3. Antalya Diploması Forumu: ‘Krizler Döneminde Diplomasiyi Öne Çıkarmak’
‘Krizler Döneminde Diplomasiyi Öne Çıkarmak’ ana temasıyla düzenlenen 3. Antalya Diplomasi Forumu’nda (ADF), küresel meselelerin ve krizlerin yanı sıra iklim değişikliği, göç, İslam karşıtlığı, ticaret savaşları ve yapay zeka başta olmak üzere birçok konu uzmanlar tarafından tartışıldı.
Antalya’da düzenlenen 3. Antalya Diploması Forumu (ADF), 148 ülkeden 18 devlet başkanı, 64 bakan ve 57 uluslararası temsilci olmak üzere 4 bin 700’e yakın katılımcı iştirakiyle ‘Krizler Döneminde Diplomasiyi Öne Çıkarmak’ temasıyla gerçekleştirildi.
“Uluslararası toplumu Gazze’ye sahip çıkmaya davet ediyorum”: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, forumun açılışında yaptığı konuşmada, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına dikkati çekti. Erdoğan, Gazze’de yaşananların savaş değil bir soykırım girişimi olduğunu kaydetti: “Gazze’de sadece çocuk, kadın ve siviller canice katledilmedi, aynı zamanda milyarlarca insanın uluslararası sisteme, adalete ve hukuka inancı da yok edildi. Gazze’de yaşananlar kesinlikle bir savaş değildir, bir soykırım girişimidir. İsrail’e ilk günden beri koşulsuz destek veren Batılı güçler ‘Tazıya tut tavşana kaç’ diyen iki yüzlü politikalarıyla dökülen kana ortak oluyor. Uluslararası toplum, Filistin halkına olan borcunu ancak Filistin devletinin kurulmasıyla ödeyebilir. Başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin Devleti’nin teşekkülü şarttır. Garantörlüğü de içerecek şekilde sorumluluk almaya Türkiye olarak hazırız. Bir kez daha uluslararası toplumu, Gazze’ye ve Filistin davasına samimiyetle sahip çıkmaya davet ediyorum.”
“Katliamın failleri kör ve sağır”: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Antalya Diplomasi Forumu, çoğulculuğu ve gerçek sorunları öne çıkarmasıyla, artık diplomaside önemli bir marka ve fikir platformu haline gelmiştir” dedi. Bakan Fidan, İsrail’in Gazze saldırılarına ilişkin, “İslam dünyası ayakta, Küresel Güney ayakta, Batı’nın vicdanlı insanları ayakta. Ancak katliamın failleri bu haykırışa kör ve sağır” değerlendirmesinde bulundu.
“Kalkınmaya ve refaha katkı sağlamak için çaba harcıyoruz”: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz; “ADF, küresel ve bölgesel meseleler hakkında üst düzey karar alıcıları, akademisyenleri ve özel sektör temsilcilerini ‘yapıcı iletişim’ zemininde buluşturan bir platform haline gelmiştir. Türk diplomasisinin asırlara sari tecrübe ve engin birikimiyle, dünyanın dört bir köşesinde barışa, istikrara, kalkınmaya ve refaha katkı sağlamak için çaba harcıyoruz” açıklamasını yaptı.
Sadece diplomatların ve siyasilerin yer almadığı, öğrencilerin, akademisyenlerin, sivil toplum kuruluşlarının ve iş dünyasının da görüşlerini dile getireceği ADF’de çok sayıda sergi düzenlendi.
Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev, Forum kapsamında düzenlenen ‘Türk Dünyasında Kurumsallaşma: 21. Yüzyılda Türk Devletleri Teşkilatı’ başlıklı panel oturumunu yönetti. Panelin konuşmacıları arasında Kazakistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı - Dışişleri Bakanı Murat Nurtleu, Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Kırgız Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubayev; Özbekistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Bakhtiyor Saidov ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri eski Bakanı ve Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu yer aldı. Forumda Türkiye’nin sanat, enerji, savunma ve sanayi alanındaki vizyonunu ortaya koyan ‘Türkiye Yüzyılı’ sergisi açıldı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nca İstanbul’da düzenlenen, çocukların gözünden Gazze’deki insanlık dramına dikkati çekmeyi amaçlayan ‘Kurşun Geçirmez Düşler: Gazzeli Çocuk Ressamlar Sergisi’nin bir bölümüne de yer verilen Forum’da ayrıca ‘Krizler döneminde diplomasiyi öne çıkarmak’ adlı liderler panelinde, Madagaskar, Gine-Bissau, Kongo cumhurbaşkanları, kriz dönemlerinde çok taraflılığın nasıl teşvik edileceğini ele aldı. Balkanlar’daki meselelerin ele alındığı birçok başlıkta panel düzenlendi.