banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Cem Haydar Bektaş; Bilişim sektöründe bir ömür

Servodata ve Datatrade Teknoloji firmalarının Kurucu-Genel Müdürü Cem Haydar Bektaş, bilişim sektöründe 30 yılı geride bıraktı.

FİRMA TANITIM 01.12.2019, 07:57 26.12.2019, 15:31
12866
Cem Haydar Bektaş; Bilişim sektöründe bir ömür
banner625

Aynı zamanda Türkiye Kalite Derneği (KalDer) Yönetim Kurulu Üyesi olan Bektaş, sektör tecrübesinden yola çıkarak Türkiye’nin sanayi devrimini kaçırdığını hatırlatarak, ‘4. Sanayi Devrimi, Dijital Dönüşüm, Bulut Teknolojide’ aynı hatanın yapılmamasını istiyor.
KOBİ’leri de uyaran Bektaş, “KOBİ’ler bilişim sektörünün rekabet avantajı sağlayan yapısını görmeliler” diyor. Bilişim sektörünün önemli markalarından Servodata ve DataTrade Teknoloji’nin Kurucu-Genel Müdürü Cem Haydar Bektaş, sektörde 30 yılı geride bıraktı. Veritabanı Teknolojileri ve 4. Kuşak Dilleri ile geliştirdiği uygulamalarla kamu ve özel sektöre çözümler sunan Bektaş, günümüzde veri güvenliği ve bilginin korunması alanında önemli markaların distribütörlüğünü yürütüyor.
Bilişim sektörüne ilgisi öğrencilik yıllarına dayanan Bektaş, Almanya ve İngiltere’deki eğitim hayatını ve kariyer hikayesini ise şöyle anlatıyor: “1984 yılında Fachhochschule University of Applied  Science Cologne’da İşletme-Ekonomi bölümünden lisans eğitimi diploması aldım. Bir yıl sonra London City University’de Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisans eğitimine başladım. Sonrasında ABD’nin Boston merkezli uluslararası Progress Software şirketinin Almanya, Avusturya, İsviçre Ürün Destek Sorumlusu olarak görev yaptım. Sektörde edindiğim tecrübe sonrası ülkeme dönmeye karar verdim.”
Tam 30 yıl önce Türkiye’ye geri dönerek bilişim sektörünün önemli markalarının distribütörlüğünü üstlenen Bektaş’ın girişim hikayesi biraz farklı ilerliyor. Zira Türkiye’ye dönme sürecinde o dönem Genel Müdürü’nün ‘madem gidiyorsun Progress’in Türkiye Distribütörlüğü’nü al’ teklifinin kendisini motive ettiğini aktaran Bektaş, “Ayrıca Alman markası olan Servodata’nın Türkiye’de şube açma iznini alarak dönüş yaptım. Haziran 1989‘da Servodata’yı kurup Eylül ayında ilk Pamukbank Genel Müdürlüğü’ne, ardından Dış Bank ve Bursa Sular İdaresi-BUSKİ’ye Progress Veritabanı satışlarını gerçekleştirdim. ‘4. Kuşak Diller’ ve ‘Veri Tabanı Teknolojileri’ yeni biliniyordu ve ben o alanda iyiydim. Ürünümüzün artı ve eksilerini bildiğim gibi rakipleri de çok iyi tanıyordum” diye konuşuyor.

