitmesinin uzun süredir beklenen ve salgın sonrası dönemin en önemli gündemlerinden biri olduğuna inanıyoruz. Belirgin hedef ve somut çalışma planlarının olduğu kapsayıcı ve dengeli bir reform sürecini acilen başlatmalıyız” çağrısında bulundu.
DTÖ’nün mevcut Anlaşmazlıkların Halli Mekanizması ve Temyiz Organı’nın işlevsizliğinin kabul edilemez olduğunun altını çizen Muş, reform gündeminde bu organların yapısının değiştirilmesine öncelik verilmesi gerektiğini belirtti.
D-8 ülkelerine ‘Türkiye’ye Yatırım’ daveti
Türkiye, Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Mısır, Nijerya ve Pakistan’dan oluşan Gelişen 8 Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın 25’inci kuruluş yılı dolayısıyla İstanbul’da, D-8 Yatırım Forumu’nda biraraya geldi. D-8 Sekretaryası ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğinde gerçekleştirilen Forum’un açılışında konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye’nin uluslararası pazarlara her anlamda entegre olmayı başardığını belirtti.
Muş, “Sizleri, küresel tedarik zincirlerinin yeniden oluştuğu ve ülkemizin cazibe merkezi konumunu pekiştirdiği bir dönemde ortak işbirliği girişimleri için Türkiye’deki fırsatları değerlendirmeye davet ediyorum” dedi. Geçen yıl D-8 ülkelerinin Türkiye’nin dış ticaret hacmindeki payının sadece yüzde 5 civarında olduğunu belirten Muş, “Yine 2002’den bu yana ülkemize doğrudan yabancı yatırım girişi 242 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmişken aynı dönemde D-8 ülkelerinden Türkiye’ye yapılan toplam yatırım sadece 1.1 milyar dolar düzeyindedir. Aynı dönemde ülkemizin D-8 ülkelerindeki doğrudan yatırımları ise 716 milyon dolar miktarına gelmiştir. Dolayısıyla ticaret, yatırımlar ve tedarik zincirleri bağlamında bütünleşme düzeyimizin arzu edilenin oldukça aşağısında olduğunu görüyoruz” diye konuştu.
Muş, D-8 kapsamında sağlanacak yakın işbirliği için doğrudan yabancı yatırımlar üzerindeki açık veya örtülü kısıtlamaların kaldırılması çağrısında bulundu.
Sağlık sektörüne 6 başlıkta destek
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, TOBB’da düzenlenen Sağlık Hizmeti İhracatı Zirvesi ile Yeni Destekler ve Portal Tanıtımı’na katıldı. Bakan Muş, Sağlık İhracatına Yönelik Destekleri ve ‘Heal in Türkiye’ portalını tanıttı.
Muş, sağlık hizmeti ihracatının artırılması amacıyla kurulan ‘Heal in Türkiye’ portalının, bu alandaki tanıtım eksikliğini gidereceğini belirterek, “Sağlık hizmeti ihracat gelirlerimizin, sektörün kıymetli temsilcilerinin çalışmaları ve yeni destek mekanizmalarımızın da etkisiyle kısa sürede 5 milyar doları yakalayacağına, orta vadede ise 10 milyar dolar rakamına ulaşacağımıza inanıyorum” dedi.
Yeni destekleri tek bir başlıkta ‘Sağlık Hizmeti İhracatı 5.0 Destekleri’ olarak ifade ettiklerini belirten Muş, destekleri 6 başlıkta sıraladı: “Birincisi ‘komplikasyon ve seyahat sağlık sigortası desteği.’ İkincisi istihdam desteği. Üçüncü destek, mesleki eğitim ve yabancı dil desteği. Dördüncü destek, ürün yerleştirme. Beşinci olarak spor sektörü de kapsama dahil edilmiş, böylelikle sağlık ve spor seyahati hizmetleri ihracatımız bir arada desteklenme imkanına kavuşmuştur. Altıncı ve son destek, bu destekleri taçlandıran ‘Heal in Türkiye’ portalı. ‘Heal in Türkiye’ sadece bir portaldan öte, ülkemizin dünyada sağlık hizmeti ihracatında kullanabileceği bir sloganı ve bir destinasyon markası olacaktır. Ayrıca, bu portala üye olan sağlık hizmeti ihracatçılarımız reklam, tanıtım ve pazarlama teşviklerinde ilave puan alabilecek."