Doğru kişileri motive etti, başarı hikayeleri yaratıldı
Meslek hayatında birçok başarılı ismi de sektöre kazandıran Bektaş, şu bilgileri veriyor: “Kar Şirketler Grubu’nun Bilgi İşlem Müdürü Mehmet Önder Bey’i ziyaret ettim. İTÜ Matematik mezunu olduğunu öğrendim. ‘Sizin uygulama geliştirmeniz gerekirken neden hazır ve küçük bir uygulama kullanıyorsunuz?’ dedim. Progress’i önerdim. 1 ay sonra beni aradı ve Progress ile MRP uygulaması geliştireceğini söyledi. O firma bugün 1000 metrekare alanda faaliyet yürütüp çok başarılı işlere imza atan Uyumsoft oldu. Mecidiyeköy’de bir daire katında çalışıyorduk. İşler büyüyünce daire katından ofis katına geçtik. Şirket bünyemizde satış ve teknikte çalışan öğrenci iki arkadaşımız vardı, mezun olunca kendi işlerini kurmaya karar verdiler. Bizim ilk kullandığımız yeri kiralamak istediler. Ev sahibi, genç olmalarından dolayı kabul etmedi, benim kefil olmamı istedi. Ben de o çocukların kira kontratına kefil olarak imza attım. O şirket Casper Bilgisayar oldu.”
Sektör büyüdü siber güvenliğin önemi arttı
Aradan geçen süre içinde hem sektör hem de Cem Haydar Bektaş’ın şirketi de önemli bir gelişim sürecinden geçti. Doğru zamanda doğru ürünü ülkeye getirerek sektörün büyümesine katkı sağlayan Bektaş, IBM ile GATA’nın hastane otomasyon sürecine girilmesi, o zaman özelleşmemiş Yem Sanayi’nin IT altyapısının oluşturulması gibi büyük birçok işe imza attı. Sektördeki gelişmeler ışığında hizmet verdiği ürün grubunu da sürekli iş geliştirme yaparak güncelleyen Bektaş, 1990’larda database ve 2000’de antivürüs yazılımların 2008’den itibaren ise bulut teknolojilerin sektörde ağırlık kazanması ile distribütörlük yaptığı markalara yenilerini ekledi. Bektaş, Datatrade Teknoloji markası altında bugün; Webrott, Carbonite, Teramind ve Barracuda Çözümleri’nin distribütörlüğünü yürütüyor.
“Kamunun kendi bulut sistemini kurması sürdürebilirlik anlamında zor”
Cem Haydar Bektaş’a göre genel olarak bakıldığında Türkiye’de bilişim sektörü dünyayla hemen hemen aynı trendleri takip edebilme potansiyelinde. Bilişim sektörü gelişmiş ülkelerle rekabet edebilecek nitelikte beyin potansiyeli Türkiye’de bulunuyor. Ancak hala bilişim çözümlerinin tüm sektörlerde etkin bir şekilde kullanıldığını söylemek mümkün değil. Bektaş, “Oralarda henüz eksiğimiz olduğunu görüyorum. Örneğin; dijital dönüşüm bunlardan birisi. Dünyada özellikle Batılı ülkelere baktığımız zaman dijital dönüşüm artık neredeyse tamamlanmış durumdayken biz hala sürecin başındayız” diyor.
Bektaş, 1984’te ilk kez PC (kişisel bilgisiyar) ile tanıştığında bu olağanüstü yeni makinayı, tarım devriminden ve endüstri devriminden sonra üçüncü bir devrim yaratmak üzere dünyanın bütün yaşamını etkileyecek çok büyük bir yenilik olarak gördüklerini hatırlatıyor: “250 yıllık endüstri devrimini kaçırmış bir ülkenin insanı olarak eğer bilişim devrimi denilen bu değişimi işin başından sıkı tutarsak ülkemizin gelişmesi için bir araç olarak kullanırsak Türkiye’nin hızla dönüşebileceği ve kazançlı çıkacağı muhakkaktır.”
Cem Haydar Bektaş aynı zamanda yılların tecrübesiyle özellikle siber güvenlik alanında uyarıda bulunuyor: “Korkarım sanayi devrimini kaçıran ülkemiz bu teknolojide de geri kalacak. Sektördeki gelişimi de görmek gerekiyor. Dünya devleri bulut hizmetleri kullanıyor, rekabet avantajı sağlıyor. Amazon soğutuculara para vermemek için okyanusun derinliklerinde kendi bulut sistemini kuruyor.” Kamunun kendi bulut sistemini kurma girişimlerinin gerçekçi olmadığının da altını çizen Bektaş, yerli ve milli yaklaşımlarıyla dünya ölçeğinde rekabet edecek teknoloji altyapısı kurulmasının mümkün olmadığına inanıyor: “Veriler çalınacak diye korkmaya gerek yok. Dolayısıyla teknolojiyi güvenlik nedeniyle kaçıramayız. Güvenlik çözümleri bunun için var. Türkiye’de siber saldırılar sadece bizim için değil tüm dünya için geçerli. Bu tehditlerin tanımı da teknolojinin gelişmesi ile her gün değişiyor ve büyüyor. Ülkemizin bulunduğu bölge sınır ötesinde yaşanan durumlar ve politik ortam Türkiye’yi daha kırılgan ve riskli hale getiriyor. Bu sebeple zafiyetlerimizi iyi analiz etmemiz, gelişmeleri takip etmemiz ve buna yönelik önlemlerimizi almamız gerekiyor. Bu nedenle şirketler, kurumlar hatta ülkeler ayakta kalabilmek, adapte olabilmek için dijital dünyada her daim kendini yenilemeli ve yenilikleri takip etmelidir.”

Türkiye’de KOBİ’lerin durumu
Yazılım özellikle endüstri alanındaki üretim için vazgeçilmez bir ürün. Hem büyük ölçekliler hem KOBİ’ler için. Örneğin; kurumsal kaynak planlama yazılımları gelişmeye aday olan bir KOBİ’nin insan kaynaklarını, finans kaynaklarını, üretim araçlarına ilişkin kaynaklarının denetimini olanaklı kılıyor. KOBİ’ler bilgisayar sistemlerini ve yazılımlarını kullanırken verilerin güvenliğini de unutmamalılar. Bu noktada güvenlik çözümlerini kullanıcıların dikkatine sunan Bektaş, “Bütün endüstrimizin, ekonomimizin başka ülkelerde de olduğu gibi büyük kısmını KOBİ’ler oluşturuyor. Türkiye’nin parlak bir geleceği var ama tabii ki iyi yönetilmek şartıyla” diyor.
Teori ve pratiği birleştirdi
Yurtdışında başlayan akademik kariyerine Türkiye’de de devam eden Cem Haydar Bektaş, Kadir Has Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde “Database Yönetimi, Veri Tabanı Teknolojileri”, Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde “Yönetim ve Organizasyon” dersleri verdi. Bektaş, ‘Bilişim ve Toplum’ seçmeli dersinde ise nano teknoloji, bilişim, fütürizm gibi konulara yoğunlaştıklarını, her derse ayrıca bir sektörün güçlü ismini davet ederek pratik ve teoriyi birleştiren içerikler oluşturduklarını aktarıyor.
Aynı zamanda Kanal B televizyonunda “Toplum ve İnsan” programını hazırlayıp, 2 sene boyunca 100'e yakın program çekimi gerçekleştiren Bektaş, toplumun farklı kesimlerini buluşturduğu programları ‘Bilinen Doğrular’ isminde bir kitap ile bütünleştirdi. Cumhuriyet Tanığı ‘Aydın Boysan’ın Dilinden’ söyleşi kitabını yazarak gelirini ÇYDD’ye bağışladı. Geliştirdiği “Akıllı Kent Bilgi Sistemi” projesi ile 8. Kent ve Yaşam ödülüne layık görülen Bektaş, Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı (TÜSES) Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Bilişim Sektörü Derneği (TÜBİDER) Denetleme Kurulu Üyesi. Bektaş aynı zamanda Türkiye Fütüristler Derneği Üyesi ve KalDer Yönetim Kurulu Üyesi.
Webroot Smarter Cybersecurity: Webroot; tüketiciler, işletmeler ve teknoloji partnerleri için uç nokta güvenliği, Dns koruması, güvenlik farkındalığı eğitimi, mobil uygulama koruması ve BrightCloud Threat Intelligence hizmet sağlayan bir güvenlik üreticisi. 1997’de kurulan firmanın Türkiye, Japonya, Avusturya, Almanya, İrlanda, İngiltere gibi ülkelerde ofisi bulunuyor. Webroot yüzde yüz bulut üzerinden koruma sağlayan 300 TB’nin üzerinde bir veritabanına sahip.
Cem Haydar Bektaş, “Zero-day koruma özelliği, düşük kaynak kullanımı, hafif ve hızlı olmasıyla Webroot yeni nesil antivürüs çözümüdür” diyor. Rakamlarla ifade edersek de Webroot Türkiye pazarında 250’nin üzerinde MSP Partner, 5000’den fazla kurumsal müşteri ile 50 binden fazla lisanslı uç nokta ile büyümeye devam ediyor. Sadece 4 MB yer tutuyor. Webroot’un bilinirliğinin az ama potansiyelinin yüksek olduğunu aktaran Bektaş, “Bilgisayar içinde hazır bir ürün olmayan Webroot’u bulut teknolojisini kullanan firmalar tercih etmeli” bilgisini veriyor.
Teramind Çözümleri: Kullanıcı aktivite görüntülemesi yapıyor.  Ürünün içerisinde; tehdit algılama özelliği, içerik keşif ve sınıflandırma, gelişmiş OCR, pano görüntülenmesi, parmak izi, etiketleme ve regülasyonlara uyum ve risk yönetimi yer alıyor.
Carbonite Çözümler: Kişi ve kurumların verilerinin bulutta yedeklenmesi ve istenilen zamanda geri çağrılmasına imkan tanıyor. Office 365 için otomatik yedekleme yapan sistem son kullanıcı üretkenliğini etkilemeyen politika kontrollü yedekleme yapıyor. Fiziksel arşivden daha güvenli bir sistem sunan Amerikalı Carbonite, herhangi bir cihazdan, herhangi bir yerden, istediğiniz zaman güvenli, uzaktan veri erişim imkanı tanıyor.
Barracuda Çözümler: Barracuda’da ağ güvenliği, uygulama güvenliği, email güvenliği ile email arşiv ve ediscovery bulunuyor. ;
DOSABSİAD ve DataTrade işbirliği yaptı Demirtaş OSB Sanayi Bölgesi İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD), DataTrade Teknoloji arasında işbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşma kapsamında bölgedeki sanayiciler DataTrade Teknoloji’nin ürün ve hizmetlerinden indirimli faydalanabilecek. Dernek merkezinde gerçekleşen işbirliği anlaşmasına DOSABSİAD Başkanı Nilüfer Çevikel ve DataTrade Teknoloji Kurucu-Genel Müdür Cem Haydar Bektaş katıldı. Anlaşmanın içeriğini Bektaş, anlatıyor: “550 fabrikanın yer aldığı Demirtaş OSB, Türkiye’nin önde gelen sanayi bölgelerinden biri. DOSABSİAD Yöneticileri ile bölge firmalarına siber güvenlik alanında ürünlerimizi yüzde 25 indirimle sunup bölgede antivirüs standardı oturtacağız. Bu hizmeti tüm OSB’lerde yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.”

Yorumlar (1)
Nejdet Yılmaz 5 yıl önce
Süpersin syn vekilim tebrik ederim sizi daha iyi tanımak gerek selamlar.